ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Bir peşin hükmü söküp atmak, atomu parçalamaktan daha zordur. - Einstein Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Neşri'nin ünlü eseri sadeleştirildi

Osmanlı Tarihi'nin kuruluş döneminde en kritik günlere tanıklık eden ünlü tarihçinin ünlü eseri keyifle okunacak şekilde tarih meraklıları için sadeleştirildi...

19.9.2011

Neşri'nin ünlü eseri sadeleştirildi

Osmanlı Tarihi’nin kuruluş dönemindeki en kritik yıllarına tanıklık eden 15. Yüzyılın en ünlü tarihçilerinden Neşri’nin Kitab-ı Cihannüma (Dünyayı gösteren Kitap) adlı ünlü eserinin günümüze gelebilen bölümleri, Akademisyen Tarihçi Prof. Dr. Necdet Öztürk tarafından sadeleştirilecek, günümüz Türkçesiyle, "Aşiretten İmparatorluğa Osmanlı Tarihi (1288 - 1485)" adıyla yayınlandı.

Kendisinden sonraki tarihçilere kaynaklık eden Neşri’nin en önemli eseri Cihannüma, Yaratılıştan başlayarak kendi dönemine dek 6 bölüm halinde evrenin tarihini anlatıyordu. 1493 tarihinde Sultan II. Bayezid’e sunulan kitabın sadece 6. bölümü günümüze ulaşabildi.

Bu bölüm Osmanlı öncesi Türk Tarihine kısaca yer verdikten sonra Osmanlı Tarihi’ni II. Bayezid dönemine kadar getirmektedir.

Kitabını Hikaye ve Latife adını verdiği ana metnin okunmasını kolaylaştıran ara bölümlerle süsleyen Neşrî; 3 Mayıs 1481’de Fatih Sultan Mehmed’in vefatında Gebze’deki Osmanlı ordugâhında bulunduğunu, Padişah’ın vefatından sonra İstanbul’da çıkan olaylara şahit olduğunu belirtmesi açısından oldukça önemli bir tarihi kişiliktir. Doğum Yeri ve Tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte Bursa’da eğitim gördüğü kesindir. Bursa’da Sultaniye Medreresi öğretmeni iken 1520 tarihinde öldüğü bilinmektedir.

Ağırlığını Osmanlı Tarihi’nin oluşturuduğu, Oğuz Türkleri, Selçuklu Türkleri ve Osmanlıları anlatan kitabı Sultan II. Beyazıt’a yapılan duayla sona ermektedir.

Osmanlı Tarih Yazıcılığının temel eserlerinden, keyifle okunabilecek tarzda akıcı ve anlaşılır bir Türkçe yaılan eserin günümüz Türkçesine sadeleştirilmiş halini Timaş yayınları neşretti...

Yorumlar
Mesaj Yaz 21.9.2011 13:05:05
çok güzel birşey inşaallah eser yanlış algılamalarla bozulmamıştır

genelde şerh yeri ayrıdır inşaallah öyledir saygılar herkese..



Yorum Yapın

Neşri'nin ünlü eseri sadeleştirildi ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.