ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Hiç unutulmayacak yüz anne yüzüdür.-- Hz. Muhammed Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Mehmet Akif'in şiirlerini besteledi...

Türk müziği solisti ve bestekarı Mehmet Kemiksiz, Mehmet Akif'in Safahat’ında yer alan 36 şiiri besteledi. Kemiksiz, beş CD'lik albümüne 'Akif İklimi' adını verdi.

2.1.2018

Mehmet Akif'in şiirlerini besteledi...

Mehmet Kemiksiz, 'Akif İklimi' albümü için, bugüne kadar Safahat'ın şiirlerinden yapılmış en kapsamlı beste çalışması olduğunu söylüyor.

Bugün İstiklal şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un vefatının 81. yıl dönümü. Bu vesileyle Asım'ın nesli, onu her yönüyle ele alan birçok etkinlik düzenleyerek yad ediyor. Akif ile ilgili projelere de her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Türk müziği solisti ve bestekarı Mehmet Kemiksiz, Akif'in Safahat’ından bestelediği şiirleri Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla 'Akif İklimi' albümünde bir araya getirdi. Akif'in Safahat'ından bestelenen şiirlerin sayısının az olduğuna dikkan çeken Kemiksiz, "Bunlar derli toplu bir albümde yok. Zamanla ilgimi çeken şiirleri besteleye besteleye şiir sayısı 36'ya ulaştı. Türkiye'de şu ana kadar Akif Sahafat'ından yapılan en kapsamlı beste çalışması." dedi.

MÜZİK HAYAT VERİR

Beş CD'den oluşan albüm Kemiksiz'in bestelediği şiirleri içeriyor. Bu 36 şiiri marş, mersiye, ilahi, klasik formda şarkı, kaside şeklinde dinliyoruz. Bir CD'de Akif'in kendi hocalarından musiki meşk ederken dinlediği ve icra ettiği besteler yer alıyor. Diğer CD ise milli mücadeleyi anlatan, o dönemde yakılan ağıtlardan oluşuyor. Toplamda ise 60 eser seslendirilmiş. Bu şiirleri toplumun geniş kesimlerine ulaştırmayı hedefleyen Kemiksiz, "Pekçok şiir, kitaplarda ve divanlarda kaldığı sürece ilgilisi dışında gün yüzüne çıkamıyor. Bir şarkı sözü, bir marş sözü, bir ilahi sözü olarak müzikle örüldüğünde ise büyük toplum kesimlerinin diline dolanır hale gelir ve yeniden hayatiyet kazanarak fonksiyon icra eder" şeklinde konuştu.

BESTELENMESİ ZOR

Albüm üzerinde yaklaşık on yıldır çalıştığını söyleyen Kemiksiz, proje hakkında şunları kaydediyor: Safahat'ın şiirlerinin her biri bestenebilecek durumda değil. Çünkü pasaj pasaj şiirler. Akif tarafından bir müzik parçasına güfte olabilecek tarzda düşünülmediği için bestelenmeye uygun değil. Akif şiirlerinin tümüne göre pek azı toplumumuzda bilinmekte ve tanınmaktadır. Oysa Çanakkale Mersiyesi gibi pekçok mesaj ve derin anlamları ihtiva eden şiirleri Safahat içinde üstü örtülü gibi durmaktadır.

Yorumlar
Mesaj Yaz 2.1.2018 23:13:46
güfte kadar bestelerinde güzel olacağına inanıyorum..
umarım tez zamanda dinlerim...



Yorum Yapın

Mehmet Akif'in şiirlerini besteledi... ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.