MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

Bizimkiler I
Hilaloğlu

Bizimkiler I


...Sadýk Aksak kardeþime...

Tekerlek peþinde biz koþa koþa
Az mý yolda durduk seninle Sadýk?
Taklidini yapmak isterken gûya
Az mý cam indirdik seninle Sadýk?

Bir sen vardýn bende diðeri Memik
Ne bulsak oynardýk, taþ, kapak, kemik
Böyle olacaktý sonumuz demek
Az mý tuzak kurduk seninle Sadýk?

Kavga ettik bazen, bir davar için
Gülfemî koza kýrk, bir huvar için
Saklambaç oynarken dört duvar için
Az mý hayal kurduk seninle Sadýk?

11.05.2008
Ovacýk

*Sadýk, hep sol elle atardý taþý ve her kesin attýðý gibi deðil; farklý bir tarzý vardý. Bir gün onu taklit edeyim dedim. Rahmetli Fehime Teyze’nin camýný kýrmýþtým o gün.
*Koza Kýrk: Çocukluðumuzda oynadýðýmýz; düzgün kesilmiþ yuvarlak, düz bir taþla ceviz büyüklüðünde bir taþa vurarak onu en uzaða götürmek üzerine bina edilmiþ bir oyundu.
*Huvar: Bir cins yumuþak beyaz taþ. Çocukluðumuzda taþlarla oyun oynandýðý için taþlarýn cinsini çok iyi bilirdik, hangisi sert, hangisi yumuþak olur anlardýk. Kolaylýkla þekil verebilmek içindir bu.

Not: Günümüzde çocuklarýmýz, televizyon baþýndan ayrýlmamakta, saçma sapan, akýl çelen filmlerle gün öldürmekteler. Selena, Sihirli Annem ve daha adýný bilmediðim bir sürü film. Bundan birkaç sene önce bir haber dikkatimi çekmiþti: Çocuðun biri, Pikaçyu diyerek camdan atlamýþ ve ayaðýný kýrmýþ. Ne garip deðil mi? Malkoçoðlu ve Battal Gazi diyerek camdan atlamamýþ, Pikaçyu demiþ. Kahramaný olmayan milletler kendilerine hayali kahramanlar icat ederler. Yunanlýlarýn efsanelerden türetilmiþ Herkül, Zeyna gibi ne idüðü belirsiz kahramanlarý vardýr. Oysa bizim tarihimizde nice kahramanlar vardýr. Ama maalesef çocuklarýmýz onlarýn adýný hatýrlamayý býrakýn, bilmemekteler bile. Kendi atasýyla gurur duymasý gerekirken, Yunanlýnýn ne idüðü belirsiz kahramanlarýný görerek bir aþaðýlýk duygusuna kapýlmaktadýrlar. Ve ben bunu görerek kahroluyorum.
Býrakýn çocuklarý, insanlarýmýzýn birçoðu Malkoçoðlu’nu, Kara Pençe’yi hayali kahramanlar sanmaktadýrlar. Oysa Malkoçoðullarý diye bir akýncý ailesinin kahraman neferiydi her bir Malkoçoðlu. Hakeza Kara Pençe de Kanije Müdafasý’nda Tiryaki Hasan Paþa’nýn sað kolu olarak görev yapmýþ bir kahramandý. Bu millet nice kahramanlar yetiþtirmiþtir. Burada adlarýný saymaya kalkarsak altýndan kalkamayýz. Bir iki örnekle iktifa edelim: Mihalloðullarý, Ýstolni-Belgrad Muhafýzý Yahya Aða, Budapeþte’nin son Osmanlý valisi Abdurrahman Abdi Paþa, Selahaddin Eyyubi, Celaleddin Harzemþah, Tuðrul Bey, Alparslan ve Türk-Ýslam tarihin karanlýkta kalmýþ, adý bile unutulan emsalsiz kahramanlarý. Hepsine Cenab-ý Hakk’tan rahmet diliyorum, ruhlarý þad olsun.
Madem andýk unutulan kahramanlarý, ruhlarýna Fatihalar göndermek boynumuzun borcu oldu!

Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.