Alçak ruhlu olanlar para arar, yüksek ruhlu olanlar ise saadet arar. ostrovski
sa
sabri ayçiçek

Okul mu topluma benzemeli,toplum mu okula?

Yorum

Okul mu topluma benzemeli,toplum mu okula?

0

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

595

Okunma

Okul mu topluma benzemeli,toplum mu okula?

Sümerlerde Ur,Uruk,Lagaş ve Kiş adlı şehir devletlerinin ortaya çıkmasından günümüze kadar altı bin yıl kadar zaman geçti.
İşte,"Okul mu topluma benzemeli,toplum mu okula?" sorusu hep tartışılan kadim bir konudur.
Kaldı ki bildiğimiz bu tarih içersinde,"zorunlu eğitim" çok yeni sayılır.
1806 Jena Savaşından sonra,Prusya’da ilk olarak hayata geçmişti "zorunlu eğitim".Ve zaman içersinde "eğitim" kavramı da hep tartışma konusu oldu.1819 ’da...
Eğitim mi,öğretim mi,öğrenim mi esas olmalıdır diye.
Günümüzde "eğitim felsefesi"nin zihin jimnastiği alanlardan biri de budur.
Sahi hangisi esas alınmalıdır diye sorularak.
İlkokula başlamamın üzerinden tam 60 yıl geçti.Bu ve benzeri kavramları,anlamlarını bilmeden de kullandığımız dönemler oldu tabi ki.
Ancak "tecrübeyle" ulaştığım gerçeklik şudur:
Baskıcı ve otoriter yapılarda,"okul" öne çıkmıştır;demokratik ve çoğulcu yapılarda ise "toplum" veri olarak kabul edilmektedir.
O zaman şunu rahatlıkla söylemek mümkün:
Otoriter yapılarda,toplum okula benzetilmeye çalışılır;demokrasilerde ise okul,topluma benzemeye çalışır.
Zaten önemli olan da şudur bence:
Okul,toplumun aynası ise,okulun topluma benzemesi gayet anlaşılır bir haldir,tersi ise bir "mühendisliktir" denebilir.

Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Okul mu topluma benzemeli,toplum mu okula? Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Okul mu topluma benzemeli,toplum mu okula? yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
Okul mu topluma benzemeli,toplum mu okula? yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Bu şiire henüz yorum yazılmamış.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL