ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Büyük şiir düşüncelerimizi doyurmaz, allak bullak eder. MONTAIGNE Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Ağaçlar kitap açtı, vatandaş şaştı kaldı

Kocaeli'nde asırlık ağaçlar çiçek yerine kitap açtı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesince yarın yapılacak '3. Kitap Fuarı' öncesi ağaçlara asılan kitaplar ilginç görüntüler oluşturdu

13.5.2011

Ağaçlar kitap açtı, vatandaş şaştı kaldı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesince yarın açılışı yapılacak ’’3. Kitap Fuarı’’ öncesi ağaçlara iplerle asılan yaklaşık 2 bin kitap, sabah işlerine giden vatandaşlar ve öğrenciler tarafından toplandı.

Hürriyet ve Cumhuriyet caddeleri arasındaki ’’Yürüyüş Yolu’’nda yer alan tarihi çınar ağaçlarına sabah erken saatlerde, Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekiplerince yaklaşık 2 bin kitap iplerle asıldı.

Sokrates, Konfüçyüs, Sheakespeare, Mehmet Akif, Halide Edip Adıvar ve Karl Marx gibi yazar ve düşünürlerin kostümlerini giyen tiyatro sanatçıları da Kocaeli sokaklarında halkı ağaçlardan kitap almaya davet etti.

Etkinliğin saat 08.00’de başlamasıyla birlikte çevrede toplanan kalabalık, dünya klasiklerinin de aralarında bulunduğu kitapları kısa sürede ağaçlardan aldı.

Bu sırada, bazı öğrenciler birbirlerinin omuzuna çıkarak, bazıları ise ağaçta asılı olan kitaba zıplayarak yetişmeye çalıştı.

Korsan kıyafeti giyen tiyatro sanatçısı ise ağaçlara asılan kitapların korsan olup olmadığını inceledikten sonra çevresinde toplanan öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektirdi.

Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu da, ağaçlara asılan kitapları inceledikten sonra okumak için bir kitap seçti.

Etkinliğin ardından Karaosmanoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vatandaşların kitaba olan duyarlılığının artması amacıyla etkinliğin gerçekleştirildiğini söyledi.

’’Ağaçlar önce çiçek açtı, şimdi kitap veriyor’’ diyen Karaosmanoğlu, geçen yıl da ağaçlara kitap asma etkinliğini gerçekleştirdiklerini ve vatandaşların buna yoğun ilgi gösterdiğini ifade etti.

14-22 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek ’’3. Kitap Fuarı’’na herkesi beklediklerini belirten Karaosmanoğlu, ’’Her düşünceden, renkten ve esintiden vatandaşlarımız istediği kitapları fuarımızda bulabilecek. Fuarımıza yazarlarımız da gelerek kitaplarını imzalama fırsatı bulacaklar. Kocaeli’deki kitap fuarı Türkiye’nin en önemli fuarı haline geldi’’ diye konuştu.

Bu yıl ki Kitap Fuarı’nın ana temasının ’’Korsan’a Hayır’’ olduğuna dikkati çeken Karaosmanoğlu, şöyle devam etti.

’’Korsan ayıp bir şeydir. Hırsızlığın değişik bir şekli, emeğe ve alın terine saygısızlıktır. Yazarına saygımız olması gerekir. Doğru bir şey değil, yanlıştır. Kanunen de korsanlık suç. Biz kitap fuarımızda böyle bir şeye müsaade etmiyoruz. Kitap fuarımıza bizzat yazarı ve yayınevi tarafından onaylanan kitaplarımızı alıyoruz.’’

KİTAP FİYATLARI PAHALI MI?

Türk insanının kitap okuma alışkanlığı konusunda umutsuz olmadığına dikkati çeken Karaosmanoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

’’Bu tür etkinliklerle okumayı teşvik edeceğiz. Okumaktan başka çaremiz yok. Allah’ın ilk emri ’oku’ olmuştur. Dinimizde Peygamberimize ilk gelen vahiy ’oku’dur. Okumadan bir yere varmak mümkün değil. Türkiye’de kitap okuma oranı istediğimiz seviyede değil fakat son yıllarda bu konuda artış olmakta. Kurumlar, devlet, yerel yönetimler bu anlamda halkımızın ve gençlerimizin dikkatini çekici kampanyalar yapılırsa inanıyorum ki kitap okuma oranımız daha iyiye gidecektir. Gelişmiş ülkelerde kitap okuma oranı bizden daha yüksek onları yakalayıp geçmemiz lazım.’’

Gazi Lisesi 11. sınıf öğrencisi 16 yaşındaki Özge Taşkara, korsanlığın dünyadaki en çirkin olay olduğunu ve insanların menfaatleri için her yola başvurduğunu söyledi.

Türkiye’deki kitap fiyatlarının yüksek olmasından dolayı kendisinin de istemeyerek zaman zaman korsan kitaba yöneldiğini anlatan Taşkara, ’’Elimizde olmayan şeyler fakat ülkemizin şartları gereği yapmak zorundayız. Fakat yine de korsana karşıyım. Kitabın insanın dünyasında ayrı bir yeri olması gerekir. Ağaçlara asılan kitap etkinliğinden haberim yoktu. Öğretmenimiz böyle bir etkinlik olduğunu söyleyince okumadığım kitapları da alabileceğime sevindim. Kitap alacak durumu olmayan vatandaşlarımızın kitapları ağaçlardan çıkartarak almaları hoşuma gitti.

Gazi Lisesi Edebiyat Öğretmeni Ahmet Gündüz de, öğrencilerinin istediği kırmayarak etkinliğe geldiğini ve burada örnek bir etkinlik düzenlendiğini kaydetti.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesince, yarın açılışı yapılacak ’’3. Kitap Fuarı’’na 315 yayınevi ve 400’e yakın yazarın katılması bekleniyor.

Yorumlar
Mesaj Yaz 13.5.2011 15:43:35
Çok ama çok güzel bir etkinlik...Çınarlar meyve verdi. Orjinal bir tanıtım ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi...Yarını iple çekmekteyim...


Yorum Yapın

Ağaçlar kitap açtı, vatandaş şaştı kaldı ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.