ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Bir peşin hükmü söküp atmak, atomu parçalamaktan daha zordur. - Einstein Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Dünyada Çay Demlenen Her Yer Türkiye'dir!

Çay olmasaydı halimiz nice olurdu! Dostluklar, muhabbetler nasıl kurulurdu..

29.1.2012

Dünyada Çay Demlenen Her Yer Türkiye'dir!

Çay olmasaydı halimiz nice olurdu diyordum. Dostluklar, muhabbetler nasıl kurulurdu. Akşamları evlerinde oturan aileler nasıl huzura ererdi. Paydos etmiş işçiler, başka neyden tekrardan güç toplayabilirlerdi?..
Çay deyince;
Bağ anılarımı hatırlarım. Yazları, ailem ve akrabalarım, üç kuşak birden bağa gidilirdi. Orada dut toplardık. Sepet sepet, poşet poşet dutlar. Belki on tane, kocaman dut ağacı vardı bağımızda. Dutlar toplanıp tasnif edildikten sonra, oturulur piknik yapılır, adeta akrabalar arasında bir şura gerçekleşirdi. Termosta getirilen çaylar, bu muhabbetlerin baş tacı idi. Açık havada, tarlada, bağda bahçede yenen, içilen nimetin lezzeti, tadı bambaşka olur. Doğa, insanı acıktırır.

Çay deyince;
Cami bahçesinde oturmuş, ezanın okunmasını bekleyen ihtiyar cami cemaatini hatırlarım. Kendileriyle muhabbet etmek, çocukluğumun en büyük keyiflerindendi. Hem ben ciddiye alındığım için seviniyordum, hem onlar beni sevimli buluyor, hayat enerjileri artıyordu. Karşılıklı bir ünsiyet kurmuştuk böyle. Ve bu zamanlarda bana hep çay ısmarlama yarışına girerlerdi. Ben de hiç hayır demedim. Oralete hep burun kıvırdım, hep çay içtim.

Çay deyince;
Menzil’i hatırlarım. Akşamları şifalı, sımsıcak çorbadan içtikten sonra, çay ocağına doğru insanların oluk oluk yöneldikleri zamanları... Ben de kendimi bu kalabalığın içine atar, çay ocağında demli bir çay içerdim. "Kurbanlar, var mı çay içen?" diye dolaşan sakilerin ellerinden..

Çay deyince;
Uzun kış gecelerinin sıcak evlerini hatırlarım. Buharı tüten bir çaydanlık olmalı her evde. Her gece kaynamalı derim. Çünkü çay, bir ortaklıktır. Bir edep işidir. Demlemesinden, ikramına, lezzetine kadar, her şeyiyle... "Bir çay demle de içelim hanım" dediğinde evin babası, o eve sanki huzur ve sekinet yağdırır melekler.
Çay deyince;
Dostlar, arkadaşlar ile oturduğum masalar, tahta iskemleler gelir aklıma. Biz, ne kurup ne batırdıysak, çay masalarında oldu bunlar. Bizi çay masalarından sordu dostlar. "Falanca yerdeyim, çay içiyorum" dedik. "Hadi bu akşam çaya inelim" dedik. Bütün ciddi ve ağıbaşlı meseleleri çay eşliğinde konuştuk. Başka bir şeyi hiç yakıştıramadık ağzımıza. Elimizde en güzel çay bardağı durdu. Bittikçe istedik. Geceyarısı oldu "kazanın dibinden koy usta!" dedik. Tahta masaların altına arta kalan közlerden koydurup soğuğa rağmen saatlerce oturmayı bildik. Çay ve muhabbet uğruna yaptık bütün bunları.
Çay deyince;
Babam gelir aklıma. Hala, çiftliğe gittiğinde, kuzine sobanın üstüne koyup demliyordur çayını. Büyük adam gibi onun peşine takılıp kahvehaneye gittiğim nadir günleri hatırlıyorum. Kasabamızın kahvehanelerindeki demirbaş adamları... Sabah gelip, akşama kadar aynı masada oturup üst üste çay içen, kimi bulmaca çözen, kimi çarşıyı, karşıdaki denizi saatlerce seyreden adamlar.
Çay deyince: "Dünyada çay demlenen her yer Türkiye’dir."

Yorumlar
Mesaj Yaz 31.1.2012 13:20:18
çay tiryakisi dostun da dostluğun da tiryakisidir.soğuk bir havada bir bardak çay nasıl ısıtıverirse içinizi dostlar da öyle ısıtır yalnızlıktan üşümüş kalplerimizi.yazınız için teşekkürler

Mesaj Yaz 30.1.2012 08:46:49
Ben de çaysız bir hayat düşünemiyorum :) Keyifle okudum yazınızı ellerinize sağlık... Haydi buyrun çaya :). Çaylar benden!!!

Mesaj Yaz 29.1.2012 18:56:52
Çay halkımızın toplu günlerinin bir hoş sevinci, mehmed emminin, ayşe teyzenin, oruçtan sonra hararetini alır. çay konur hemen ocağa misafir gelince ne güzeldir adetlerimiz..saygı ile

Mesaj Yaz 28.1.2012 01:13:42
Bir de ben demleyeyim de, dünya görsün :))

Mesaj Yaz 28.1.2012 00:04:06
Yaklaaşık altı aydır yut dışında yaşayan oğlum evine gelince ilk olarak çay içmek istiyor.Galiba onu elimizde bardakla karşılamazsak kalmadan geri dönecek.O gitti gideli çayların tadı mı azalmıştı ne....

Mesaj Yaz 27.1.2012 21:40:08
BİR ÇAY DAHA LÜTFEN

-Kadriye Branning Hanımefendiye Muhabbetle;
Bir çay daha lütfen;
Yorgun vakitlerimi yıkar gün boyu,
Isıtır duygularımı,
Kahvaltı soframa bütün ihtişamıyla kurulur.
Demlenir arzularım her damlasında,
Güven renginde dostluklara yol bulur.

Bir çay daha lütfen;
Gönül sözleşmesidir her damlası,
Tadı Türkiye lezzetinde,
Rengi bayrağımın renginde!
Taşır Karadenizlinin alın terini,
Alır duygularımdaki karamsarlığı,
Sunar bize ömür boyu sevgi baharını.
Dudaklarımızda muhabbetin gülüdür,
Müjdeler bana yaşayacağım mutlu yarını.

Bir çay daha lütfen;
Onun tiryakiliği aşk tadındadır,
Kaşıkla dövülürken şeker bardakta,
Tık tıklarıyla bir ses fısıldar yüreğimize,
Bir sıcak ‘Merhaba’dır o ahenkli sesler,
Vefaya davetiye çıkarır,
Karşılıklı hoşgörü sözleşmesidir.
İstemem siyahını yeşilini,
Tavşankanı renginde olmalı,
İçenin burmalı birazcık da dilini.

Bir çay daha lütfen;
Sevgiliye kırmızı karanfil,
Dosta gül renginde çay sunarız biz.
Bir bereket okyanusudur,
Önümüze uzanan her bardak,
Ocakta kaynar, gönlümüzde demlenir.
Bende döner huzurun tadına,
Kasvetimi dağıtır, ruhum onunla dinlenir.

Bir Çay Daha Lütfen;
Karadeniz’in coşkun dalgalarında,
Kaçkar dağlarının gözyaşlarında yıkanır,
Eritmez şeker gibi zamanımızı.
Çaylar da bir güzel kız gibidir,
Bazen cilve yapar, bazen utanır.
Sohbetlerin dilidir yansıyan bardaklarda,
Her mevsimde gelir kendi sıcaklığıyla,
Yazda, güzde, kışta, baharda

Bir çay daha lütfen;
Onunla hayat kavgasına veririz mola,
Onunla filiz verir keyiflerimiz,
Suskun ilişkilerimizde gizli bir dil olur.
Bardaklar çay nehri gibi dağılır meclisimize,
Yıkanır muhabbetimiz o sıcacık buharında,
Çaydan başka var mıdır bizi anlatan bize?


Bir Çay Daha Lütfen

MUHSİN İLYAS SUBAŞI

Katharine Branning'in "Bir Çay Daha Lütfen" kitabı sanırım, sadece çayı değil, çay tadında insanımızı da anlatan önemli bir çalışma. O kitabın yazılmasına vesile olduğum için ülkeme minnet borcumu ödediğimi sanıyorum ve kendimi mutlu hissediyorum. Yazınıza uygun düştüğü için şiirimi de eklemeyi uygun gördüm. Yaznı kutlarım.
Bu yazı da güzel bir



Yorum Yapın

Dünyada Çay Demlenen Her Yer Türkiye'dir! ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.