ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Dostluğun kolları birbirimizi dünyanın bir ucundan bir ucuna kucaklayabilecek kadar uzundur. MONTAİGNE Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Harem'in Kapıları Açılıyor!

Haremin hiç bilinmeyen yönlerinin gerçeğe uygun olarak anlatılacağı ''Padişahın Evi: Topkapı Sarayı Harem-i Hümayunu Sergisi'', 13 Haziran'da Topkapı Sarayı Müzesi Has Ahırlar Sergi Salonu'nda açılacak

7.6.2012

Harem'in Kapıları Açılıyor!

Sergide, eşsiz bir hiyerarşiyle yönetilen harem, Topkapı Sarayı Müzesi koleksiyonlarında yer alan 270’in üzerinde eser ve belge aracılığıyla anlatılacak.

Dört ana bölümden oluşacak serginin ilk bölümünde, harem mimarisi minyatürler, gravürler ve planlar eşliğinde, ikinci bölümde ise yine mimarideki hiyerarşik düzene uygun olarak haremin koruyucuları ve hizmetlileri olan harem ağaları ve cariyeler teşkilatı anlatılacak.

Üçüncü bölümünde, hanedan üyelerinin haremdeki yaşamları, eğitimleri, hiyerarşideki yerlerinin tasvir edileceği serginin dördüncü bölümünde, haremde günlük yaşam, eğlenceler ve gelenekler yine baş yapıtlarla ve görsellerle görülebilecek.

Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı, yaptığı açıklamada, Osmanlı haremi ile ilgili efsanelerin yaygın olduğunu söyledi. Haremin bir ev olduğunu ifade eden Ortaylı, şunları söyledi:’’Bir evin kutsallığı vardır. Padişah evidir. Müze, tarih eğitiminin çok önemli bir parçasıdır. Müzelerde, konulu sergiler yapıyor. Bu nedenle depolarımızda ve arşivlerimizdeki ilgili belgeleri, eşyaları bir araya getirerek, bir harem sergisi yapıyoruz. Bu sergi, 3 ay boyunca gençlerimiz, öğrencilerimiz ve halkımız tarafından ziyaret edilebilecek. Konuya biraz ilgi çekeceğiz. Günümüzde haremle ilgili oluşan eksik ve hatalı bilgi çok. Harem denilince bir sohbet konusu, bir ’geyik muhabbeti’ akla geliyor. Konuya ilmi bakılması için, bu sergiyi yapıyoruz. Sergide 270’in üzerinde obje olacak.’’

Ortaylı, Osmanlı’nın anlatıldığı dizilere de değinerek, ’’Dünyada hiçbir televizyon dizisi, tarihi gerçekleri anlatma endişesi taşımaz. Daima kitlelerin keyfine göre bilgiler verilir. Burada da harem üzerinde ciddi bir bilgi noksanlığı ve bilgi kirlenmesi var’’ diye konuştu.

Bilintur Üst Yöneticisi (CEO) Orhan Hallik de bu projede yer almaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, ’’Harem hep geziliyordu ama obje ve eserlerle ilgili buluşma gerçekleşmiyordu. Haremde padişahın, eşlerin, çocukların kullandığı eserler ilk defa sergilenecek. Daha önce haremle ilgili anlatılan birçok şeyi, insanlar bire bir objelerle görmüş olacaklar. Bu konuyla ilgili yanlışlıların düzeltilmesi anlamında da önemli’’ şeklinde konuştu.

Sergiyle ilgili yaklaşık 5-6 aydır çalıştıklarını aktaran Hallik, ’’Sergi, 3 ay boyunca açık kalacak. Sergi kapsamında seminerler de düzenlenecek. Ayrıca, sergilenen alana depreme dayanıklı ve depreme karşı hassas bir malzeme yerleştiriyoruz. Herhangi bir sarsıntı olduğunda, eserlerin zarar görmemesi anlamında bir önlem alıyoruz. Bu da önemli bir şey’’ ifadelerini kullandı.

Kaynak:sabah.com.tr

Yorumlar
Mesaj Yaz 11.6.2012 14:03:42
İnşallah..Dogru ve doygun bilgilerde aktarılır...Tv lerde senarist keyifleri ve görüşlerine göre aktardıkları"Harem"lerin esasında devletin işleyişine destekleri olan, bilgili ve kültürlü hanımlardan oluştugu anlatılır.

Mesaj Yaz 10.6.2012 21:19:14
A nihayet.. Hareme girip çıkmış görmüş gibi haremdeki kadınları anlatan,bununlada iktifa etmeyip aşk üçgenleri kurgulayan o fevri kolu bağrı açık kadınları hanım sultan cariye yapanlarda bir görsün bakalım haremi.. Onlarda şaşıracak eminim .

Mesaj Yaz 7.6.2012 00:48:31
süper ya...tşk ederim yönetime..

Mesaj Yaz 7.6.2012 00:40:37
gezilmeye değer ve bilgiler edinmek için görülmeye değer...kimsenin kaçırmamasını tavsiye ederim


Yorum Yapın

Harem'in Kapıları Açılıyor! ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.