Paranın öldürdüğü ruh, kılıcın öldürdüğü bedenden fazladır. walter scott
k.doğanay
k.doğanay

KUM SANATI

Yorum

KUM SANATI

0

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

594

Okunma

KUM SANATI

Kumun da sanatı mı olur,demeyin?Kumun da sanatı varmış.Adına da;“Kum Sanatı”deniyormuş.
Geçen gün bir sanatçımız bunu seyircileri ile paylaştı.Takdir ve tebrik etmemek elde değil…Kumla da bu kadar muhteşem suluetler mi çizilirmiş?..Hayret doğrusu!Ağzım bir karış açık seyrettim.
Tabiat görüntüleri mi,insan ve hayvan figürleri mi?..Aklınıza ne geliyorsa çiziyor.Çizdikten bir iki dakika sonra da bozuyor.Silip atıyor.
Çocukluğum da toprak ve kumlara çeşitli şekiller çizer,çeşitli maketler yapardık.Benim ilk çocukluk oyuncağım kurumuş kilden yaptığım tabancadır.Öyle özenmiştim ki,sanırsınız ki,çamurdan gerçek bir silah.Çocukluk aklı…Bir süre oynadım.Sonra baktım ki,hiçbir işlevi yok.Sadece oyuncak.Usanınca vurdum,kırdım.Tıpkı sanatçının o kadar özenerek yaptığı kumdan kaleleri,kuleleri,gök yüzünü,gök yüzündeki yıldız ve ay dedeyi bir çırpıda geri sildiği gibi.Geriye cam parçası kalıyor.Tekrar başa dönüyor,özene-bezene yeniden başka resimler ve figürler yapıyor.
Bu iş biraz da buzdan heykeller yapmaya benziyor.Eksi bilmem kaç derece altında büyük bir güç ve emek vererek yapılan heykeller,sıcağı görünce,yavaş yavaş eriyip gidiyor,yok oluyor.Ne acı değil mi?O kadar emek ver,birkaç derecelik ısı yükselmesi,senin bütün emeklerini alıp götürsün!..
Gerçekten zor sanat!
Bunlar ince işler.Öyle herkesin yapa bileceği işler değil.Her şeyden önce, ince bir ruh,keskin bir göz ve usta bir el becerisi gerekli.Bunlara ilaveten,bir de geniş hayal gücü.Hatta sınırsız olmalı.Kısa zaman da hem çizilecek,hem düşünülecek, bir el darbesi ile de silinecek.
Hepsinin toplamı demek;”Kum sanatı” oluyor.Demek ki yapılan bu iş kolay değil?Kumla sanatta olsa,hayli emek istiyor.Bu işin ustalarını tebrik etmemek el de değil.Hepsini can-ı gönülden kutlarım!
Onların ki de zor sanat.Adı da,”KUM SANATI!

Kemal DOĞANAY





Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Kum sanatı Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Kum sanatı yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
KUM SANATI yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Bu şiire henüz yorum yazılmamış.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL