ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Bir peşin hükmü söküp atmak, atomu parçalamaktan daha zordur. - Einstein Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Kütahya'da '731. Hayme Ana Göç Şöleni'

Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin babaannesi, Ertuğrul Gazi'nin annesi ve ''Devlet Ana'' diye tanınan ''Hayme Ana'', Kütahya'nın Domaniç ilçesine bağlı Çarşamba köyündeki kabri başında bu yıl 731. kez düzenlenen törenle anıldı.

3.9.2012

Kütahya'da '731. Hayme Ana Göç Şöleni'

Kütahya Valisi Kenan Çiftçi ve beraberindeki protokol üyeleri, Hayme Ana’nın türbesi ve külliyesini ziyaret ederek, kabri başında dua etti.
Daha sonra Valilik, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Domaniç Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı’nca tören alanında düzenlenen 731. Hayme Ana’yı Anma ve Göç Şöleni etkinliklerine geçildi.
Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, burada yaptığı konuşmada, Kütahya kuruluşun ve kurtuluşun şehri olduğunu söyledi.
’’Hayme Ana sadece bir ana değil, ayrıca bir filozof ki, her öğüdü bize yol gösterir’’ diyen Çiftçi, şöyle konuştu:
’’Hayme Ana’nın bugüne kadar gelen bir öğüdünde, ’Bu dünya bir oturma yeri değildir. Yapacağın iyi ve doğru işlerle insanların hizmetinde bulunursan güzel övünçler senin olur’ diyor. Hayme Ana, Domaniç’te Osman Bey’in beşiğini sallarken, dünyaya 600 yıl hükmedecek Osmanlı Devleti’nin geleceğini görmüş, Osmanlı Devleti’nin temelleri burada atılmıştır. Orta Asya’dan gelip, Domaniç’i yurt tutan Hayme Ana, Türk analarına iyi bir örnektir. Türk anası böyle olur. Ana evladını böyle yetiştirir. Bütün anaları, Hayme Ana’nın kabrini ziyaret etmeye davet ediyorum.’’
AK Parti Kütahya Milletvekili Vural Kavuncu da, Hayme Ana’nın liderlik vasfının önde olduğunu belirterek, ’’Hayme Ana, dünyaya tanıtılması gereken bir insan. 30 Ağustos’ta, Dumlupınar’da Büyük Zafer’i kutladık. 2 Eylül’de Osmanlı Devleti’nin temellerinin atıldığı Domaniç’te Hayme Ana’yı anıyoruz’’ dedi.
Şölen kapsamında, halk oyunu ve ok atışı gösterisi, mehter takımı gösterileri yapıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Türk Halk Müziği sanatçıları Güngör Şakar ve Nahide Tokgöz tarafından da birer konser verildi.
Etkinlik, Yörüklerin yöresel kıyafetleriyle tören geçişi yapması ve yazlıktan kışlığa göçü canlandırmasıyla tören sona erdi.
Törene, AK Parti Kütahya Milletvekili Hasan Fehmi Kinay, İl Jandarma Alay Komutan Vekili Yarbay Haluk Selvi, Tavşanlı Kaymakamı Numan Hatipoğlu, Domaniç Kaymakamı Mehmet Boztepe, Domaniç Belediye Başkanı Yakup Yardımcı, İl Genel Meclis üyeleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.
-Hayme Ana-
Hayme Ana, Gündüz Alp’in eşi, Ertuğrul Gazi’nin annesi ve Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi’nin babaannesidir.
Kocası Gündüz Alp’in Fırat Nehri’ni geçerken boğularak ölmesi üzerine Kayı Boyu’nun başına geçen Hayme Ana, Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubad’ın yer göstermesi üzerine önce Ankara Karacadağ, ardından da Domaniç ve Söğüt’e yerleşti. Domaniç Yaylası’nı yazlık, Söğüt’ü kışlık olarak seçen Hayme Ana, oğlu Ertuğrul Gazi ve torunu Osman Gazi’yi yetiştirerek imparatorluğun temelini attı.
Ertuğrul Gazi, ’’Devlet Ana’’ diye de anılan annesi ’’Hayme Ana’’yı, öldüğünde Çarşamba’da her yıl çadır kurduğu bir tepenin üzerinde defnettirdi. Sultan 2. Abdülhamid, 1892’de büyük ninesi Hayme Ana’nın kabrinin üzerinde bugünkü türbeyi yaptırdı.

Kaynak:haber7.com

Yorumlar
Mesaj Yaz 6.9.2012 10:28:23
Geçmişteki dirayetli güçlü analarımızla ne kadar övünsek azdır.
Ancak övünüyoruz.Başka yaptığımız bir şey yok.
Eşimle birlikte Kütahya da görev yaptığımız yıllarda göğsümüz kabararak ve her seferinde aynı heyecanı duyarak
bu törenlere katılırdık.
Ne analarımız vardı.Anaların doğurduğu ne evlatlar vardı.Mekanları cennet olsun.
Arkalarından bu şekilde anılmak ne güzel şey.


Mesaj Yaz 5.9.2012 21:58:43
Ne güzel şeyler oluyor memleketin bir yerlerinde. İşte bu umuttur. Herşeye rağmen...


Yorum Yapın

Kütahya'da '731. Hayme Ana Göç Şöleni' ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.