ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Bir peşin hükmü söküp atmak, atomu parçalamaktan daha zordur. - Einstein Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Abdülhamit Hakkında Dev Eser!

Sultan 2. Abdülhamit Han dönemini anlatan 5 Ciltlik “Devr-i Hamid Sultan II. Abdulhamid” kitap Yıldız sarayında tanıtıldı.

29.12.2011

Abdülhamit Hakkında Dev Eser!

Yıldız Sarayı Tiyatro Salonu’nda Erciyes Üniversitesi’nin koordinatörlüğünde gerçekleştirilen toplantıya Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, Erciyes Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Hülagü, Topkapı Sarayı Müdürü ve Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Sultan II. Abdülhamid Han’ın soyundan Osmanlı

Haneden üyeleri, akademisyenler, tarihçiler ve basın mensupları katıldı.
Tanıtımda konuşan Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur; “Üniversite olarak böyle bir eseri yayınlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bu gibi eserleri destekleyeceğiz. Eserin editörlüğünü yapan mesai arkadaşım Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Hülagü, değerli hocalarımız Doç. Dr. Şakir Batmaz ve Doç. Dr. Gülbadi Alan’a emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

Daha sonra eserin editörlüğünü yapan ve makaleleriyle katkıda bulunan Erciyes Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Hülagü ise söz alarak; ‘Konusunda uzman 75 akademisyen ve yazarın katkılarıyla hazırlanan kitapta 90 makale yer alıyor.Türk tarihçileri, "Devr-i Hamid" başlığı etrafında Sultan II. Abdülhamid Han’ın ailesi, şahsiyeti, tahsili, saltanat yılları, devrinin iç ve dış siyasî olayları, maliyesi, sosyal yapısı, teşkilat yapısı, kültür ve sanat alanındaki gelişmeleri, düşünce yapısı, bilim hayatı ve reform hareketleri gibi temel konuları barındıran ortak bir çalışmaya imza attı. Sultan II. Abdülhamid dönemi olayları, belge ve kaynaklara dayalı, analiz ve senteze tabi tutulmak suretiyle alanında uzman ve konu ile ilgili doğrudan çalışması bulunan kişiler tarafından "Devr-i Hamid" isimli kitapta kaleme alındı. Sultan II. Abdülhamid Han’ın tahtan uzaklaştırılmasının (Nisan 2009) 100. Yıldönümünde hazırlamayı amaçlamıştık. Ancak bugüne kısmet oldu. Eserimiz, Sultan II. Abdülhamid Han’ın 33 yıllık iktidar dönemini kapsıyor. Başlangıç numunesi olması öngörülen bu çalışma 5 cilt ile sınırlı tutuldu. Devamının başka çalışmalarla gelmesini umuyoruz’

Hamidiye Üniversitesi Kurulmalı

Sözlerine devam eden Prof. Dr. Hülagü, ‘Yakın dönem Türk tarihine damgasını vuran, devrinde yaşanan olaylar ve ortaya çıkan sorunlarla bugünü yakından ilgilendiren ve bugünkü meselelerin esasını teşkil eden Sultan II. Abdülhamid adına daha büyük projeler ve eserler yapılması gerekir. Bu anlamda İstanbul’da bütünüyle sosyal bilimlere özel eğitim verecek bir üniversitenin, Hamidiye Üniversitesinin kurulması uygun olacaktır" dedi.

"Seçkin öğrencilerin devam ettiği Özel Hamidiye İlköğretim ve Özel Hamidiye Lisesi ile uluslararası karakterli bir vakıf üniversitesinin sosyal bilimler alanında büyük bir boşluğu dolduracağı muhakkaktır" diye konuştu.

Abdulhamit Son Türk İmparatorudur

Son olarak söz alan Topkapı Sarayı Müdürü ve Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlber Ortaylı ise bu esere destek vermekten mutlu olduğunu belirterek; ‘ Abdulhamit Son Türk İmparatorudur. Kendisi mütevazı bir yaşantısı olan, fazla harcamayı sevmeyen, ancak kazanmayı da bilen bir hükümdardır. Devrindeki hızlı atılımlar, eğitimdeki okullaşma Şam’dan Kafkasya’ya, Balkanlara, hatta işgal altındaki Mısır’a kadar insanları etkilemiştir. Artık bu dönem ‘Hamidiye devri’ olarak bir tarihçiler arasında ekol durumuna gelmiştir. Ancak o dönemi anlamak için, geniş kapsamlı çalışmalar yapmak gerekir. Bunun için de Hamidiye Enstitüsü ve Yıldız’da kurduğu kütüphane bir araya getirilerek bir Hamidiye Kütüphanesi kurulmalıdır.

Abdulhamid herşeyden önce mükemmel bir marangozdur. Bugün bu konudaki (marangozluk) işleri bile tam olarak toparlanamamıştır. 2 tane mükemmel kütüphane kurarak bunları hızla büyütmüştür. Birbirine zıt devlat adamlarını bile bir arada çalıştıracak derecede msiyaseti bilen birisidir. Her insan gibi zaafları da vardır. Kendisine yapılan Yıldız suikastı da bu konuda onu haklı çıkarmıştır.

Bu eserde sadece siyasi değil, mimari, fotoğraf, demiryolu gibi konularda da makaleler olması bir ayrıcalıktır. Bunların devamının gelmesini nacizane isterim’ diyerek eseri kaleme alanları kutladı. Toplantı sonunda kokteyl düzenlenerek, katılımcılara 5 ciltlik eser Erciyes Üniversitesi’nce hediye edildi.

Yorumlar
Mesaj Yaz 29.12.2011 16:42:31
AH YÜCE HAKAN,ULU ECDAD,YÜCE SULTAN, SANA NASIL MUHTACIZ ŞU AN.MİLLETÇE MİNNETTARIZ HER AN.


Yorum Yapın

Abdülhamit Hakkında Dev Eser! ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.