ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Bir peşin hükmü söküp atmak, atomu parçalamaktan daha zordur. - Einstein Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Küre Yayınları'ndan iki yeni kitap

Küre Yayınları iki yeni kitabını satışa çıkardı. Osmanlı Bosna'sındaki isyanı anlatan "Eski Düzen Adına" ve 1991-2000 yılları arasındaki İsrail-Filistin Barış Görüşmelerini konu alan "Oslo Barış Süreci" kitapçılardaki yerini aldı.

13.6.2013

Küre Yayınları'ndan iki yeni kitap

ESKİ DÜZEN ADINA

Osmanlı Bosna’sında İsyan (1826-1836)

FATMA SEL TURHAN
Yayına Hazırlık: Özgür Oral
978-605-5383-31-2, 392 sayfa
22 TL

Osmanlı Devleti’nin merkezileşme çabaları ve takip ettiği reform politikaları geniş Osmanlı coğrafyasında farklı tepkilere neden oldu. Yeniçeriliğin kaldırılması, toprak sisteminde yapılan değişiklikler, askerlik uygulamalarında farklılıklar ve mahalli idarelerdeki yeni uygulamalar toplum tarafından kolayca benimsenmedi. Böyle bir ortamda Bosna’da art arda çıkan isyanlar, her ne kadar motivasyonları farklı olsa da halkın isyana gösterdiği teveccüh dolayısıyla özel bir ilgiyi hak ediyor.
Fatma Sel Turhan, elinizdeki eserde, bir "sınır bölgesi" olan Bosna’daki bu isyanlar dizisini kapsamlı bir şekilde inceliyor, bölgede halkı merkezi hükümete karşı isyana teşvik eden nedenlerin ve yaşanan kargaşa ortamının izini sürüyor ve bunun siyasal, sosyal ve ekonomik hayata yaptığı etkiyi değerlendiriyor. Öte yandan devletin isyana yaklaşımını ve isyanı bastırma metotlarını tahlil ediyor.


OSLO BARIŞ SÜRECİ

İsrail-Filistin Barış Görüşmeleri, 1991-2000

BORA BAYRAKTAR
Yayına Hazırlık: Nermin Tenekeci
978-605-5383-33-6, 340 sayfa
20 TL

1990’lar boyunca Ortadoğu diplomasisinde oldukça sık kullanılan "Barış Süreci" kavramını dünya çapında popüler kılan, yaklaşık 10 yıl süren İsrail-Filistin görüşmeleri oldu.

Peki, niçin Oslo Süreci’nde elde edilen kazanımlar bir anda ortadan kalktı ve görüşmeler devam ettirilemedi? Toprak ve egemenlik paylaşımı neden rasyonel bir biçimde gerçekleşemedi? Yedi yıl boyunca tarafların üzerinde müzakere ettiği kaynakların paylaşımı, ortak gelecek ve birlikte yaşama gibi hedefler nasıl oldu da bir anda terk edildi? Gerekçe, sınırlı kaynaklar mıydı yoksa tarafların meseleyi birbirlerine ve kendi güvenliklerine göre algılamalarından kaynaklanan korkular mı?

Elinizdeki kitapta barış sürecinin nasıl yürütüldüğü, neden kalıcı barış sağlanamadığı ve en önemlisi, onca kazanıma rağmen tarafların neden yeniden şiddete teslim oldukları gibi sorulara cevap aranmaktadır. Bunu yaparken, toplumlar arasında barış tesis edilebilmesi için bilimsel ve teknik çalışmaları içeren "barış araştırmaları" ile "çatışma çözümleri" alanlarından büyük ölçüde yararlanılmıştır.

Hem Ortadoğu sorununun sağlıklı değerlendirilmesinde hem de bir müzakere sürecinin nasıl yürütüleceğinin belirlenmesinde, Türkiye’deki artan çabalara ve yeni gelişmekte olan barış çalışmaları alanına katkı sağlayacak olan bu çalışma, aynı zamanda, yazarın bir gazeteci olarak İsrail ve Filistin topraklarında 12 yıla yayılan geniş saha çalışmalarının birikimlerini de yansıtıyor.

Yorumlar
"Küre Yayınları'ndan iki yeni kitap" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

Küre Yayınları'ndan iki yeni kitap ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.