Bir kimseyi sahip olmadığı sıfatlarla övmek, onu kibarca yermek demektir. cemil sena
Fuat Türker
Fuat Türker

Kur'an'ı ‘Gereği Gibi' Okuyor muyuz?

Yorum

Kur'an'ı ‘Gereği Gibi' Okuyor muyuz?

1

Yorum

1

Beğeni

0,0

Puan

649

Okunma

Kur'an'ı ‘Gereği Gibi' Okuyor muyuz?

Kur'an'ı ‘Gereği Gibi' Okuyor muyuz?

Dünyada alabileceğimiz en önemli mesaj, Rabbimizin okuyup hayatımıza geçirmemiz için bize yolladığı ilahi tebliği olan Kur’an’dır. Ancak insanların birçoğu, Allah’ın bu ilahi mesajını merak edip, 600 sayfalık Kitabı okumayı aklına bile getirmez, gaflet içinde yaşar.


Allah insanları ve cinleri, yalnızca Kendisine kulluk etmeleri için yaratmıştır. Ayrıca kullarının nasıl bir ahlâka sahip olmasını istediğini ve kurtuluş yollarını Kur’an’da bildirmiştir.


Rabbimiz Kur’an’la insanlara öğüt ve tavsiyelerde bulunur, bize Kendisini Kur’an’da tanıtır. Kur’an’ı bilmeyen insan, Allah’ı nasıl tanıyıp, kudretini hakkıyla takdir edebilir? Ayrıca, Kur’an bize yaratılışımızın asıl amacının Allah’ın rızasını ve rahmetini kazanmak olduğunu, dünyanın da bu nedenle geçici bir imtihan mekanı olarak var edildiğini detaylarıyla haber verir.


Kur’an’ı okumayan, dolayısıyla Rabbini de yeterince tanımayan kişiler, kulaktan dolma hurafeleri ‘din’ zannettiklerinden, gerçek İslam’ın güzelliklerinden mahrum yaşarlar. Allah’ın, mesajında neler iletmiş olduğu onlar için önemli değildir, merak dahi etmezler. Dinle ilgili başvurdukları kaynak da, Kur’an dışındaki ‘her şey’dir. Oysa Yüce Allah İsra Suresi, 54.ayette “Andolsun, bu Kur’an’da insanlar için biz her örnekten çeşitli açıklamalarda bulunduk ..” ifadesiyle insanın tek başvuru kaynağının Kur’an olduğuna işaret eder.


Cahiliye toplumunda çarpık bir din anlayışı hüküm sürer; herkesin din adına farklı kuralları ve birbiriyle hiç ilgisi olmayan kendi doğruları bulunur. Oysa dinin kuralları ve hükümleri, her şeyin en doğrusunu bilen Rabbimizin kelâmı olan Kur’an’dadır. Ve bunda kuşkuya yer yoktur:


Gerçek, Rabbinden (gelen)dir. Öyleyse kuşkuya kapılanlardan olma. (Al-i İmran Suresi, 60)


Hemen her insanın doğru ve yanlışları farklıdır. Her insan olaylara kendi penceresinden bakar ve olayları farklı değerlendirir, farklı düşünür, farklı çözümler getirir. Hayatında Kur’an’ı kıstas almayan kişilerin doğru ve yanlışları genellikle çıkarları, kendi değer yargıları, ideolojileridir. Oysa hak ve doğru olan, "... Şüphesiz doğru yol, Allah’ın (gösterdiği) yoludur..." (Bakara Suresi, 120)


Hayatımızı kolay kılacak, huzurlu ve mutlu yaşamamızı sağlayacak, doğruya, güzel olana ve sonunda da kurtuluşa ulaştıracak olan sadece Kur’an’dır. Kuran hayat rehberimizdir ve doğruyu yanlıştan ayırt etmemize yardım eden yol göstericimizdir:


... Doğruyu yanlıştan ayıran (Furkan)ı da indirdi. Gerçek şu ki, Allah’ın ayetlerini inkar edenler için şiddetli bir azab vardır. Allah güçlüdür, intikam alıcıdır. (Al-i İmran Suresi, 4)


Birden fazla doğru olmadığı kesin bir gerçektir. Doğru tektir, o da hüküm verenlerin hâkimi olan Yüce Allah’ın hükümleridir:


Onlar hâlâ cahiliye hükmünü mü arıyorlar? Kesin bilgiyle inanan bir topluluk için hükmü, Allah’tan daha güzel olan kimdir? (Maide Suresi,50)


Bu nedenle, Allah’ın dosdoğru yolunu seçen ve bu yolda hidayet ve tatmin bulmak amacıyla ilerlerken Kur’an’ın rehberliğinden yararlanmak isteyen insanın, Kur’an’ı gereği gibi okuması gerekir. Rabbimizin buyurduğu gibi:


Kendilerine verdiğimiz Kitabı gereği gibi okuyanlar, işte ona iman edenler bunlardır. Kim de onu inkar ederse, artık onlar hüsrana uğrayanların ta kendileridir. (Bakara Suresi, 121)


Kur’an’ı gereği gibi okunmak samimiyet, Allah korkusu ve ayetlere sımsıkı sarılmakla olur. Kur’an ayetlerini önyargısız, arınmış bir şekilde okuyanlar, daha en başından Kur’an’daki hükümlere teslim olur, Allah’ın sınırlarını korumada dikkatli olmaya kesin karar verirler.


Bu nedenle, ‘Kitab’ı gereği gibi okuyan’ ve iman eden bir insan, geçmişteki cahiliye hayatıyla Allah’ın emrettiği ve kendisinin de artık tâbi olduğu din ahlâkı arasında orta bir yol aramaya çalışmaz, kesin olarak sadece Kur’an’a, yani doğru olana uyar, boyun büker,teslim olur!..


twitter.com/Fuat_Turker

Paylaş:
1 Beğeni
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Kur'an'ı ‘gereği gibi' okuyor muyuz? Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Kur'an'ı ‘gereği gibi' okuyor muyuz? yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
Kur'an'ı ‘Gereği Gibi' Okuyor muyuz? yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Nuh Comba
Nuh Comba, @nuhcomba
30.4.2013 20:13:09
Cenabı hak İslam ahlakıyla yaşamayı ve rabbimin razı olduğu kullarından olmayı nasip etsib cümlemize ve Allah ümmeti muhammede hidayet eylesin

yazınızı severek okudum ayrıca teşekkür ediyorum emeğine yerde kalmasın gönlüne ve bedenine sağlık
kutluyorum.

selam ve dua ile fiemanillah
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL