Kılavuzu para olana her kapı açıktır. shakespeare
Feride Temel
Feride Temel

Gazze'de Ana Olmak

Yorum

Gazze'de Ana Olmak

18

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

1096

Okunma

Gazze'de Ana Olmak

akşam haberlerden etkilendim sabah bu satırlar yürekten parça parça kağıtsız kalemsiz sitenin başında döküldü dileğim huzur barış

dükkanlar kapalı ekmek yok
ışıklar sönük
gaz lambasında yağ yok
dışarıda sıfırın altında soğuk
sobada kömür yok
el ayak buz
çocuklarım donuk...

gökyüzü simsiyah
bombalar füzeler cirit atıyor
çocuklar aç üstü yorgansız
uyku bir iki saat
sak yatılıyor
korku kabus çoğunluk...

sonuçta ben anayım
bu vahşete ne kadar dayanayım...

suçumuz ne bir bilsem
masum sefil savunmasızlık mı ?
müslümanlık mı ?

tarihten belli
başına siyah yas bağlamış dolanırım
hangi acımı neyle sarayım
dünya seyirci mi halime
doğuştan mı bahtı karalıyım...

Feride Temel
Almanya
07-01-2009

Paylaş:
(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Şiirlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Şiiri Değerlendirin
 
Gazze'de ana olmak Şiirine Yorum Yap
Okuduğunuz Gazze'de ana olmak şiir ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
Gazze'de Ana Olmak şiirine yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Alaaddin Uygun
Alaaddin Uygun, @alaaddinuygun
8.1.2009 13:39:55
duyarlı yüreğe ve dizelere alkışşşş
ALMILA KARGÜLÜ
ALMILA KARGÜLÜ, @almila-kargulu2
8.1.2009 09:27:39
YERYÜZÜNDE BÜTÜN MAZLUMLAR KARDEŞTİR

Şuan gözümün önünde dudakları korkudan kapanmayan, ve bütün vücudu ile tir tir titreyen bir kız çocuğunun hayali var. Bu katliam başladığı günden düştü hafızama, bir haber arasında. Günlerdir de gözümün önünden gitmiyor. Korkudan konuşmayı bırakın ağlayamıyor bile. Yanaklarında yaşlar var ama onlar bile korkudan damlayamıyor. Sürekli düşen bombaların, can alan mermilerin arasındaki o hengamede, bir kız çocuğu öyle çırpınıyor.

Aklıma geldikçe içimi isyanların kapladığı, aklıma geldikçe bir şeyler yapmak gerekliliğini bütün varlığımla hissettiğim dokuz-on yaşlarında minik bir kız çocuğu. Dehşetle düşünüyorum. Bu kız benim kızım olabilirdi pekala. Benimde o yaşlarda bir kızım var çünkü. Ve orada bizim göremediğimiz orada bu çocuklardan yüzlercesi hunharca katledildi birkaç gün içerisinde.

Ve o kız çocuğu şaşkınlıktan kocaman olmuş gözlerle vicdanıma sesleniyor her dakika. Uyuma diyor, uyursan bir gün senin de çocukların böyle olacak. Çok net anlıyorum ki, bu ateş sadece düştüğü yeri yakmayan cinsten. Çünkü söz konusu çocuklar ise ve sizde bir anne kalbi taşıyorsanız, acıyı anlamak için, ille de o acının içerisinde yaşamak gerekmediğini çok iyi anlıyorsunuz sonuçta..

Sözde medeniyet asrının riyakarlığına haykırırcasına en anne yanıma sesleniyor o kız çocuğu, korkularını kilometrelerce öteden hissettirerek.

Bu vahşete sessiz kalmak demek zulme ortak olmak demektir. Çünkü dökülen kanlar mazlumun masumun kanıdır. Bu nedenle “insanım” diyen herkesin ve bilfiil insanlığın toplanması ve bu dehşeti durdurması gerekmektedir. Çünkü yeryüzündeki bütün mazlumlar kardeştir.

Gazze’de ki bu saldırı İsrail’in son altmış yılda yaptığı saldırıların en kanlısı en acımasızı arasında yerini alırken, beş-altı gün içerisinde 500 ü aşkın kişi hayatını kaybetmiştir. Bunların en az 150 sinin çocuk, 100 kadarının da kadın olduğunu düşünürsek, sus pus olan dünyanın da ne kadar büyük bir vebal altına girdiğini gayet net anlayabiliriz. Gerçi türkün tarihi böyle katliamları çok iyi tanıyor, bu kadar dünya milleti arasında en fazla duyarlılık göstermesinin sebeplerinden birisi de bu olabilir pekala. Hemen hemen her şehrimizde insanlar sokaklara dökülürken, medeni ve insan hakları telalığı yapan, sözde demokrasilerin riyakar papağanları nerede? Sahi nerede ezilmiş hakların savunucuları. Sizce de tuhaf değil mi bütün dünyanın bu suç manzaralı sus pus hali.

İsrail; sınırları henüz tamamlanamamış, sürekli yayılma politikası izleyen, nasılsa bütün dünya beni destekliyor diyerek istediği zulmü rahatlıkla yapan bir ülke(!) Hem bu öyle bir yayılım ki, kapsamına ileride Türkiye de girmekte! Dehşet!

Evet, medeniyetin göbeğinde yapılan bu insan katliamlarına “savunma hakkı” diyebilecek kadar alçaklaşan ABD, Avrupa Birliği ve vicdanının esnekliği bir kere daha kanıtlanan Birleşmiş Milletlerin arkasına sığınıp, aldığı radikal destekle elini kolunu sallayarak rahatça vahşet sergileyen bir ülke !

Aslında ülke demek çok yanlış olur, zira İsrail zaten terörün kendisidir. “Haganah” adlı Siyonist bir terör örgütü tarafından, Aslında Filistin halkına ait topraklar üzerinde, yine terörüst faaliyetler sonucu kurulan, hala da teröristlerce yönetilen İsrail bu gün küresel terörü tahrik eden en önemli terör bileşenidir.( Haganah, henüz İsrail devleti kurulmamışken, Dünya Siyonist Örgütü’nün Filistin’deki Yahudi cemaatini ("Yishuv") korumak ve diasporadan gelen göçmenleri kollamak için kurduğu milis gücüydü.) Gerek işgal altında tuttuğu, gerekse dünyanın değişik yerlerinde terör eylemlerine ısrarla devam eden, dolayısı ile bu amaçla kurulan bir oluşumdur İsrail.

Ama maalesef, daha dün Afganistan’a, Irak’a ve bilumum yerlere güya, sözüm ona terörü engellemek yok etmek adına yerleşen ve gittiği her yerde evvela masum ve mazlum insanları yok eden asıl yayılmacı güç olan ABD, bu gün bu saldırılara karşı, kör sağır ve dilsizdir.
Dahası, bu zulmü masum göstermek adına alçakça “savunma hakkı” ifadesini kullanabilmektedir. Bu nasıl bir vicdansızlıktır? Hangi demokratik düşünce böyle bir vahşeti haklı gösterebilir?

Meselenin en önemli ayrıntısı ise bu gün modern dünya soykırımlarının aktif alanı her ne hikmetse yine İslam coğrafyası olmasıdır. Tıpkı dün, ondan evvelki gün olduğu gibi. Ve haçlının bu Yahudi katliamları karşısında sus pus olma zihniyetinin izahı da ancak bununla mümkündür. Bu satırları yazarken kıyas yapma niyetim hiç yoktu. Ama birkaç gün içerisinde, zorla zapt edilen küçücük bir toprak parçası üzerinde en az on bir camimin yerle bir edilmesi başka nasıl izah edilebilirdi ki? