ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Açlıktan ölüyorsan, dost sana kapısını açıyor, seni sofraya götürüyor, senin için süt tasını dolduruyor, ekmeği bölüyorsa, içtiğin şey gülümsemedir. EXUPERY Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Editörden;Prof. Dr. Emre Alkin ve Yalın Alpay'dan "Her Şey Ekonomi Değil"

Herkese merhaba, Çok uzun bir zamandan sonra işte buradayım! Adımı yeni duyanlar olacak, adıma aşina olanlar olacak, beni tanıyan dostlar olacak, hatta özleyenler bile olabilir… Hoş buldum. Kucak dolusu sevgilerle geldim.

17.2.2014

Editörden;Prof. Dr. Emre Alkin ve Yalın Alpay'dan

Herkese merhaba,

Çok uzun bir zamandan sonra işte buradayım! Adımı yeni duyanlar olacak, adıma aşina olanlar olacak, beni tanıyan dostlar olacak, hatta özleyenler bile olabilir… Hoş buldum. Kucak dolusu sevgilerle geldim.


Haftasonları gerçekten uzun uzun yazmayı özlemişim. “Banu sen yazma, yazacaksan da kısa yaz nefes alalım biraz” diyen arkadaşlarım vardı. Ben yazayım, siz sıkıldığınız yerden ayrılabilirsiniz.

Burada yazmadığım dönemlerde çokça çalıştım, iş güç derken, İstanbul sokaklarını ezberlerken, elimden kitaplarımı hiç düşürmezken hayli biriktim. Süprizlerle, muhabbetle, acılarımızla, sevinçlerimizle, mutluluklarımızla, iki satır kelamınıza hasretle, heyecanla başlayalım bakalım.

“Hayattaki en büyük mutluluklardan biri ailecek yemek masasına oturmak ve sohbet etmektir. İş yerinde veya dışarıda yaşanan zorluklara katlanmanız, akşam o masaya kavuşmanız içindir. Gerçek mutluluk oradadır. Evde sofrası huzurlu olmayan insanın işleri ya rast gitmez ya da büyümez. Âdeta koşmak isteyen insanın sırtından çekmek gibi bir şeydir bu.”

Şu an elimden hiç bırakmadığım, uzun süre de asla etkisinden kurtulamayacağım bir kitaptan söz etmek istiyorum. Geçen hafta içinde Kültür Sanat Haberleri’ni takip ediyorsanız orada da tanıtımını yaptığım, Prof. Dr. Emre Alkin ve Yalın Alpay’ın Goa Yayınlarından çıkarmış oldukları “Her Şey Ekonomi Değil”.

Ekonomi haberlerini takip ediyorsanız Prof. Dr. Emre Alkin ismine yakınlık duyabilirsiniz, ben televizyon izlemediğim için hiçbir yayınını izlemedim, sesini duymadım. Bir gün twitter sitesinde rastladım. Sonra uzun süre sabahları link vermiş olduğu bazı müzik videolarını izledim, şarkıları dinledim. İyi bir zevki ve müzik kulağı olduğunu düşündüm. ( Ta ki kitabı okuyup içinde müziğe devam etmiş olsaydı DUMAN grubunda yer alacağı gerçeğini öğrenince, ilk cümlemin sonuna “haddim olmayarak” ilavesini yapmam gerektiğini anladım. ) Takip ettim. Malum iş gereği ekonomi haberleri vs. benim ilgilendiğim konular içinde olunca da doğru adreste birçok şey buldum. Her sabah instagram hesabında günaydın derken bile, orada yazdıkları dikkat çekici ve bağlayıcıydı. Takip edecek olur ve geçmiş fotoğrafların altındaki yazıları okursanız ne demek istediğimi anlayacaksınız.


“Her Şey Ekonomi Değil” önsözünde diyor ki; “Ekonomistim ama hayat bana gösterdi ki “her şey ekonomi değil”. Aslında her şey para da değil. Yine de onsuz yaşanmıyor. Varlığı da dert yokluğu da. Ancak sormak istiyorum: Toplumun ne kadarı faiz, enflasyon, kur veya makro ekonomik verilerle ilgileniyor? Hemen cevabı vereyim, pek azı… Haksızlar mı? Bence değiller.” Aynı düşünceye sahip kim varsa buyursun gelsin.


1980’li yıllardan başlayıp 2000’li yıllara uzanan, içinde edebiyat, müzik, devlet adamlarının, çocukluğun, ailenin, aşkın, savaşın, krizin, yatırımın, birikimin, sermaye ve para piyasalarının, hayatın, sevincin, hüznün, mutluluğun, doğruluğun, adaletin anlatıldığı bir yelpazedeyiz.


