ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Hiç unutulmayacak yüz anne yüzüdür.-- Hz. Muhammed Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Türkiye dünyanın zihnine sanatla girecek

Devlet Opera ve Balesi, yurt dışında Avrupa'dan Orta Asya'ya, Afrika'dan Çin'e, dünyanın pek çok ülkesindeki performanslarıyla turizmi sanat yoluyla arttırmayı hedefliyor.

30.7.2013

Türkiye dünyanın zihnine sanatla girecek

ANKARA - TUĞBA ÖZGÜR DURMAZ

Bölgesinde ve dünyada lider ülke olmayı hedefleyen Türkiye, büyüyen sanayi ve ekonomisi, gelişen turizmi ve siyasi etkinliğinin yanı sıra kültür sanatta da "ben de varım" diyor.

Yurt içinde tarihi mekanlarda opera ve bale sahneleyerek yabancı turistlerin ilgisini çeken Devlet Opera ve Balesi (DOB), yurt dışında Avrupa’dan Orta Asya’ya, Afrika’dan Çin’e, dünyanın pek çok ülkesindeki performanslarıyla turizmi sanat yoluyla arttırmayı ve çeşitli kanallarda yayınlanan etkinlikleriyle Türkiye’nin bir kültür sanat ülkesi algısı oluşturmayı amaçlıyor.

Devlet Opera ve Balesi (DOB) Genel Müdürü Rengim Gökmen, AA muhabirine Türkiye’nin opera ve balede geldiği noktayı değerlendirerek, "DOB, son yıllarda Türkiye’yi sanat yoluyla dünyadaki bütün ülkelerin, toplumların zihinlerine kazıma hamlesi başlattı" dedi.

Opera ve balenin hiçbir dil barajına çarpmadan, dünyanın her kesiminden ve her ülkesinden belli bir kültür olgunluğuna erişmiş insanlara bir şeyler ifade ettiğini söyleyen Gökmen, bu sanatın Türkiye’yi dünyaya açabilmek için en önemli araçlardan biri olduğunu belirtti.

Gökmen, "Türkiye’nin dünyaya açılan yüzü olarak opera ve baleyle gurur duyduğunu" vurguladı. Gökmen, öncelikle yurt içindeki turistleri gösterilere çekerek, ardından da yurt dışında yapılacak tanıtımlar ve sahne temsilleriyle "Türkiye’nin bir kültür sanat ülkesi" olduğu algısını yerleştirmeyi amaçladıklarını dile getirdi.

Yabancı turist, opera ve baleyle cezbedilecek

Bu kapsamda, Aspendos Opera ve Bale ve İstanbul Opera Festivalleri’nin tanıtım filmleri ve reklamlarının uluslararası klasik müzik kanalı Metro’da büyük etki yarattığını söyleyen Gökmen, "Sanat kanallarında Türkiye’yi, turistleri geleneksel misafirperverlik çerçevesinde sanat ve kültürle ağırlamaya hazır bir ülke olarak tanıtmaya katkıda bulunmak istiyoruz. Önümüzdeki yıl bu ağı daha da genişleterek Türkiye’nin yurt dışı tanıtımına ağırlık vermeye çalışacağız" dedi.

Gökmen, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğünün de Türkiye’nin yurt dışındaki tanıtım filmlerinde opera bale gösterileriyle festival görüntülerini talep ettiklerini ve önümüzdeki yıllarda sanatsal içeriklerin de Türkiye’nin imajına katkıda bulunmak için reklam görsellerinde yer alacağını bildirdi.

Opera ve bale eserlerini Topkapı Sarayı, Rumeli Hisarı, Aya İrini Müzesi gibi tarihi mekanlarda sahnelenmesine önem verdiklerini ve turistlerin de tarihi mekanlara daha çok ilgi gösterdiklerini ifade eden Gökmen, şunları dile getirdi:

"DOB, son yıllarda Türkiye’yi sanat yoluyla dünyadaki bütün ülkelerin, toplumların zihinlerine kazıma hamlesi başlattı. Biz özellikle değişik tarihi mekanları kullanmaya çalıştık ki bu mekanları kültür ve sanat yoluyla tanıtalım. Örneğin Topkapı Sarayı’nın Babüssaade kapısının temsil sırasında görüntülenmesi ve bunun uluslararası kanallarda yayınlanması Türkiye’ye ilgiyi arttırıyor. Önümüzdeki yıllarda bunların sayısını arttırarak, Denizli’deki Hieropolis, Side, Facelis Antik Tiyatrolarda da gösteriler gerçekleştireceğiz."



kaynak:AA

Yorumlar
"Türkiye dünyanın zihnine sanatla girecek" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

Türkiye dünyanın zihnine sanatla girecek ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.