ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Bir peşin hükmü söküp atmak, atomu parçalamaktan daha zordur. - Einstein Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Çatısını onarırken 300 yıllık kitap buldu

Kütahya'da, yaklaşık 300 yıllık olduğu tahmin edilen Osmanlıca el yazması kitap bulundu.

6.12.2011

Çatısını onarırken 300 yıllık kitap buldu

Altıntaş’ın Gecek köyünde oturan 78 yaşındaki Ahmet İrfan Özbay, dedesinin babasından kaldığını tahmin ettiği el yazması kitabı, evinin tavan arasında bulduğunu, resmi kurumların istemesi halinde kitabı sergilenmesi için verebileceğini söyledi. Kitabı, çatı tamir ederken bulduğunu ifada eden Özbay, el yazması eseri yüksek fiyata birkaç kişinin satın almak istediğini, ancak kabul etmediğini anlattı.

Kapağı oluşturan kağıtları buhara tutarak ayırıp Osmanlıca bilen birkaç kişiye gösterdiğini dile getiren Ahmet İrfan Özbay, "Kitabı son olarak tarih araştırmacısı ziraat yüksek mühendisi Mehmet Ali İnan’a gösterdim. O, kitabın Haliloğlu Ali adında bir yazar tarafından Hicri 1142 yılında Osmanlıca talik hatla kaleme alındığını söyledi. Bunun bir Arapça gramer kitabı olduğunu belirtti. Cilt kapağındaki yaprakların yazar tarafından hat örnekleri olarak yazıldığını söyleyen İnan, 5 bölümden oluşan kitabın 8 sayfalık birinci bölümünün icazet hattı ile yazıldığını ve her sayfasında 7 satır bulunduğunu bildirdi" dedi.

Mehmet Ali İnan da, kitabın 2’nci bölümünde 167, 3’üncü bölümünde 33, 4’üncü bölümünde 30 sayfa bulunduğunu, 5’inci bölümün ise 4 sayfadan oluştuğunu belirtti.

Yorumlar
Mesaj Yaz 8.12.2011 11:26:47
çok merak ettim acaba içeriğinde ne var.tarih araştırmacısı olup o kitabı incelemek isterdim.duyarlı amcaya teşekkürler

Mesaj Yaz 7.12.2011 05:50:25
Bursa'da eski bir camide, imam kitapları dağıtıyordu. Cami içinde Osmanlıca elle yazılmış kitaplardan ikisini ben de kendine almıştım. O sayfaların kokusu, eski yazıyı okumaya çalışırken ki garip his ve de fazlası!

Satmasa keşke! Kendine veyahut işi bilen birine armağan etse..


Mesaj Yaz 6.12.2011 23:59:14
Bulanın ellerine ,gören gözlerine sağlık diyelim başta.
Dünyaya,insanlığa,edebiyat ve düşünce dünyamıza yeni bir armağan.
Yeni bir kıta keşfedip dünyaya eklemek gibi bir şey.
Görüp okumayı çok isterim.
Yazanın da ruhu şad olsun.Mekanı cennet olsun.
Bundan sonrada en güzel şekilde korunur inşallah.



Yorum Yapın

Çatısını onarırken 300 yıllık kitap buldu ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.