Daha önceki kitap tanıtımlarımda olduğu gibi içinden sizlerle çok fazla ayrıntı paylaşmak istiyorum. Vermiş oldukları bir röportaj da Prof. Dr. Emre Alkin şöyle diyor: “Bence kitabın içeriğine ilişkin çok da fazla bilgi vermeyelim ve okuyucular için hazırladığımız sürprizleri bozmayalım.” Bu nedenle sosyal ağlarda kendi yapmış olduğu paylaşımlardan alıntı yapmak istesem de, sadece yazımın girişinde "Dizayn, dizayn..." Derdi Babam başlığının girişinden bir alıntı yaptım.


Okudukça kendinize çok fazla yakışan bir cümleyi bulup, aynı duygularda parçalanan, aynı müzisyenin notalarında dolanan, aynı yazarın kitap sayfalarını koklayan, aynı gökyüzünün altında nefes alan kişiler olarak tebessümle bitirirsiniz. Bitmesini hiç istemediğiniz halde!


Madonna ile dünyanın ne kadar hızlı değiştiğini anlatan bir kitaptan bahsediyorum. Kapalıçarşı’nın öneminden ve hızına yetişemediğimiz AVM’lere geçişi, marjinal tüketim eğilimi formülüne, “ceteris paribus”un ne olduğuna, yatırımcının dikkat etmesi gereken altı altın kurala, NAPOLYON’un harika bir sözüne, tarihin sayfalarına, en iyi yatırımın ne olacağına, ekonomistlere Montaigne’den verilen derslere, Türkiye’de 2001 krizine, Keynes’e, Reagonomi’e, Amin MAALOUF’a ve sona ulaşacaksınız.


Hepsi bu mu? Elbette değil. Herkes için mutlaka içinde defalarca okumak isteyeceği bir veya birkaç başlık olduğundan eminim. Okuyunca bizlerle de paylaşırsanız sevinirim. “Manevi Tasarımlar”, “Varlık Vergisi”, “Tekrar: Özel Tasarruflar Büyümenin Kaynağıdır” beni Bach ve Mozart bölümleri kadar fazlaca etkilemiştir. Anlaşılır tanımlar, akıcı bir dil, hayran bırakan bir üslûp ile karşılaşacaksınız. Sonra dönüp kendinize sorular sormaya başlayacaksınız. Çocukluğumdan bu zamana kadar ben bu anlatılanların ne kadarına şahit oldum? Neleri fark edip gözlemleyebildim? Güzel bir yolculuk oldu benim adıma. 37 yıllık yaşantım son bir haftadır ayakta!


Ekonomi ile müziğin, edebiyatın ne alâkası var diyebilirsiniz. Bazen uzunca kimsenin anlamayacağı bir dil ile sayfalar dolusu yazılar okursunuz, anlamış gibi yapıp alkışlarsınız. Bazen herkesin anlayacağı, kısa ama doyurucu bir kitap okursunuz, sarılıp bırakmazsınız. İşte öyle bir salıncağın rüzgârındayım ben. Bundan sonraki kitap içinde de 2000’li yıllar anlatılacaktır diye son buluyor. Umarım çok uzun beklemeyiz.


Yağmurlu, serin ama keyifli bir gece de yazdığım bu yazımı siz sabah, Pazar kahvaltınızdan kalkıp öğlene doğru okuyor olacaksınız. Ben önümüzdeki haftanın yazısını o zamana kadar bitirip, kendimi ödüllendirip, denizi koklayarak kahvemi içiyor olacağım.


Siz de kendinizi ödüllendirin ve mutlaka önümüzdeki hafta okuyacağınız bir veya birkaç kitap alın, lütfen…

Keyifli, mutlu, eğlenceli, sağlıklı, anısı bol bir hafta olsun şimdiden.


Sevgilerimle.
banukalyoncu/2014ünsevgililergünühemensonrası

Yorumlar
Mesaj Yaz 19.2.2014 21:28:40


Teşekkür ederim eşliğinize İbrahim Bey, saygılar...



Mesaj Yaz 18.2.2014 08:02:23
Alkinleri tanıyoruz elbet
ama herkes gibi bende oyunlar da oyuncak olan kesimdeyim

birinin iki dudağı arası ortalık allak bullak oluyor

evet tam da değinildiği gibi sofralar mutlu insanlardan uzak.. maalesef
zaten ne sizin ne de sayın hocaların kasdettiği taraf bu taraf değil.

geçen hafta kredi dolaşıyorum
hscb den bir mesaj

1.000,-TL niz hazır
125,-TL
18 ay

hesaptan anlamam da
benim taksitlere faiz zammı heldi öyle mi

8 ayda borcu
10 ayda faizini ödeyeceksiniz

% 75 lere falan geliyor olmalı

derdi devlete en çirkin saldırılarda
"nerde bu devlet"
ağlaya sızlaya edepsizlik ede
götürdüler sanırım

orda bu devlet
herşey para değil elbette
parası olan için

ya da
soyan için

yazınız için teşekkürler
Sn Editör
başarılar



Yorum Yapın

Editörden;Prof. Dr. Emre Alkin ve Yalın Alpay'dan "Her Şey Ekonomi Değil" ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.