ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Bir peşin hükmü söküp atmak, atomu parçalamaktan daha zordur. - Einstein Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

İstanbul Şehir Tiyatroları 43 oyun sergiledi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 2008-2009 sezonunda 7 sahne ve 2 bin 318 koltuk kapasitesiyle 445 bin 863 seyirciyi ağırladı

1.6.2009

İstanbul Şehir Tiyatroları 43 oyun sergiledi

Alınan bilgiye göre, şehir tiyatrolarında, 15’i yerli, 14’ü yabancı 29 yeni ve geçen sezon sahnelenen 14 oyunla birlikte toplam 43 oyun seyirciyle buluştu. Bu oyunlardan 2’si, uluslararası ortak yapım olarak yurt içi ve dışında sahnelendi.

Şehir Tiyatrolarının 2008-2009 sezonunda gerçekleştirdiği uluslararası ortak yapımlardan ilki ’’Canavar Sofrası’’ adlı oyun oldu. KKTC Lefkoşa Belediye Tiyatrosu ile Şehir Tiyatrolarının ortak yapımı olan Vahe Katcha’nin yazdığı, Hüseyin Köroğlu’nun yönettiği Canavar Sofrası’nın ilk gösterimi 26 Eylül 2008 tarihinde Lefkoşa Yakındoğu Üniversitesi’nde yapıldı. Ortak yapımlardan ikincisi ’’Mucize/Miracle’’’ Şehir Tiyatroları, ASSITEJ, Danimarka Theatergruppen Batida ve Sırbistan Pozoriste Bosko Buha Tiyatrosu tarafından gerçekleştirildi. Soren Ovesen’in yazdığı Ana Djordjevic ve Marija Milenkovic’in yönettiği oyunun ilk gösterimi ise, Belgrad’ta Sırbistan Pozoriste Bosko Buha Tiyatrosu’nda 5 Şubatta yapıldı.

İstanbul’un tiyatrosu olmanın ötesinde, diğer şehir ve ülkelere yaptığı turnelerle ulaşabileceği seyirci sayısını artırmayı hedefleyen Şehir Tiyatroları, 2008-2009 sezonunda Makedonya’dan KKTC’ye uzanan geniş bir yelpazede, 95 yıllık birikimini diğer şehirlerin ve ülkelerin seyircileri ile de paylaştı.

-YENİ ÇOCUK SAHNESİ AÇILACAK-

Şehir Tiyatroları, yurt dışında Danimarka, Sırbistan, Makedonya, Rusya ve KKTC’ye 10 turne, yurt içinde de 16 şehirde toplam 26 turne gerçekleştirdi.

Bu yıl 25’incisi düzenlenen Çocuk Şenliği’nde toplam 142 etkinlik ve gösteriyle 30 bin çocuk seyirciye ulaşıldı. Şenlikte Şehir Tiyatroları Çocuk Tiyatrosu Birimi, 6 çocuk oyunu ve 54 etkinlikle yer aldı.

Şehir Tiyatroları 25. Genç Günler Festivali’nde toplam 11 mekanda 145 etkinlik ve gösteriyle 17 bin seyirciye ulaştı. Festivalde, tiyatro oyuncusu Ayça Telırmak anısına Liselerarası Tiyatro Buluşması, 9 atölye, 3 sergi ve 3 gezi gerçekleştirildi.

Şehir Tiyatroları Şubat ayından itibaren ’’Şimdi Uzaklardasın - Birinci Ölüm Yıldönümünde Mehmet H. Doğan’’, ’’Yitirişimizin 30. Yılında Muhsin Ertuğrul’a Saygı’’ ve ’’Lüküs Hayat 25 Yaşında’’ etkinlikleri düzenlendi.

Türkiye’de bir ilke daha imza atan ve Muhsin Ertuğrul’un da düşlediği bağımsız çocuk tiyatrosu sahnesinin ilk örneği olan Kağıthane Küçük Kemal Çocuk Tiyatrosu Sahnesi açıldı.

Sahne bugüne kadar çocuk oyunlarının yer aldığı sahnelerden farklı olarak, sadece çocuklara uygun ölçüler temel alınarak yapılandırıldı. Önümüzdeki sezon Gaziosmanpaşa’da, Ferih Egemen Çocuk Tiyatrosu Sahnesi de açılacak.

-ÖDÜLLER-

Şehir Tiyatroları 2008-2009 sezonunda şu ana kadar 13 dalda toplam 24 ödüle layık bulundu.

13. Afife Tiyatro Ödülleri’nde ’’Maskeliler’’ adlı oyun ’’Yılın En İyi Yapımı’’ seçilirken, Mehmet Gürhan ’’Yılın En Başarılı Erkek Oyuncusu’’, Serdar Orçin ’’Yardımcı Rolde Yılın En Başarılı Erkek Oyuncusu’’, Sevinç Erbulak ’’Yardımcı Rolde Yılın En Başarılı Müzikal ya da Komedi Kadın Oyuncusu’’, Duygu Sağıroğlu ’’Yılın En Başarılı Sahne Tasarımcısı’’, Nihal Kaplangı ’’Yılın En Başarılı Giysi Tasarımcısı’’, Selim Can Yalçın ’’Yılın En Başarılı Sahne Müziği’’ ödüllerini aldı.

14. Sadri Alışık Ödülleri kapsamında ’’Maskeliler’’ adlı oyunun yönetmeni Taner Barlas ’’Yılın En İyi Yapımının Yönetmeni’’, Mehmet Gürhan ’’Yılın En İyi Erkek Oyuncusu’’, Mahperi Mertoğlu ’’Yardımcı Rolde Yılın En İyi Kadın Oyuncusu’’ ödüllerine layık görüldü.

9. Lions Tiyatro Ödülleri’nde ’’Kırmızı Pazartesi’’ adlı oyun ’’En iyi Prodüksiyon’’, Duygu Sağıroğlu ’’Sahne Tasarımı’’, Kemal Yiğitcan ’’Işık Tasarımı’’, Sevinç Erbulak ’’Yardımcı Kadın Oyuncu’’, Selçuk Borak ’’Koreografi’’ dallarında ödüllerin sahibi oldu.

2009 Şişli Belediyesi Muhsin Ertuğrul Tiyatro Ödülleri’nde ’’Maskeliler’’ adlı oyun ’’En Başarılı Oyun’’, Mehmet Gürhan ’’En Başarılı Erkek Oyuncu/Dram’’, Macit Koper ’’En Başarılı Oyunlaştıran’’, Barış Dinçel ’’En Başarılı Dekor Tasarımcısı’’, Duygu Türkekul ’’En Başarılı Kostüm Tasarımcısı’’ ödüllerini aldı.

İstanbul Üniversitesi 9. Bilişim Ödülleri’nde ’’Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz’’ adlı oyun ’’En İyi Tiyatro Oyunu’’ seçildi.

2008-2009 Beşiktaş Çırağan Lions Kulübü Türkan Kahramankaptan Özel Ödülleri’nde ’’Dinmeyen Alkışlar’’ adlı oyun ’’Yılın En Başarılı Tiyatro Yapımı’’, Engin Gürmen ise ’’Yılın En Başarılı Tiyatro Yönetmeni’’ ödülüne layık bulundu.

15. Türk Kadınlar Birliği İstanbul Şubesi Bedia Muvahhit Ödülü’ne ise tiyatro oyuncusu Işıl Zeynep Tangör’ün oldu.

Yorumlar
"İstanbul Şehir Tiyatroları 43 oyun sergiledi" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

İstanbul Şehir Tiyatroları 43 oyun sergiledi ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.