ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Bir peşin hükmü söküp atmak, atomu parçalamaktan daha zordur. - Einstein Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Hoşap Kalesi'nde tarih fışkırıyor

Van’ın Gürpınar ilçesine bulunan tarihi Hoşap Kalesi’nde yaklaşık 9 yıldır devam eden kazı çalışmalarından adeta tarih fışkırıyor.

13.8.2015

Hoşap Kalesi'nde tarih fışkırıyor

Tarihi Hoşap Kalesi ile ilgili tez hazırladığını belirten kazı başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top, 2007 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’na Hoşap Kalesinin kazı ve restorasyon çalışmaları ile ilgili bir proje sunduklarını belirterek, projenin kabul edildiğini ve 2007 yılından bu yana YYÜ ve Kültür Turizm Bakanlığı adına burada kazı çalışmaları yürüttüklerini söyledi.

9 yıllık kazı çalışmalarında neler bulundu?

Buradaki çalışmalarının temizlik, kazı, restorasyon ve küçük buluntuların değerlendirilmesi şeklinde devam ettiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top, “Çalışmalara başladığımızdan bu yana kalenin en üst kodundaki seyir köşkü, harem kısmı, hamam ve diğer mekânlarla ilgili birçok bulguyu ortaya çıkardık. Kalenin mimarisini hemen hemen birçok yönüyle gün yüzüne çıktı. Kalenin en güzel mekanları en üst kodda doğudan batıya doğru kademeli bir şekilde sıralandırılmış, Güney tarafından Seyir köşkü, onun altında harem mekanları onun altında ise mescit ve selamlık gibi birimler yer almaktadır.” dedi.

“Bizi en çok heyecanlan iki gelişme”

Hoşap Kalesinin 2 bin metre yükseklikte olduğunu ve güney tarafından geçen Hoşap Nehrinden ismini aldığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Top, “Burası Osmanlılara bağlı olarak yaşayan Mahmudi beyliğinin bir ikametgâhı, bir merkezi olarak kullanılmıştır. Burada hemen hemen 150 yıldan bu yana toprak altında olan bir kaleyi gün yüzüne çıkarmış oluyoruz. 2007’den yana hazırlanan projeler kapsamında kalede bir takım restorasyonlar başladı. Bizler de 2007’den bu yana kazı çalışmalarımız devam ettirmekteyiz. Peki, neler bulduk bu süre içerisinde, 2009 yılında Harem mekânını yaptığımız kazılar sonucu ortaya çıkardık ki bizler bunu kalenin gerdanlığı olarak değerlendirdik. İkincisi ise, 2015 yılında bulduğumuz ve bölgenin yeme içme kültürü ile ilgili bizlere önemli bilgiler veren 250 yıllık otlu peynir oldu.” ifadelerini kullandı.

“Burada 23 işçi ve 15 öğrenci çalışıyor”

YYÜ Sanat Tarihi Bölümü Yüksek Lisans öğrencisi ve kazı alanı sorumlusu Harun Çetin ise kalenin 1643 yılında Mahmudi Beyliği tarafından yaptırıldığını hatırlatarak, “Yaklaşık 9 yıldır burada kazı çalışmaları yürütmekteyiz. Burada 23 çalışan ve 15 de öğrenci olmak üzere 38 kişi çalışmaktayız. Bunun yanında Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top, hocamız bizlere başkanlık yapmaktadır. Bir aydan bu yana kalenin giriş kısmında açtığımız bir tünel var. Bu da bizleri 44 basamaklı bir merdiven ve mahzen olarak adlandırdığımız su deposuna ulaştık. Çalışmalarımız devam ediyor diye konuştu.

“Kazı çalışmaları mahalle halkına da katkı sağlıyor”

Çalışmalar ayrıca mahalle halkına da iş imkânı sağlıyor. Burada kazı işlerinde çalışan Memduh Tekin ise kalede yapılan çalışmaların mahalle halkına da olumlu anlamda yansıdığını belirterek, “22 gündür burada çalışıyoruz. Buralı olan arkadaşlar da var. İlçede fazla iş yoktur. 25 kişi burada çalışıyoruz. Bu da bizlere ekonomik anlamda bir katkı sağlamaktadır. Bizler kazı işlerinde çalışıyoruz. Kalenin tekrar buraya kazandırılması çok olumludur. Gelen turistler oluyor bu da Mahalle halkına ekonomik anlamda olumlu bir şekilde yansımaktadır.” ifadelerini kullandı.

Öte yandan bölgede yaşanan çatışma sürecine rağmen turistlerin kaleyiz ziyaret ettikleri gözlendi. (Murat Dalgın - İLKHA)

Yorumlar
"Hoşap Kalesi'nde tarih fışkırıyor" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

Hoşap Kalesi'nde tarih fışkırıyor ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.