ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Hayat tramvay gibidir... Tam yer bulmuş, oturacakken bir de bakmışsın son durağa gelmişsin. Camillo Sbarbaro Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Selanik'te festival zamanı

31 Ekim–9 Kasım arasında gerçekleştirilecek olan 55. Uluslararası Selanik Film Festivali bu gece perdelerini Kornel Mundruczo’nun White God(Beyaz Tanrı/Macaristan– Almanya–İsveç) filmiyle açıyor.

25.11.2014

Selanik'te festival zamanı

Etkinliğin yöneticisi Dimitri Eipides, Yunanistan’ı tehdit eden ekonomik krize karşın festivalin bundan etkilenmediğini açıkladı.

Altın ve Gümüş İskender ödülleri için ilk ve ikinci filmlerini çeken yönetmenlerin 14 yapımı uluslararası yarışmadalar: Amnesia(Nini B.Robsahm/Norveç), Next to Her (Asaf Korman/İsrail), Blowfly Park(Jens Ostberg/İsveç), Forget Me Not(Yannis Fagras/ Yunanistan), Goodnight Mommy(Veronika Franz–Severin Fiala/Avusturya), Corrections Class(Ivan Tverdovsky/Rusya), La Tirisia(Jorge P.Solano/Meksika), Magical Girl(Carlos Vermut/İspanya), Modris(Juris Kursietis/Yunanistan–Latvia), Norway(Yiannis Veslemes/ Yunanistan), The Tribe(Miroslav Slaboshpytskiy/Ukranya), The Crosswind(Martti Helde/Estonya), She’s Lost Control(Anja Marquardt/ABD), The Lesson(Kristina
Grozeva–Petar Valchanov/Bulgaristan). Uluslararası jüri başkan Götz Spielmann
(Yönetmen/Avusturya), Rasha Salti(Festival programcısı/Lübnan–Kanada), Miroljub Vuckovic(Sırbistan Film Merkezi yöneticisi), Joanna Lipinska(New Horizons Film Festivali sanat yönetmeni/Polonya), Thanassis Karathanos’tan(Yapımcı/Yunanistan) oluşuyor.

Ortak yapım forumu Crossroads’a 13, proje aşamasındaki çalışmaları içeren Agora’ya 10, Film Pazarı’na 205 film katılıyor. Agora’da iki Türk yapımı var: Rüzgarın Hatıraları, Yönetmen: Özcan Alper, Yapımcı: Soner Alper, Ortak yapımcılar:ABK Studios, Riva Film, Arizona Films(Türkiye–Gürcistan–Almanya–Fransa ortak yapımı), Bulantı, Yönetmen: Zeki Demirkubuz, Yapımcı: Başak Emre(Türkiye).
Etkinlik 4 önemli sinemacıya saygıda bulunuyor: Roy Andersson, Ramin Bahrani, Kornel Mundruczo ve Hanna Schygulla. Rainer Werner Fassbinder’le çalıştıktan sonra Yeni Alman Sineması’nın ilham perisine dönüşen şarkıcı–oyuncu Schygulla, Volker Schlöndorff, Jean–Luc Godard, Ettore Scola, Erden Kıral gibi önemli yönetmenlerle çalıştı. Oyuncu, Petra Von Kant’ın Acı Gözyaşları, Lili Marleen, Maria Braun’un Evliliği filmleriyle programda. Trajediyle komediyi başarıyla içiçe geçiren Roy Andersson’un gerçeküstü, iğneleyici, alaycı filmleri A Swedish Lover Story, Giliap, Songs from the Second Floor, Venedik Altın Aslan ödüllü İnsanları Seyreden Güvercin gösterilecek. Günümüz Amerikan toplumunu sıradan karakterler üzerinden eleştiren Yeni Amerikan bağımsız sinemasının önemli adı Ramin Bahrani, 99 Homes, At Any Price, Chop Shop, Man Push Cart’ta Amerikan rüyasının çöküşünü, vahşi kapitalizmi eleştiriyor. Miklos Jansco, Bela Tarr’dan etkilenen Mundruczo, Tender Son: Frankenstein Project, Delta, Johanna’da sömürülen insanları, marjinallerin dayanışmasını irdeliyor.

Türk sineması gibi 100. yaşını kutlayan Yunan sineması bölümünde izleyicinin oylamasıyla seçilen 36 film gösterimde: Stella(Michael Cacoyannis/1955), The Ogre of Athens(Nikos Koundouros/1956), Kumpanya(Theo Angelopoulos/1975), The Price of Love(Tonia Marketaki/1983), It’s a Long Road(Pantelis Voulgaris/1998), Başak Köklükaya ile Tamer Karadağlı’nın oynadıkları Türk–Yunan ortak yapımı Bir Tutam Baharat(Tassos Boulmetis/2003), Dogtooth(Yorgos Lanthimos/2009) seçkideki filmlerden birkaçı.

Fatih Akın, Hanna Schygulla, Roy Andersson, Ramin Bahrani, Kornel Mundruczo, Balkanlar’a Bakış’ta toplu gösterimi yapılan Zelimir Zilnik etkinliğin konukları olacaklar. Selanik Devlet Senfoni Orkestrası, Yıldız Savaşları, E.T, Matrix gibi ünlü bilimkurgu filmlerinin müziklerinden oluşan bir konser verecek.


Kaynak:
http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/kultur-sanat/136218/Selanik_te_festival_zamani.html


Yorumlar
"Selanik'te festival zamanı" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

Selanik'te festival zamanı ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.