MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

OTOMOBİL SEVDASI, TEKNOLOJİ, DAYANIKLILIK
İsa Kantarcı

OTOMOBİL SEVDASI, TEKNOLOJİ, DAYANIKLILIK



OTOMOBÝL SEVDASI, TEKNOLOJÝ, DAYANIKLILIK



Teknolojik olarak ne kadar geliþtik?

Üç tekerlekli elektrikli scooter üretmiyoruz, üretemiyoruz, arayýn tarayýn yok, olanlarýn hepsi ithal, Alman’larýn 1950 yýlýnda 2 tekerli benzinli scooter’larý varmýþ, hurda olmuþ, biri aldý, az bakým yaptý, motor çalýþtý, bizim, bizim 1950 yýlýnda, ya da 2022 yýlýnda böyle bir üretimimiz var mý? Yok. Arkadaþ bisiklet üretemeyen bir ülkeyiz ya. Ama þöyle bir haber okudum: Ýki genç bir icat yaptý, iþ yeri açtý, patent aldý, onu yurt dýþýna satýyorlarmýþ.

Akülü tekerlekli sandalye üretemeyen bir ülkeyiz, ülkede satýlanlarýn hepsi ithal. Kullanýlmýþ elektrikli üç tekerlekli elektrikli scooter’lar var, ikinci el, al elden geçir kullan, sýfýrý araç kadar pahalýdýr. Bir tane motosiklet markamýz var mý? Yok. Savaþ helikopteri var, sen ben onu þehirde kullanamayýz, motorunu da baþka ülkeden aldýlar, biz helikopter yaptýk diyorlar. Motorunu sen yapmazsan yerli üretim olur mu? Olmaz.

Arkadaþ, ilk yerli milli otomobil de yok; olmayacak da, önce bir bisiklet üretebilseler, scooter, yürüyemeyen yaþlý amcalar, teyzeler, engelliler kullanýr bunu. Adamlarýn gayesi halka hizmet olsa önce scooter üretirler, amaç þov, imkansýz hayaller peþindeler.

Tank üretirsin; ama sen ben onu yollarda kullanamayýz, halka tank lazým deðil. Tamam; sen onu dýþarýdan satýn alacaðýna kendi imkanýnla yap; iyi bir þey; ama sýradan vatandaþ için ne ettin?

Tank yaptýn diye gurur mu duyacaðým? Sebep? Ben kaþar peynirinin fiyatýna bakarým, pahalýysa almam, alamam ki!

Bir karakterin, sitilin olacak. Avrupalý adamlar atýk sular için 400 kilometre alt yapý iþine giriyorlar, dev borular, þehrin pis sularýný yer altýnda depolayýp temizleyip salacaklar. Binlerce haber var, laðým sularý derelere boþaltýlýyor.

Ucuz alet, makine, akü…ne iðrenç þeydir, arkadaþ. Bozulur, þudur budur, deli eder insaný. Kalitesiz insan da böyledir, etmediðini koymaz insana, deli ederler insaný.
Kim kimi deli ediyor ortada.

Arkadaþ, Hollandalýnýn Almanýn ürettiði akü muazzam, peki ülkemizde üretilen aküler neden fos?

Arkadaþ bütün otomobiller kaðýt gemiler gibi. Sen otomobil alýyorsun da kaza olursa bu otomobil ne hale gelir düþünür müsün? Rengi, havasý, konforu peþindesin deðil mi?

Volvo marka kamyona arkadaþ çarpan otomobili gördüm, kaðýt gibi ezilmiþ, kamyonda hasar yok. Ýnceleyince kamyonun Volvo marka olduðunu anladým.

En dayanýklý araç Volvo kamyonlardýr, adamýn oðlu ölmüþ trafik kazasýnda, mahvolmuþ acýdan, Volvo adýnda firma kurup çok dayanýklý kamyonlar üretmeye baþlamýþ. Hayata acýlar yön verir, diðer hiçbir þey yön vermez!
Ýthal bütün otomobiller kaðýt gemidir.

ALIRSANIZ ÖNERÝM VOLVO KAMYON ALIN.
TÜRKÝYE YOLLARI SERSERÝ MAYIN GÝBÝDÝR. Baþýnýza ne geleceði belli olmaz.
Gelir biri toslar size, hiç suçunuz yoktur.
Çok para ödeyip aldýðýnýz otomobiller bebek arabasý kadar dayanýksýzdýr.
At alýn, eþek alýn.
Yürüyün.
Otomobilden dost olmaz.
Bir kaza oluyor, bir aile yok oluyor.
Bu otomobil firmalarý çok hain, çok kalitesiz malzemelerden üretiyorlar araçlarý.
O üretilen otomobillerde yolcularý koruma kabini diye bir þey yok.

Çöllerde, batak çatakta yarýþlar yaparlar, (adý vardý onun çýkaramadým þimdi) yolcu kabini üstten ve yanlardan korumalýdýr, ters dönerse, yana yatarda pilotun baðýrsaklarý dýþarý çýkmasýn diye. Güzelim Afrika çöllerinde zýrh gibi araçlarla yarýþýrlar. Kardeþlerim, ya zýrh gibi araç al, ya zýrnýk zýrva siyasetçilere prim verme, ya at eþek al ona bin doðal yaþa ya da zýrh gibi araç yap, sanayi sitesinde bu konuda sana yardýmcý olacak kurt ustalar var.
O cahil ve iyi kalpli kitle insanlarý…milyonlara kaðýttan araç yapýp satýyorlar…
Bir arabamýz olsun, ailecek gider geliriz, hastamýz olur götürürüz diye düþünürler…ne güzel…

Kaðýt la kaðýt ürettikleri…150, 200 kilometre hýzla git, takla at, içinden sað kurtulamazsýn…diyelim fren tutmadý…araç kaðýt gibi eziliyor daðýlýyor ve ölüsün.

Eline bir kaðýt al ve yýrt, o otomobiller de aynen öyle dayanýksýz.
Aðaçlar her þeyi görür, yaðmur, dolu, kar, ayaz, fýrtýna…Aðaç gibi olmaya yaþamaya bak. Köklerin olabildiðince derine gitsin, bu günü kurtarmaya çalýþan siyasetçiler, bilgisiz kimseler…aslýnda mezarlarýný kazmaktan baþka bir þey yapmýyorlar…
Ben ara ara gülerek yazdým bu yazýyý, bir iþaret fiþeði. Baþka þey deðil.

(Meþhur bisiklet firmasý iflas etti kapandý, baþka þirketler teeeeeek tek iflas ediyorlar…)
Kurbaðalarýn yüzme þampiyonasýnda bakalým birincilik kimin olacak: Eyyyyyyy 2023 geliyorummmmmmmm…..aya çýkacaðým, venüs’e gideceðim…güneþe yerleþke kuracaðým!
Mars’da ilk koloniyi biz kuracaðýz.


18 ocak 2022 salý


Ýsa Kantarcý

Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.