ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Bir peşin hükmü söküp atmak, atomu parçalamaktan daha zordur. - Einstein Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Sümela Manastırı'na kapsamlı restorasyon

Sümela Manastırı'nın kapsamlı restorasyon ve rölöve çalışması için Kürtür ve Turizm Bakanlığınca hazırlanan projeler tamamlanmak üzere.

15.8.2013

Sümela Manastırı'na kapsamlı restorasyon

TRABZON- TUNCAY BEKAR

İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Kansız, Altındere Vadisi’nde Karadağ’ın eteğine kayalar oyularak inşa edilmiş Sümala Manastırı’nın dünyanın en önemli kültür miraslarından biri olduğunu belirtti. Son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisini çeken manastırı geçen yıl 300 bin kişinin ziyaret ettiğini dile getiren Kansız, bu yıl rakamın 600 bini bulacağının tahmin edildiğini söyledi.

Ziyaretçi sayısının artmasında Ortodoks Hristiyanlara yılda bir kez ayin izni verilmesinin ve yolların yapılmasının etkili olduğunu ifade eden Kansız, daha önce de restore edilen yapının yeniden ele alınarak kapsamlı restorasyon için Kültür ve Turizm Bakanlığının koordinesinde projeler hazırlandığını anlattı.

Kansız, projelerin bitme aşamasına geldiğine işaret ederek, "Yapının çevre ve iç düzenlemesi, freskler, diğer tarihi unsurlar ile restoresyon yapılması gereken mekanlara ait projelerin çizimi bitme aşamasında. Projeler, Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nca onaylandıktan sonra yapım aşamasına geçilecek. Bu işlem sonrası Sümela Manastırı’nın ziyarete kapalı birkaç alanı da ziyarete açılacak. Sümela Manastırı dünyada ziyaret edilmesi gereken en önemli yerlerden biri" dedi.

Projelerin onaylanmasının ardından ihaleye çıkacaklarını belirten Kansız, restorasyonda sadece fresklerle ilgili değil, yapısal eksiklikler, çatı ve sağlamlaştırma gibi tüm yapının gözden geçirileceğini dile getirdi.

Kansız, restorasyonun UNESCO tarafından değil Kültür ve Turizm Bakanlığınca yapılacağını vurgulayarak, "Bitme aşamasındaki projelerimizde Sümela ile ilgili ne ararsanız var. Özellikle kapalı alanların ziyarete açılması için çalışmalar yapacağız. Para sıkıntımız da yok, paramız hazır. 4-5 milyon lira paramız var. Paramız Kültür ve Turizm Bakanlığından gönderildi ve İl Özel İdaresi’nde bloke vaziyette. Projeler onaylandıktan sonra ihaleye çıkacağız. Proje bittikten sonra asıl maliyet de ortaya çıkacak" şeklinde konuştu.

kaynak:aa.com.tr

Yorumlar
Mesaj Yaz 18.8.2013 18:31:02


Her vakit söylerim; tarihî eser bir taşa sarfedilen para, tarihî ve konusunda bir ilk olan kitaba harcanacak paradan daha çok önemseniyor...
Bu yıl, bu sözüm resmîleşti... yaşadım.

Bir, kitâbe taş olsaydım- olsaydım. nakarat

kadiryeter
18 AĞUSTOS 2013- TRABZON.


tp://edebiyatdefteri.com/etkinlikler/incele/3182/


Mesaj Yaz 15.8.2013 13:50:04
Önemli bir sanat harikası. Kesinlikle dünya kültürüne ait.


Yorum Yapın

Sümela Manastırı'na kapsamlı restorasyon ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.