Paranın öldürdüğü ruh, kılıcın öldürdüğü bedenden fazladır. walter scott
ALİ RIZA  SOYASLAN
ALİ RIZA SOYASLAN

MAKEDONYA’DA ENGELLİ AİLESİ OLMAK

Yorum

MAKEDONYA’DA ENGELLİ AİLESİ OLMAK

0

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

449

Okunma

MAKEDONYA’DA ENGELLİ AİLESİ OLMAK

MAKEDONYA’DA ENGELLİ AİLESİ OLMAK
Makedonya’yı iki kelimeyle anlatmak gerekirse burada hak ile batılın mücadelesi söz konusu. Yani, din savaşı var. Çok enteresandır. ülkede 10-15 yıldır nüfus sayımı yapılmıyor. Çünkü gerçekte Müslüman nüfus çok fazla. Nüfusun sayılması ve Müslümanların çok olması Makedonya siyasetinde Müslümanların da söz sahibi olması anlamına geliyor. Burada uyanık Hristiyanlar siyasi iradeyi ele geçirmişler ve ülke bütçesini kendi keyiflerine göre yönetiyor, canları isterse Müslümanlara gıdım gıdım yardım ediyorlar.Konumuza gelince Makedonya’da engelli aile olmak nasıl bir durum. Şimdi gözlemlerimizi gözden geçireceğiz;
Makedonya Cumhuriyetinde, engelli çocuğu olan ailelerin o durumu kabul etmeleri biraz zor oluyor . Çocuğa olsun ve en yakın çevreye olsun aile tutumları üzüntü, kabul etmeme, suçluluk, kendine güven ve saygı duymada azalma gibi duygular ve tepkilerini ortaya koymaktadırlar. Şok, utanma, korku, inkar etme, keder ve bir depresyon ile tepkiler vermektedirler. Bizde yeterince yardım ve destek verilmiyor, Özel çocular için okular çok az ve normal okulara bu çocuklara gereken yardım verilemiyor.

Ailelerin gelişimsel yetersizlikleri olan çocuklarını kabullerinde geçirdikleri süreçte verdikleri tepkiler sunlardır:şok, ağlama, caresizlik, çevreye tepkisiz davranmak, reddetme ve depresyon, suçluluk, kızgınlık. Ve genelde çocuklarını ya normal okula götürür-eğitim ve öğretim açısından bir ilerleme olmadan, ya da evde bırakıyorlar.

Makedonya’da Veliler kendi çocukların sosyal ve eğitimleri için gayret veriyor, çaba gösteriyorlar. İlgileri büyüktür. Sadece velilerin en büyük istekleri çocukları kendi ana dilinde eğitim görmeleri istiyorlar.

Makedonya’da velilerin en büyük ihtiyaçları manevi destek ve bu çocukları için özel eğitim kurumları olması ve kendi ana dilerinde eğitim görmeleri istiyorlar.

Makedonya’da Engelli olan aileler yüksek düzeyde eğitim almış aileler, genelde toplumdan dışlanmıyor, tüm etkinliklere, komşuluk ilişkilerini kurabiliyorlar sadece bazı aileler hala çocuklarını ihmal ediyorlar, genel olarak köylerde.

Makedonya’da doğuştan engellilerin sayısı daha yüksek.

Makedonya’da Anne Babalardan ilgi var ama anneler evde oldukları ve babalar genelde işe gittikleri için genelde çocuğun sosyal ve eğitim etkinlikleri için anneler ilgileniyorlar.

Makedonya’da engelli çocuklu aileler ile ilgili yazı hazırlamamızda bizlere desteklerini sunan tamamıyla gönüllü insanların hizmet verdiği IMAGO PLUS Rehabilitasyon merkezi müdürü Zemrijet Bela Veseli hanımefendi’ye çok teşekkür ediyoruz.

Makedonya hükümetini ele geçiren hristiyanların müslüman olan hiçbir hizmete katkı vermedikleri gibi dışladıklarını fark ettik. Bu engelliler dahi olsa. Onlar ne kadar dışlarlarsa dışlasınlar Türkiye her daim Makedonya müslümanlarının yanındadır.

Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Makedonya’da engelli ailesi olmak Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Makedonya’da engelli ailesi olmak yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
MAKEDONYA’DA ENGELLİ AİLESİ OLMAK yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Bu şiire henüz yorum yazılmamış.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL