Ödünç alınan son kuruşla ödenen ilk kuruş arasında tabii muazzam bir fark vardır. goethe
kadiryeter
kadiryeter

Metin Nemlioğlu ile Sohbetlerimiz- 2

Yorum

Metin Nemlioğlu ile Sohbetlerimiz- 2

0

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

1500

Okunma

Metin Nemlioğlu ile Sohbetlerimiz- 2

Metin Nemlioğlu ile Sohbetlerimiz- 2

150-200 Yıl öncesi, Osmanlı İmparatorluğu döneminde sayılı ve Osmanlı Devleti’nin ticâret merkezlerinden önemli biri olan, Trabzon’da(o vaktin Trabzon’u, Kastamonu’dan Artvin’e kadar) en varlıklı tüccarının(Nemlioğlu Koll. Şti.) torunun oğlu, Metin Nemlioğlu ile komşuluk ve iş alış- verişi sebebi ile samîmi sohbetlerimiz olmuştu.

Metin Nemlioğlu’ndan dinlediğim bilgilerin, okuyucularımla paylaşmak ve Sizin sâyenizde, yazıya dökülmüş olsun.
Konular kısacık ancak, pek bilinmeyen Hâtırâ bilgi değerinde olduğuna inanıyorum.

Metin Nemlioğlu ile sohbetlerimizden birinde, bamya konusunu anlatmıştı…
Köylü, bamyayı yetiştirip satarken bir kural uygulanırmış bu özel sebzeye.
Hepimiz biliriz; havucun, pırasanın, karalâhananın ve salatalık bostanın(hıyar) körpesini seçip alırız.
Ancak, öyle bir sebze var ki, bamyayı seçip- ayırmak mümkün değil.
Vaktiyle bu sebzeye özel, bir alış-veriş kural konmuş, bilmem şimdi geçerliliği var mı?.

Metin Nemlioğlu, bamyanın köylüden satın- alınma kuralının, bin(1000) tâne hesâbı ile ipliğe dizildiğini ki; müstahsil, bamyanın irilenip kartlaşması ile kilo hesabından bir kâr ummasın. Bamya, kilo ile değil de bin tâne hesâbı ile satılıp ve alındığını söylemişti.

Sağlıkla kalınız…

Fotoğrafını çekip eklediğim binayı(Nemlioğlu Konağı),
Metin Nemlioğlu’nun dedesinin babası yaptırmış(Gâzipaşa Mah.).
Binâ, bir süre Fâtih Eğitim Enstitüsü olarak öğretmen yetiştirdi(1963<).

kadiryeter Kadir Yeter. 09 NİSAN 2016 TRABZON.

Metin Nemlioğlu ile önceki kısa yazı:
HAMMAL PAZARLIĞI w.edebiyatdefteri.com/yazioku.asp?id=137131
Yayın tarihi: 24.12.2014

Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Metin nemlioğlu ile sohbetlerimiz- 2 Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Metin nemlioğlu ile sohbetlerimiz- 2 yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
Metin Nemlioğlu ile Sohbetlerimiz- 2 yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Bu şiire henüz yorum yazılmamış.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL