ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Açlıktan ölüyorsan, dost sana kapısını açıyor, seni sofraya götürüyor, senin için süt tasını dolduruyor, ekmeği bölüyorsa, içtiğin şey gülümsemedir. EXUPERY Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Goran Bregoviç Saraybosna'ya Dönüyor

Dünyaca ünlü sanatçı Goran Bregoviç, savaş zamanında terk ettiği Saraybosna'ya dönme kararı verdi.

12.1.2011

 Goran Bregoviç Saraybosna'ya Dönüyor

Dünyaca ünlü sanatçı Goran Bregoviç, savaş zamanında terk ettiği Saraybosna’ya dönme kararı verdi.

Eski Yugoslavya döneminde birçok sanatçının yaşadığı ve ’sanatın başkenti’ olarak gösterilen Saraybosna, yeniden eski günlerine dönüyor. Savaş zamanında Saraybosna’yı terk eden sanatçılardan Oscar ödüllü Danis Tanoviç’in Saraybosna’ya yerleşmesinin ardından bu defa da dünyaca ünlü sanatçı Goran Bregoviç, doğduğu kente dönme kararı aldı.

Saraybosna doğumlu Goran Bregoviç’in, yakın arkadaşlarına, ’Saraybosna’ya yeniden yerleşmeyi çok istediğini, doğduğu kente özlem duyduğunu, ancak halkın kendisini nasıl karşılayacağı yönünde endişeleri bulunduğunu’ söylediği öğrenildi.

Bunun üzerine Goran Bregoviç’in yakın arkadaşı olan yönetmen Danis Tanoviç’le yazar Pedja Kovaçeviç, ünlü sanatçıyı Saraybosna Anakent Belediye Başkanı Aliya Behmen ve Belediye Başkan Yardımcısı İgor Kamoçay’la görüştürdü.

Bregoviç, Saraybosna Anakent Belediye binasında gerçekleşen görüşmede, kendisinin Buenos Aires, Atina, Prag ve Tiran’ın ’onur vatandaşı’ olduğunu, ancak şimdiye kadar bir belediye başkanı ile görüşmediğini belirterek, ’Bu görüşmenin benim için çok özel yeri var’ dedi.

Bugüne kadar Paris’te yaşadığını, eşi Cenana ve üç kızı Ema, Una ve Lula ile Saraybosna’ya dönmek istediğini ifade eden Bregoviç, ’Bosna’da çalışma imkanı bulsam buraya daha sık gelirim. Şu anda Bosna’nın müzik çevresini hiç tanımıyorum, kiminle çalışabileceğimi bilmiyorum. Ancak, burada daha çok zaman geçirmek istediğim kesin’ diye konuştu.

Aliya Behmen de Bregoviç’in Saraybosna’ya dönme kararıyla ilgili, Goran Bregoviç gibi dünyaca ünlü bir sanatçının Saraybosna’da yaşamasının onur verici bir durum olduğunu belirterek, ’Saraybosna, herkese kapılarını açan bir kenttir. Şu ana kadar kapılarını kimseye kapatmadı. Bu nedenle de kentimizi terk edenler, yeniden buraya dönebilir ve yaşamlarını sürdürebilir’ diye konuştu.

Toplantının sonunda Saraybosna Belediye Başkanı Behmen, Bregoviç’e Voja Dimitriyeviç’in monografisini ve Saraybosna siluetinin bulunduğu bakır tablo hediye etti.

Saraybosna Merkez İlçe Belediyesi Meclis Başkanı Slaven Kovaçeviç ise Bregoviç’in bir zamanlar kendi ilçelerinde yaşadığını ifade ederek, ’Bu nedenle onun buraya dönmesine ve çalışmaya devam etmesinden mutluluk duyarız. Bu ilçenin kapıları her vatandaş için açıktır ve her vatandaşın gelişinden onur duyarız’ dedi.


GORAN BREGOVİÇ
Saraybosna’da 1950 yılında doğan annesi Sırp, babası Hırvat, eşi ise Müslüman olan Goran Bregoviç, kendisi gibi Saraybosna doğumlu olan yönetmen Emir Kusturica’nın birçok filminin müziklerini yaptı. Bregoviç, Kusturica’nın yönetmenliğini yaptığı ’Çingeneler Zamanı’ filminin müziğiyle büyük ses getirdi. Sezen Aksu ile de müzik yapan Bregoviç, 1992-1995 yıllarındaki savaş sırasında Saraybosna’yı terk ederek Belgrad’a yerleşti. Bregoviç, şu anda ise yılın belirli dönemlerinde Paris ve Belgrad’da yaşamını sürdürüyor.

Yorumlar
Mesaj Yaz 12.1.2011 14:31:31
ederlezi avela...filmin en sevdiğim müziklerden biridir.


Yorum Yapın

Goran Bregoviç Saraybosna'ya Dönüyor ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.