Çirkin ve zarafetten yoksun bazı kadınlar, gerektiği gibi övmesini bildiklerinden, ömür boyunca sevilmişlerdir. andre mauroıs
ALİ RIZA  SOYASLAN
ALİ RIZA SOYASLAN

KEŞKE HERKES ANGUT OLSA…

Yorum

KEŞKE HERKES ANGUT OLSA…

2

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

462

Okunma

KEŞKE HERKES ANGUT OLSA…

KEŞKE HERKES ANGUT OLSA…


Angut’un aslında bir kuş olduğunu bilmeyen bir ton "angut!" var ülkemizde. Angut Kuş’unun eşi öldüğü zaman (yanına o anda başka bir yırtıcı hayvan veya bir insan gelse dahi) gözlerini bir dakika bile eşinin ölüsünün üstünden ayırmadan o da ölene kadar onun başucunda bekler... işte bu canlının yaptığı en büyük "angut" luk budur.. Ayrıca bu olay bütün angut kuşları için geçerlidir, arada bir görülen bir şey değildir. Çok ürkek bir hayvan olmalarına rağmen eşinin ölüsünün başında bekleyen angut kuşuna elini uzatsanız dahi oradan kaçmaz.(1)
Angut kelimesini maalesef hakaret, laf atma anlamında kullanırız Türkiye’de. Aslında bazı kelimelerin çok derin anlamları olduğunu göremeyiz çoğu zaman. Keşke herkes angut kuşu sadakatinde, samimiyetinde olsa. Oysa Türkiye’de ‘Angut’ bile olamayan o kadar çok insan var ki… Konumuzu Hz. Süleyman Peygamberin güzel bir hikayesiyle sonlandırmak isterim…

Hz. Süleyman (As.) ın huzuruna girip selam veren baykuşa sormuş.

Ey Baykuş! Evlere konunca niçin uzun uzun ötersin?
İnsanoğlu bu kadar ağır imtihanla karşı karşıya iken nasıl rahat uyur? Demek isterim.
Gündüzleri niçin dışarı çıkmazsın.?
İnsanoğlunun birbirine olan zulümlerinden dolayı...
Feryadında ne dersin?
Ey gafiller. Yolculuk var. Hazırlıkta bulunun, derim.

Hz. Süleyman (a.s.) Şöyle buyurmuş;

İnsana böyle yol gösteren başka bir kuş yoktur. Neden insanoğlu onu uğursuz sayar anlamadım.(2)

KAYNAK
(1) www.uludagsozluk.com/k/angut/
(2) www.gizlimabet.com/archive/index.php/t-12626.html


Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Keşke herkes angut olsa… Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Keşke herkes angut olsa… yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
KEŞKE HERKES ANGUT OLSA… yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Dilek USTA
Dilek USTA, @dilek-usta
14.3.2017 13:31:24
Angut halk arasında aptal ve bön bön bakan anlamında kullanılsa da gerçekte mükemmel görüntüsüyle kahverengi tüylü SADAKATİN kelime anlamı bir kuştur.
Ve bende diyorum ki keşke herkes Angutun sadakatine sahip olabilse.

Teşekkürler bu güzel yazı için

Selam ve sevgilerimle dost kalem
mavitükenmez
mavitükenmez, @mavitukenmez
14.3.2017 04:52:51
Tebrikler guzel bir yazi okudum
Kaleminiz daim olsun
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL