MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

ÜNLÜ ŞAİR MUSTAFA CEYLAN ABİMİZİN BU YAZISINI HERKES DİKKATLİCE OKUSUN
Mümin Gerçek

ÜNLÜ ŞAİR MUSTAFA CEYLAN ABİMİZİN BU YAZISINI HERKES DİKKATLİCE OKUSUN



Gün geçmiyor ki, sanal dünyanýn dört bir tarafýndan oluk oluk bir þiir hýrsýzlýðý fýþkýrmasýn. Artýk, takip edemez, cevap yetiþtiremez olduk. Ýnternetin saðladýðý kolaycýlýk, çabukluk ve açýk kaynaklýk; þiirimizi, o güzel söz sultanýmýzý ne hallere koydu Yarabbim?! O, uðrunda bir ömür tükettiðimiz güzeller güzeli þiirimiz, hýrsýzlarýn elinde oyuncak haline getirildi. Ýnternetin dört bir yanýndan hýrsýzlýk fýþkýrýyor.Pislik, çöplük ve negatif olan her þey; fotoðraf, heykel, resim gibi sanatlara zor sýçrarken, maalesef söz sanatý olan þiirimizi kirletmeye devam ediyor.

Öylesine üzülüyorum ki bu manzaraya.
Ne zaman kaleme sarýlsam, ne zaman þiir sancýmdan kývranmaya baþlasam, þiir sevdamýzýn bu sanal dünyadaki manzarasýný görüyorum da, kalemimden aðýt düþmeye baþlýyor, tutamýyorum kalemimizin göz pýnarlarýný.

Ortalýk toz duman ya, sahte efeler meydanda nice alkýþlarý, övgüleri anýnda alýyor ya, þiir eleþtirmenleri suskun, edebiyat tarihçileri iflas bayraðýný çekmiþler ya; hýrsýza gün doðuyor demektir. Bu gidiþ, maalesef bu güzel sanatýmýzý, toplumun gündem maddelerinin önüne çýkarmayacak; bu gidiþ, çürümeyi, bozulmayý ve yok oluþu getirecek. Ona üzülüyorum iþte... Ona yanýyorum...

Etrafýnýza þöyle bir bakýn, ya da google arama motoruna yazýn meþhur bir þairimizin meþhur bir þiirinin bir mýsrasýný; neyle karþýlaþacaksýnýz? Bakýn, bakýn da halimize benim gibi üzülmeyin...(!) Siz de benim gibi kaygý çekersiniz, siz de ne hallere düþtüðümüzü görür, ’vahhh!’ dersiniz...

Kolaycýlýk, kopyacýlýk; tembellik bizi ne hallere düþürdü.
Sanatý nasýl da yerlerde süründürmekteyiz, görün hele...

Çoðu þairimizin þiirlerinin altýna o þiiri yazan þairinin yazýlmadýðýný göreceksiniz. Bu yetmeyecek, þiirin nasýl çarpýtýldýðýný, bozulduðunu, makasla kesilip parça parça edildiðini göreceksiniz. Baþý ve sonu belli olmayan, özellikle bir rüzgârla nasýl harman misali savrulduðunu izleyeceksiniz. Sonra, buna ilaveten, uyduruk isimlerle þiirlerin nasýl bir baþkalarýna mal edildiðini görecek ve kahredeceksiniz. Bakýn, arayýn, yazýn ’google’ ye, Ahmet Arif, Necip Fazýl, Nazým Hikmet vs..hangi ünlü þairimizin hangi þiiri aklýnýza geliyorsa, herhangi bir mýsrasýný yazýn ve ’ara’ deyin bakalým. Karþýnýza çýkacak binlerce site, sayfa, forum da kaç tanesi doðru dürüst þairinin ismini yazmýþ þiirin altýna ve dürüstçe-yanlýþsýz, aslýna sadýk kalarak þiiri yayýnlamýþ? Þaþýracaksýnýz. Þaþýracak ve þiirimizin bu sanal çöplükte kendini bilmez, ukalâ hýrsýzlarýn cesaretiyle nasýl pespaye edilmeye çalýþýldýðýný görecek ve karalar baðlayacaksýnýz. Kimi, hangi þiiri istiyorsanýz deneyin hele.

Bu gidiþ hiç te iyi deðil.
Bu, sanatýn ve þiirin rezil ediliþine daha ne kadar seyirci ve çaresiz kalacaðýz, bilemiyorum.
Bir grup idealist genç kardeþimle yaptýðýmýz ve yapageldiðimiz çalýþma da, yetersiz kalmakta. Hangi hýrsýza yetiþeceðimizi bilemez olduk.

Belki de sizin yazdýðýnýz þiirler de böyle çalýnmýþ, çöplüklerde rezil-rüsva edilir olmuþtur. Hiç denediniz mi, araþtýrdýnýz mý? Deneyin, iþte ’google’ orada duruyor. Yazýn þiirinizden bir mýsra, görün bakýn, araþtýrýn.

Çað ve çaðdaþlýk bu olmamalý. Çaðdaþlýk, bu internet, bu elektronik devrim böyle olmamalý. Buna yasal düzenlemelerle yeni bir çehre vermenin zamaný çoktan geldi ve geçti bile. Yetkililer artýk uyanmalýdýr.

Þimdi, göreceksiniz ki, hýrsýzlar iþ baþýnda. Hýrsýzlar utanmaz! Hýrsýzlarýn cesareti çok fazla...

Hýrsýzlarýn metodlarý ve çalýþma yöntemleri de çok farklý. Çok deðiþik yol ve yöntemler izlemekteler.

’Doldur boþalt modeli’ yle yapýlan hýrsýzlýklar var ki, onu tespitte hayli zorlanabilirsiniz. Bunu biraz açalým da, görün hele... Diyelim sizin 6 kýtalýk bir hece þiiriniz var. Bu hece þiirinizin kafiyeleri ve uyaðý-ayaðý yani 4.satýrý dururken, kafiyelerin arkasý hýrsýz tarafýndan önce boþaltýlmakta sonra da kendince doldurularak, arada bir sizin kelimelerinizle de süslenerek yeni bir þiir meydana getiriliyor.
Böylece, Karacoðlan’ýn, Pir Sultan Abdal’ýn, Köroðlu’ nun ve daha nice parlak yýldýzýmýzýn þiirleri, deli saçmalýklarý ile, doldur boþalt metodu ile tanýnmaz hale getirilmiþtir. Yazýn, araþtýrýn googlede hele.

Bugün çeþitli edebiyat sitelerinde adý pek meþhur olmuþ, türedi þairlerin, köksüz ve ’günde onlarca hece þiiri yumurtlayan þairlerin’ þiirlerine dikkat edin, baþtan sona hýrsýzlýk.

Evet, kelimeler milletin ortak malýdýr ve onlar kimsenin tekelinde deðildir. Doðrusu bu. Ancak, kelimelerle dans etme sanatý olan þiir yazýlýrken illa ki Karacoðlanca mý dans edilecek, Köroðluca mý ata binilecek? Google orada iþte, Necip Fazýl’ýn veya Ahmet Muhip Dranas’ýn, Faruk Nafiz Çamlýbel’in þiirlerini araþtýrýn, yazýn google ye. Göreceksiniz ki, doldur-boþalt metoduyla sanki yeni bir þiir vücuda getirilmiþ gibi, alenen hýrsýzlýk yapýlmakta. Binlerce, on binlerce örneðe rastlayacaksýnýz.

Sadece hecede - hece þiirinde deðil serbest þiirde de ayný metodla binlerce hýrsýzlýðý göreceksiniz. Ýþte bu ’doldur-boþalt metodu’ nu da bu hýrsýzlarýn ustalarý yapýyor. Siz onlarýn çoðunu gerçek þair sanýyorsunuz. Ama, ne kadar yanýldýðýnýzý göreceksiniz. Deneyin de bakýn.

Yazýk, çok yazýk!
Üretmeyen, sürekli ve anýnda tüketen bir toplumda, bolca hýrsýz çýkmýþ ortaya ve sahte kahramanlar ordusu iþ baþýnda. Ýnternet çöplüðünün her yanýndan hýrsýzlýk fýþkýrýyor.

ISBN ajansýnýn ve Kültür Bakanlýðý’ nýn bu konuya acilen - süratle eðilmesini önermekteyim.

Madem ki, kitabý yayýnlanan bir þairin uluslararasý nitelikte ISBN numarasý var ve verilmekte; bu sanal-bu internet ortamýnda da, o þairin yayýnladýðý þiirlere, kendi ana barkod-numarasýnýn sonunda numara vererek hýrsýzlýðýnýn önlenebileceðini düþünmekteyim. En azýndan, çalýndýðýnda, þair, hukukta hakkýný arayabilir. Ýþte bu noktada ’Meslek Birlikleri’ ne de görev düþebilir.

Ýnternette þiir hýrsýzlarýnýn önünün kesilmesi için, çok acele yasal tedbirler alýnmasý gerekmektedir.

Yoksa, bu gidiþ gidiþ deðil.
Yoksa, bu çað çaðdaþ deðil.
Yoksa,þiir gene melil-gene mahzun ve yetim kalacak.

ÜNLÜ ÞAÝRÝMÝZ
MUSTAFA CEYLAN
Gülce Edebiyat


Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.