Paranın öldürdüğü ruh, kılıcın öldürdüğü bedenden fazladır. walter scott
Mustafa Topaloğlu
Mustafa Topaloğlu

ÇONA'NIN İTİ GİBİ

Yorum

ÇONA'NIN İTİ GİBİ

0

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

498

Okunma

ÇONA'NIN İTİ GİBİ

ÇONA’NIN İTİ GİBİ ÇATLAN SOĞNA!

Çona dedenin asıl adı malum olduğu üzere İbrahim ‘dır. Çonalar’ın dip dedesi. İbrahim Karaca’nın adını aldığı. Biz kendisini bilmeyiz. Hakk’a yürüyeli yıllar olmuştur. ”Ölür ise ten ölür, canlar ölesi değil” fehvasınca adı dillerdedir Çona dedenin. ”İnatçılığı”yla maruftur. Lâkabı asıl adın önüne geçmiştir.
Oğulcuk’ta “Çona’nın iti gibi çatlan…(çatlarsın)” tabirini bilmeyen yoktur. Eciğinden cücüğüne… Rivayet odur ki Çona dede, bir küp ayran, bir heybe dolusu yufka almış yanına. Tahta bel ile tarla işleyecek. İnmiş Değirmenönü’ne. İti (köpeği) de yanında. Başlamış işe. Her molada bir tas ayran içiyormuş. Bir yufka ekmeği dürüm yapıp afiyetle yiyormuş. Bir o kadar da ite veriyormuş. Kendisi çalışıyor. Terliyor. Haliyle atıyor içtiği ayranı. Yediği ekmeği eritiyor. Ama köpek yatıyor. Köpek ne bilsin dokunacağını. İçmiş ayranı, yemiş yufkayı ... Dönderememiş ve çatlayıp ölmüş.
O gündür bu gündür Oğulcuk’ta boğazına düşkün, oburları uyarı babında söylenir: ”Az yi, soğna Çona’nın iti gibi çatlan ha...” derler.
Rahmetli Nayıl (Eroğlu),İstanbul’da bir lokantadadır. Yan masada iki arkadaş hem yemek yiyor, hem de lak lakı şak şakı yarenlik ediyorlar. Biri diyor ki:
-Lan oğlum, neçe yiyip duruyon? Çona’nın iti gibi çatlan soğna…
Nayıl emmi bakakalıyor. Nereli olduklarını da sormuyor.
-Ben bu lafı İstanbul’da duydum vallaha… der gülerdi rahmetli.
Demek ki sadece Oğulcuk’ta değil çevrede de kullanılıyor bu deyim.

Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Çona'nın iti gibi Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Çona'nın iti gibi yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
ÇONA'NIN İTİ GİBİ yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Bu şiire henüz yorum yazılmamış.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL