İnsanlar sizden, onları tenkit etmenizi isterler, fakat asıl istedikleri onları övmenizdir. w. somerset maugham
ayhansarıkaya
ayhansarıkaya

RİYAKAR

Yorum

RİYAKAR

4

Yorum

1

Beğeni

0,0

Puan

1391

Okunma

RİYAKAR

Riyakâr olmuşuz. Bu bir hastalık. Hücrelerimize öyle girmiş ki sinsice benliğimizi kemirip durmakta. Küçük bir menfaat uğruna nasıl da küçülüyoruz anlamış değilim. Burada bu kuramsal kavramdan kendimi soyutlamaya hevesli değilim. Ben de bu hastalığın içindeyimdir kuşkusuz. Konuya tipolojik sınıflandırmayla bakacak olursak sanırım riyakârlıktan nasibini almamış pek az kişiler çıkacaktır ortaya. Zaten böyle olduğumuz için de toplum olarak yerle yeksan durumlara düşmüşüz.
Bir yerden sonra sen de kuşkucu olmayı düşünüyor, herkesten pireleniyorsun ister istemez. İnsana samimi davranıyorsun bir de bakmışsın göz göre göre kuyunu kazmaya yelteniyor. Niye acaba diyorsun? Sonunda ufak bir menfaat için onca içtiği çayın hatırını eli ile iteleyip riyakarlığa soyunduğuna şahit oluyorsun.
Bu kelimeyi hiç sevmem: Riyakâr!
Riyakar olmaktansa yerin dibine girmek daha evladır bence.
Biz insanoğlu neden bu kavramın içinde kendimizi basite indirgeriz şaşırıp kalıyorum. Bu işin uzmanı da değilim ki açıklayayım. Bu paradoks durumlar karşısında yine de demoralize olmamak lazım. Hiçbir şey olmamış gibi riyakarların riyakarlıklarını yüzlerine vurmadan insan ilişkilerine devam etmekte fayda var diye düşünmekteyim. Hani bir atasözü vardır ya:
“ İyilik et, denize at, balık bilmezse Halik bilir.”
Bu düşünceler sarmalında Sokak Kütüphanesi’nin yanına gelmiştim. Semt sakinlerinden okumaya gönül verenlerin yararlanması için bir girişimci tarafından kurulmuş bir kütüphane. Buraya romanlar bırakılıyor; isteyen istediğini alıp okuduktan sonra geri getiriyorlar sonra başkaları da aynı şekilde yararlanıyorlar. Bu güzel etkinliği gördükçe nefret ettiğim riyakâr kelimesinin ne kadar saçma, ne kadar basit olduğunu ayrımsadım. Hiçbir menfaat gözetmeden kültürel etkinliğin sağlanması. Ortada para falan yok.Evdeki kitaplığından istediğin kadar roman getirip bırakıyorsun, sen de okumadığın kitabı alıp gidiyorsun. (Bir hafta öncesi bir çanta dolusu roman bırakmıştım, hiçbiri kalmamış) Stephen Kıng’in Yeşil Yol romanın yapraklarını karıştırırken kendimi olayların içinde buldum adeta. Kocasını öldüren kadın mahkumun elektrikli sandalyede idam edilmesini konu alan dehşet bir eser.
Fazla yazıp da sizi riyakar duygularla aldatmak istemiyorum.
Kalın sağlıcakla.

Paylaş:
1 Beğeni
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Riyakar Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Riyakar yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
RİYAKAR yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Kederli
Kederli, @kederli
16.12.2015 19:09:23
Yazmaktan dahi tiksindiğim bir kelime, ancak çirkefin bile adını koyduğumuza göre, ister istemez, yazmak ve konuşmak zorundayız.

Sanırım; Mevla, şeytana eş yaratmış bu tür meziyette olan insanları.

Çok anlamlı bir makale, hele de konunun kitap ve ücretsiz paylaşımı olması, tüm olumsuzlukları unutturdu bile bana.
Yazarı tebrik ederim.
Selam ve saygılar
Mehmet Ali Akça
Mehmet Ali Akça, @mehmet-ali-akca
16.12.2015 17:39:54
Kütüphane fikri harika.
Durmuş Çağlayan
Durmuş Çağlayan , @durmuscaglayan
16.12.2015 17:08:57
Merhaba AYHAN,sosyal yaralara parmak basmaya devam..Kutluyorum.Selam ve saygılarımla.
su_misali(Gülhun Ertilav)
su_misali(Gülhun Ertilav), @su-misali-gulhunertilav-
11.12.2015 22:31:51

okuma aşkını biliyorum ağabey

yazma aşkını da ayrıca

sen yaz çok çok yaz bizler okuyalım ağabey

kutlarım

selam ve saygılarımla


© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL