ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Bir peşin hükmü söküp atmak, atomu parçalamaktan daha zordur. - Einstein Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Bu Müzeyi Gezmek 'Özel' İzne Tabi

'Silah Müzesi''nde sergilenen Osmanlı döneminde kullanılan silah, miğfer ve çelik yelekler göz kamaştırıyor...

18.2.2012

Bu Müzeyi Gezmek 'Özel' İzne Tabi

MKE Kırıkkale Hafif Silahlar Fabrikası Eğitim-Organizasyon Şefi ve Silah Müzesi sorumlusu Dursun Aydın, müze hakkında bilgi verdi. Aydın, 15 Temmuz 1990 tarihinde ziyarete açılan müzede, 14’üncü yüzyıldan 20’inci yüzyıla kadar Osmanlı askerlerinin yanı sıra Avrupa ülkelerinde de askeri malzeme olarak kullanılan eserlerin sergilediğini söyledi.

Aydın, sergilenen eserlerin, Kurtuluş Savaşı sonrasında İstanbul ve Anadolu halkından toplanan malzemeler olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

’’Halktan toplanan bu eserler, bir süre Makine Kimya Genel Müdürlüğünde depolandı. Daha sonra da 1930-1935 yıllarında MKE Kırıkkale Hafif Silahlar Fabrikası’nda kurulan bu müzeye getirildi. 1987 yılında Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğüyle yapılan yazışmalar sonucunda burası ilk özel silah müzesi unvanını aldı. 1990 yılından itibaren de sadece Müzeler Haftası’nda halkımızın ziyaretine açılıyor.’’


KALİTE KONTROL DAMGALI ZIRH

Müzede paha biçilemeyen eserlerin yanı sıra fabrikada da üretilen modern silahlarda dahil 472 eserin bulunduğunu kaydeden Aydın, şunları söyledi:

’’Paha biçilemeyen eserler arasında en dikkati çekicisi 14’üncü yüzyıla ait ok ile kılıç gibi silahlara karşı korunmak amacıyla yapılan bir zırh gömleği ve miğfer var. Zırhın üzerinde o dönemin şartlarında kullanılan kalite kontrol damgası da bulunuyor. Zırhın ağırlığı 28 kilo.

Müzemizde bir de paha biçilemeyen silahların yanında manevi yanları çok kıymetli olan eser yer alıyor. Bunlardan bir tanesi de 17. yüzyıllara ait ok hedefi. Bu ok hedefinin de güzel bir hikayesi var. Bu hikayeye göre, düzlük bir meydanda bir şölen kurulur ve bu şölende de orada bulunan gençler ok atarlar hedef tutturmaya çalışırlar. Bunu gören yaşı geçkin olan Topçu Mustafa Ağa denilen eski bir savaşçı da ok atma yarışına katılır. Mustafa Ağa’yı gören gençler dalga geçmeye başlarlar. Bunun üzerine Topçu Mustafa Ağa, hedef olarak kullanılan kütüğe nişan alır ve okunu fırlatır. Ok, günümüz şartlarında teknolojik silahların bile delemediği 32 santim uzunluğundaki bu hedefi delip geçer. Şimdi bu kütükteki iki ok o zamandan kalmıştır. Mustafa Ağa da kütüğün üzerine, ’Allah’ıma hamdolsun, bu iki oku size hediye ediyorum. Topçu Mustafa Ağa’ diye yazıp hedefi gençlere hediye etmiştir.’’

Müzede, Osmanlıların ilk kullandığı ateşli silahların da olduğunu anlatan Aydın, ’’Sergilenen ürünler arasında sadece kılıç, ok, topuz yok. Osmanlı’nın ilk kullandığı ateşli silahlar da bulunuyor. Ayrıca batı ülkelerinde 15. ve 16. yüzyıllarda kullanılan silahlar ve çeşitli savaş aletleri de bulunuyor’’ dedi.


MÜZE ÖZEL İZİNLE GEZİLEBİLİYOR

Kırıkkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Yahya Kemal Er ise silah müzesinin MKE bünyesinde olduğu ve Kırıkkale için büyük önem arz ettiğini söyledi.

’’İlimizde başka müze olmadığı için silah müzesi özel müze statüsüyle yer almakta’’ diyen Er, silah müzesinin gezilmesinin özel izine tabi olduğunu ve hafta içerisinde belirli saatler dışında gezilemediğini belirtti.

Er, ’’Silah Müzesi’ni gezmek isteyenler Makine Kimya Endüstrisi’nden izin almak zorunda. Özellikle cumartesi ve pazar günleri müze kapalı olduğu için vatandaşlarımız tarafından gezilemiyor. Onun için müzenin daha merkezi bir yerde alınması halinde vatandaşlarımızın müzeyi daha kolay ziyaret edeceğini düşünüyoruz’’ dedi.

Kaynak:sabah.com.tr

Yorumlar
"Bu Müzeyi Gezmek 'Özel' İzne Tabi" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

Bu Müzeyi Gezmek 'Özel' İzne Tabi ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.