Paranın öldürdüğü ruh, kılıcın öldürdüğü bedenden fazladır. walter scott
Mustafa Ceyhun
Mustafa Ceyhun

KALDIRIN BU TABURELERİ

Yorum

KALDIRIN BU TABURELERİ

0

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

754

Okunma

KALDIRIN BU TABURELERİ



Bundan 20 yıl öncesine kadar böyle camilerimizde yayılan sandalye ve taburelerde namaz kılma modaları yoktu. Acaba diyorum daha evvel hiç yaşlı, hastalıklı veya sakat bir insan yokmuydu. Namazın şartlarından biriside, secdede alnı yere koymak farz, burnu yere koymak vaciptir.
Bu insanlar bir piknik yerinde, bir yer sofrasında, evlerinde hiç mi yere oturmadılar? Peygamber Efendimizin s.a.v. ‘’Namazınızı ayakta kılamıyorsanız oturduğunuz yerde, oturduğunuz yerde kılamıyorsanız yanınız üzerinde ve yatalak iseniz ima ile kılınız.’’ Hadisi Şerifi varken sıkıntı içinde olsa dahi bu insanlar neden alınlarını yere koymaktan beri duruyorlar.
Yine bir cuma namazı vakti, merkezi sistemlerle bir vaaz veriliyordu. Ben müezzinlerin oturduğu kürsünün yan tarafındaydım. Taburelerinde sırtını kürsüye yaslamış bir takım insanlar vaaz dinliyorlardı. Camiden içeriye gelen bazı insanlar kürsünün altına bakarak, gülümseyerek bir şeyler arıyorlardı ve dışarıya çıkarak taburesini alan diğerlerinin yanlarına diziliyorlardı.
O sırada caminin kapısından içeriye, iki kolundan tutarak getirdikleri belinden ve ayağından sakat ayakta zor durabilen bir genci getirdiler. Yan taraftan tutunarak tere oturdu. O sırada taburesinde oturan birisi dışarıya çıktı ve bir tabure getirerek gencin yanına koyduğunda, maşallah o genç tepki gösterip tabureyi itti. Ve o haliyle tutunarak ayakta namazını tamamladı. Acaba o konser salonuna gelen insanlar gibi dizilen insanlar hiç ibret almadılar mı?
Diğer taraftan Peygamber Efendimizin, bir hizada ve sıklıkla namazınızı kılınız, ikazı varken, bakarsınız arada geniş boşluk olduğu halde saf bölünmesi yaparak en arkada sırtlarını duvara yaslamışlar, etrafı seyrederek namazlarını kılıyorlar. Bu insanlar biraz ibret ve ders almak istiyorlarsa, Yeni Mahalle camisinde doksan yaşında, iki kişin yardımıyla namaza gelen ve sıkıntıyla namazını kılan Mahmut Efendiyi ziyaret etsinler. İhtiyarlar orada, ayağı boynu ağrıyanlar orada, kolu sarılı olanlar, hatta benden hızlı yürüyenler orada.
Yine bir öğlen farz namazında cemaat arasına bir tabureli girmişti, arkadaki insan her secdeye gittiğinde iki büklüm oluyor, başı adamın taburesine sıkışıyordu. Çünkü tabureli adan saf içinde ileri çıksa saf düzeni bozuluyor, geriye çıksa taburesi bir yere sığmıyor. Bire adam hiç değilse arka safta dur.
Yetkililerin bazen bu husustaki ikazlarını duyuyoruz ama yeterli olmuyor. Öyle ise kaldırın bu tabureleri sandalyeleri, rahlelerden başka bir şey camilere sokmayın, oranında sıhhatini bozmasınlar. Çok sıkıntıları da olsa yine birlikte cemaat namazlarını kılsınlar, kenetlensinler. Onlar daha kârlı çıkacaklardır.

Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Kaldırın bu tabureleri Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Kaldırın bu tabureleri yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
KALDIRIN BU TABURELERİ yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Bu şiire henüz yorum yazılmamış.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL