MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

Çay Anekdotu
zakir

Çay Anekdotu



Çay Leyla’dan bir katre budur ustanýn notu
Ýsli çaydanlýk ile ateþ içten söyleþir
Albenisi özünde hoþtur çay anekdotu
Demlik ile semaver bu yüzden haþýr neþir


Billurdan efsaneler gizemdir çay renginde
Leyla’nýn kirpiðinden süzülür bardaða naz
Buselik bir þarkýnýn ölümsüz ahenginde
Buðu buðu olur da semaya aðar niyaz


Çayla biz yabancýyken bir *Zihni Derin gelir
Yeþil Karadeniz’in yeþillenir türküsü
Aramýzda ünsiyet dalga dalga yükselir
Ýnce belli cerenin çay olur artýk süsü


Yazdýðým þiirlerin efsane konuðu çay
Bazen sükût demlenir bazen muhabbet haza
Çayýn katresi ile kut bulur camdan saray
Kumru güvercin konar gönüldeki pervaza


Çay renkli öyküleri önce dudaklar okur
Her sözcüðünde ýþýk cümleler ise mercan
Demlik ile semaver aþk kilimini dokur
Çaydýr bizim ülkede Leyla’dan ileri can…
Ankara, 28.08.2018 Ýbrahim Kilik

*Türkiye’de çay tarýmýnýn baþlamasýna, geliþmesine ve yerleþmesine önderlik eden zirâat mühendisi. 1880 senesinde Muðla’da doðdu. Ýlk ve Orta öðreniminden sonra Ýstanbul Halkalý Yüksek Zirâat Okulunu bitirdi.

Bir müddet Orman mühendisliði ve öðretmenlik yaptý. 1920 senesinde Ýktisat Vekâleti, Zirâat Umûm Müdürlüðü vazifesine tâyin edildi. Vazîfesiyle ilgili bir gezi sýrasýnda Doðu Karadeniz bölgesinin çay ve turunçgiller üretimine elveriþli olduðunu görerek bu bölgede çay tarýmýnýn baþlatýlmasý için gayret sarf etti. Bunun üzerine 1924 senesinde Rize yöresinde çay, fýndýk ve turunçgiller üretimiyle ilgili özel bir kânun çýkarýldý ve Çay Araþtýrma Enstitüsü kuruldu. Enstitünün kurucusu olan Zihni Derin ayný iklim özelliklerine sâhip olan Batum’dan getirttiði çay fidanlarýyla Enstitünün bahçesinde ilk çay fidanlýðýný kurdu. Fidanlarýn bir kýsmýný da deneme üretimi için halka daðýttý. Fakat topraðý az olan yöre halký, geleceði belli olmayan bu ürüne fazla raðbet etmedi. Devletin de gerekli desteði saðlamamasý üzerine Zihni Derin’in çalýþmalarý neticesiz kaldý. Zihni Derin bu vazifeden ayrýlarak çeþitli liselerde ve Ankara Gâzi Eðitim Enstitüsünde öðretmenlik yaptý. 1936 senesinde Edirne’de Ýkinci Umûm Müfettiþlik kuruluþunda tarým danýþmanlýðýna 1938 senesinde Zirâat Vekâleti Çay Organizatörlüðüne getirildi. Bu vazifesi sýrasýnda Batum’dan getirttiði iki ton çay tohumu ile enstitüye baðlý üç fidanlýkta çay fidaný üretimini sürdürdü.

1940 senesinde çýkarýlan bir kânunla çay üreticilerine bâzý maddî kolaylýklar getirildi ve üretilen çaylarýn devlet tarafýndan satýn alýnacaðý garanti edildi. Bu özendirici tedbir ve teþvikler üzerine yöre halký çay üretimine yöneldi. Zihni Derin’in özel gayretleriyle Doðu Karadeniz bölgesinde çay tarýmý yaygýnlaþtý. Hayâtýnda iken gayret ve çalýþmalarýnýn meyvesini gören Zihni Derin, 1945 yýlýnda emekliye ayrýldý. Emekli olmasýna raðmen bakanlýk organizatörü olarak çay tarýmýyla ilgili çalýþmalarýný sürdürdü. 1964 senesinde "Çayýn 40. Yýlý" kutlama törenlerine katýlmak üzere Rize’ye giderken bir trafik kazâsý geçirdi. Kazâda aldýðý yaralar neticesinde 1965 yýlýnda öldü. Çay tarýmýnda önder kabul edilen Zihni Derin’in hâtýrasýna 1969 yýlýnda TÜBÝTAK hizmet ödülü verildi.



Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.