MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

Gençler


Herkes gibi gençlerin de sorunlarý çok. Ama nedense onlar bunun pek farkýnda deðil. Ya da buna mecbur kalýyorlar. Aslýnda gençleri iþsizlik ordusuna katmanýn ve uyuþturucu bataðýna sürüklemenin tek sebebi yokluk olduðunu düþünüyorum. Gençlerin en büyük sorunlarýndan biri iþsizlik olduðu kesin. Tabi sadece iþsizlik deðil “Gençler madde baðýmlýsý arkadaþlarýnýn sayesinde kolay bir þekilde uyuþturucuyu elde ediyorlar ve bu tuzaða düþebiliyorlar. Bu kötü alýþkanlýk bitsin diyen birçok genç var. Ama nasýl? Oysa uyuþturucu bataðýnda olan gençlerin aileleri de o bataklýktan çýkmalarýný istiyor. Býrakmak için maddi ve manevi desteðe ihtiyaç olduðunu düþünüyorum.
Devlet gençlere yönelik çalýþmalar yapmalý gençlere istihdam kapýlarýný açmalý. Özellikle genç iþçilere veya o yaþ gruplarýna özel bir statü getirmelidir. Eðer gençler bugün uyuþturucu bataðýnda boy gösteriyorlarsa bunu sadece anne babalar deðil, Herkes buna seferber olup sorunlarý çözme yolunda uðraþmalýdýr.
Bu yüzden de ya her þeyin çok uzaðýnda kaldýlar ya da verilenle yetinmeyi öðrendiler. Öyle ki çok zor koþullarda öðrenimlerini sürdürmeye çalýþmalarýna raðmen, içlerinde hiçbir sorunumuz yok diyenler de yok deðil. Alýn size sorun yok diyenler o kadar baþarýlý öðrenciler var ki eðitim aþkýyla yanan nice gençlerimiz ekonomi sebeplerden dolayý okullarýný býrakmak zorunda kalýyorlar. Öyle üniversiteli gençler biliyorum ki ceplerinde yol parasý yok. Öyleleri var ki günde sadece 2 övün yemek yiyebiliyor. Öyle öðrenciler var ki hem okuyup hem de ailesini geçindirmek zorunda kalýyor. Neyse sýralarsak bitmez. Ama asýl mesele þu; bunlarýn yokluðundan gençlerimiz uyuþturucu bataklýklarýna giriyorlar. Oysa gereken destekler verilirse onlarý o bataklýktan kurtarabilir. Bu sorun sadece gençlerin sorunu olmamakla birlikte herkes elinden geleni yapmakla mükelleftir.
Gençlerin eðitim kaygýsý da var
Eðitim öðretim sisteminin neredeyse her yýl deðiþtiði bir ülkede eðitimi takip edip odaklamak ne kadar saðlýklý olur diye soruyorum? Eðitim öðretim hayatý boyunca hiçbir öðrenci gerçek amacýyla öðrenmeye çalýþmýyor. Çünkü sistem bize öðrenmeye deðil, dersleri geçip yerleþtirmeyi hedefliyor. Bir lise öðrencisi tek amacý üniversite sýnavýnda istediði bölüme yerleþmektir. Baþka amacý yoktur çünkü bütün öðrencilerin aklýnda olan tek soru þu; acaba kazanacak mýyým? Acaba istediðim yere gidecek miyim? Sorularý var. Biri de çýkýp ben bunlarý öðrendim demiyor. Yýlarca yabancý dil dersi aldýk öðrendiðimiz tek kelime’’ what is your name’’Baþka da bir þey yok. Yýllarca verdiðin o eðitim boþa heba oluyor. Gençlerin uyuþturucu bataðýna sürükleyen en önemli nedenleri sýralarsak þu þekilde;
* Ýþsizlik
* Psikolojik sebepler
* Maddi imkânsýzlýklar
* Aile baskýlarý
* Spor tesislerinin yokluðu
* Fikirlerinde rahatça ifade edilememesi
* Gelecek kaygýsý
* Yeterli desteði almamalarý vb.

Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.