ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
İnsan vardır ki söylediği sözlerle büyür, söz vardır ki, söyleyen insan yüzünden büyük görünür. Ismail Habip Sevük Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

'Müsteşfa' Finale Kaldı

Sudan Darfur'daki Türk Kızılayı'nın Sahra Hastanesi'nde yaşananları konu alan 'Müsteşfa' isimli belgeseli, Altın Portakal Film Festivali'nde belgesel dalında finale kaldı.

13.10.2010

'Müsteşfa' Finale Kaldı

Sudan Darfur’daki Türk Kızılayı’nın Sahra Hastanesi’nde yaşananları konu alan ’Müsteşfa’ isimli belgeseli, Altın Portakal Film Festivali’nde belgesel dalında finale kaldı.

Osmanlıca’da ’Hastane’ anlamına gelen ’Müsteşfa’ belgeseli, kameranın yasak olduğu Darfur’da dünyanın görmek istemediklerine tanıklık ediyor.

Belgeselde, hijyen koşullarının sağlanamadığı her ortamda yaşamaya çalışan çocuklar, hoyratça kendini gösteren fakirlik ve açılık kameradan izleyiciye aktarılıyor. Küçücük çelimsiz bedenlerin ölüme direnişinin gözler önüne serildiği belgeselde, dünyaya Darfur halkının ’yaşamak için’ direndiği gösteriliyor.

Belgesel, Türk Kızılayı tarafından 2008 yılında Sudan’ın Darfur eyaletine kurulan ve günde yaklaşık 500 bölge insanına ücretsiz sağlık hizmeti verilen Sahra Hastanesi’nde geçiyor.

Yaklaşık 23 dakika 30 saniye süren 2010 tarihli Armağan Pekkaya ve Özgür Altınay’a ait olan belgeselin yapımcılığı ve yönetmenliğini Pekkaya, yardımcı yönetmenliğini de Altınay yapıyor.

Yapımı ’Karşı Açı’ film tarafından yapılan belgeselin kamera ve kurgusu da yine Pekkaya ve Altınay tarafından üstleniliyor.


’Darfur’da kamera ve fotoğraf makinası yasak’

Belgeselin senaryo özetinde, Darfur’da mülteci kamplarında çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan 2 milyon kişinin, uzun süredir beslenme, barınma, sağlık, güvenlik, eğitim ve adalet haklarından yoksun yaşadığı belirtiliyor.

Kamera ve fotoğraf makinasının yasak olduğu vurgulanan Darfur’da, Müsteşfa Belgeseli bölge gerçeğini bir Türk hastanesinden yansıtıyor.


Özgeçmiş

Armağan Pekkaya, 1980 yılında Ankara’da doğdu. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-TV ve Sinema Bölümü’nde lisans öğrenimi gördü. Birçok bağımsız projede yer aldı.

Filmleri ulusal ve uluslararası festivallerde gösterildi ve çeşitli ödüller aldı. Armağan Pekkaya, halen bağımsız olarak kısa film ve belgesel çalışmalarını sürdürüyor.

Filmografi: Dışarıda Olmak (belgesel) , ’Her Aşk Kendini Yaşar (belgesel) , ’Yapboz’ (belgesel) , ’Sus’ (kurmaca) , ’F.K. 10’ (kurmaca) , ’Bakiye 0’ (kurmaca) , ’Kimsesiz’ (kurmaca) , ’Dreamcatcher767’ (deneysel) , ’Açı Karşı Açı’ (kurmaca) , ’İnsan Kokusu’ (belgesel, sesler) ve ’Küller’ (kurmaca) , ’Tolerans’ (belgesel) , ’Müsteşfa’ (belgesel) , ’Suyun Durduğu An’ (10 bölüm) , 2007-Stop motion animasyon.

Özgür Altınay ise 1984 yılında Ankara’da doğdu. Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim-İş Öğretmenliği Bölümü’nde lisans öğrenimi gördü. Pekçok bağımsız projede kameramanlık, montajcılık, yönetmenlik yaptı. Halen bağımsız olarak kısa film ve belgesel çalışmalarını sürdürmektedir. Armağan Pekkaya ile birlikte ’Müsteşfa’ isimli belgesel filmde kameraman, montajcı ve yönetmen yardımcısı olarak çalıştı.

Yorumlar
Mesaj Yaz 14.10.2010 08:48:30
Yayına verilmesini bekliyorum.


Yorum Yapın

'Müsteşfa' Finale Kaldı ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.