Paranın öldürdüğü ruh, kılıcın öldürdüğü bedenden fazladır. walter scott
Mustafa Topaloğlu
Mustafa Topaloğlu

Şahid-i Zûr

Yorum

Şahid-i Zûr

0

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

581

Okunma

Şahid-i Zûr

ŞAHİD-İ ZÛR
Şahit; bir olayı,bir olguyu görendir.Tanıyandır.Tanıktır. Peki“Yalancı şahit” nasıl oluyor? Şöyle oluyor:Görmediği,bilmediği halde bildi görünüyor.Hemi de “Eşhedü billah” çekerek.Bu da şahidin yalancısı: Şahid-i zûr...
“Yalancı şahit” birbirini iten iki sözcükle yapılmış bir tamlama.Sıfat tamlaması.Şahit Arapça şuhud’dan geliyor.Şehadet eden manasına.Yalancı da malum, bile bile doğru söylemeyendir.
Çözümü kolay olan olaylar için “İsbatlı,şahitli” tabiri kullanılır.”İsbatlı,şahitli” olmayanların çözümü zordur.Bu gibi vakalarda “Şahid-i zûr” devreye girer.Efendim “Şahid-i zûr”luk zor zanaattır.
Bazıları bu vadide ün salmıştır.Önce Yozgat Tesellemeleri’nden bir alıntı yapalım:” Köyün birinde birinin kavağını keserler.Kavağın sahibi birinden şüphelenir.Ama ortada delil yoktur ki mahkemeye versin.Mahkemenin yolunu bilen,bu kapıdan girip şu kapıdan çıkan biri vardır ki o da Tonge Memed’dir.Hem akıl verir hem de avukat gibidir.İyi şahitlik yapar.(Adamcağız) gidip Tonge Memed’in kapısını çalar.Çalar ama Tonge Memed’in kucağına düşmüş olur.Bakalım ne pazarlık yapacak:
--Beş yüz lira verirsen baltanın sesini duydum derim.Bin lira verirsen hapapa (Hapa hap,yüz yüze,suçüstü) yakaladım derim.” ()
Sıkı pazarlıkçı Tonge Memed.Yaş tahtaya basmıyor.Şahid-i zûrluğu eline yüzüne bulaştırmıyor. Hem de ne kadar para, o kadar köfte...Temiz iş yapıyor vesselam!
Horanlı (Ovakent) Deli Kazım da bu işleri iyi bilirdi.Bizim köyden evliydi.Eniştemizdi. Horan’da kavga dövüş eksik olmaz.Çoğu kez karakolluk,mahkemelik olur Horanlılar.Deli Kazım, bu gibi hallerde aranan isimdir.Sağlam şahittir! Olayı görmüş müdür? Canım yalan söyleyecek değil ya koskoca adam...Görmüştür helbet.Boğazlıyan Adliyesi’nde hakiminden tut,mübaşirine kadar herkes tanır Deli Kazım’ı.Çünkü bir ayağı mahkemededir.Mahkemenin yolunu yordamını,usulünü erkanını pekala bilir.Hem öyle konuşur ki değme avukatlara taş çıkarır.
Rivayet edilir ki bir gün Deli Kazım çifte gidiyor.Çifti çubuğu hazırlamış.Tohumu torbayı yüklemiş arabaya.Evden ayrılmadan önce eşi Merziga bacıya sıkı sıkı tembih ediyor:
“Bak avrat! Köyde bir vukuat olursa beni şahit yazdır.Sakın unutma ha!..”
....................
(
)Yozgat Tesellemeleri
Habib Coşkunsoy,2012
s.12

Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Şahid-i zûr Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Şahid-i zûr yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
Şahid-i Zûr yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Bu şiire henüz yorum yazılmamış.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL