ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Hayat tramvay gibidir... Tam yer bulmuş, oturacakken bir de bakmışsın son durağa gelmişsin. Camillo Sbarbaro Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Sanat sokakta

Ünlü sokak sanatçısı JR, 2008 yılında başlattığı sokak sanatı projesinin son ayağını mayıs ayında İstanbul'da...

15.12.2014

Sanat sokakta

Ünlü sokak sanatçısı JR, 2008 yılında başlattığı sokak sanatı projesinin son ayağını mayıs ayında İstanbul’da gerçekleştirecek, kent sokakları biraz daha renklenecek. Sokak sanatı, sokak modası her daim hayatımızın içinde. Peki nedir bizim için sokakları bu denli cazip kılan?

Son zamanlarda sokak modası adı altında karşımıza çıkan kavram tam da bizim sokaklara olan ilgimize, günümüzde sokağa iyice odaklanan algımıza hizmet ediyor. Son 10 senedir içten içe popülerleşen sokak modası artık hayatımızın bir parçası haline geldi. İnternetin ve sosyal medyanın yaşamımızda kalıcı bir vazgeçilmezlik unsuru olduğu şu günlerde, sokak kültürünü, hadiselerini, modasını ve sanatını daha çok takip eder olduk. İnsan davranışlarının yanı sıra, sokaklarda beni en çok etkileyen konulardan biri sokak modası ve sanatı olmuştur. Küçüklüğümden beri her zaman insanların giyim ve tarzları dikkatimi çekmiştir fakat yıllar geçtikçe bu durum artık otomatik bir hale geldi. Şimdi sokak sanatı ve sanatçıları daha çok ilgimi çekiyor. Özellikle yurtdışı seyahatlerinde, beni benden alan duvar resimlerine, graffitilere, birer heykele dönüşen sokak demirbaşlarına hayran olmamak elde değil. Bir anda hayatımızı rengarenk bir illüstrasyona dönüştürüp aynı zamanda politik veya mizahi her türlü mesajı veren, dolayısıyla hem güldürüp hem de düşündüren bu sanatçılardan öne çıkanlara yer vermek istedim bu hafta.
* Banksy: Gerçek ismi Banksy olmamakla birlikte, 10 yıldır İngiltere’de sanatsal faaliyetlerine devam etmekte. Gerçek kimliği hâlâ gizli. ’Gerilla artist’ olarak anılan sanatçı yaptığı kara mizah eserlerle ün kazandı. Ayrıca çalışmalarında savaş karşıtı, çevreci, hayvan haklarını savunan ve tüketim çılgınlığını eleştiren mesajlar veriyor. Günümüzde sokak sanatının en popüler ismidir kendisi.
* Shepard FaIrey: 1980’lerde ilk sokak sanatı hareketine öncülük etmiştir. 1970 doğumlu Amerikalı çağdaş sokak sanatçısı, grafik tasarımcı, illüstratör ve aktivist Fairey, en çok Barrack Obama/Hope ve Obey eserleriyle popülerlik kazandı. Barrack Obama posteri Time dergisine kapak oldu. Sanatçının Türk bir arkadaşının ricası üzerine yaptığı Atatürk posterini kendi sitesi üzerinden ücretsiz indirebilirsiniz.
* JR: Gerçek ismi bilinmemekle birlikte, 1983 doğumlu ve asıl mesleği fotoğrafçılık olan sanatçı kendini fotografiker olarak tanımlıyor. Çektiği siyah beyaz fotoğrafları graffiti tekniğiyle kamu alanlarına uygulamakla meşhur olan fotografiker, sokakların dünyanın en büyük sanat galerileri olduğu görüşünde. Geçtiğimiz İstancool etkinliğinde ülkemizi ziyaret eden sanatçının dünyanın birçok şehrinde eserlerine rastlamak mümkün.
* VhIls: Gerçek ismi Alexandre Farto. 1987 Portekiz doğumlu. Londra’daki Cans Festivali’ndeki eseri Banksy’nin eserinin yanında yer alınca şöhreti yakalamış oldu. Şu anda Banksy’nin ajansıyla çalışmalarını yürütüyor.
* FaIle: 1999’dan bu yana faaliyet gösteren sanat grubu daha çok duvarlara uyguladıkları şablon ’stencil’ tekniğiyle biliniyor. Saydığımız isimler sokak sanatının en bilinen ve öne çıkan isimleri. Fakat moda, teknoloji, müzik gibi birçok sektörde nasıl her şey değişiyorsa sokak sanatında da yenilikler birbiri ardına sıralanıyor. Günümüzde grafik tasarımı ve illüstrasyon konularında da geniş yer alan 3D tekniği, sokak sanatının parlayan renkleri arasında kendini konumlandırmayı başardı. Bu stilde Leeds’den Replete ve Portekiz’den Odeith ustalaşmak adına ellerinden geleni yapmaktalar. İşlerine mutlaka göz atın, etkilenmemek mümkün değil. 2008 yılında Wrinkles of the City projesini başlatan sokak sanatçısı JR, Cartagena, Şangay, Los Angeles, Havana, Berlin gibi şehirlerde yaşlı ve lokal insanları fotoğraflayarak eserlerini binalara giydirdi. Projenin son ayağı İstanbul’da gerçekleşecek. Daha önce İstancool etkinliği kapsamında ülkemizi ziyaret eden JR, bu ziyareti sırasında giydireceği bina ve lokasyonları tespit etti. Mayıs ayında tamamlanacak olan projenin sonucunda İstanbul’daki bazı binalarda dev boyutlarda resmedilmiş komşu teyzenizin ya da sokağınızdan geçen eskici amcanın portrelerini görürseniz sakın şaşırmayın Çünkü artık A’dan Z’ye herkes ve her şey sokakta daha bir yaşar hale geliyor. Sanat bile.


Kaynak:
http://www.sabah.com.tr/cumartesi/2014/12/13/sanat-sokakta


Yorumlar
"Sanat sokakta" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

Sanat sokakta ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.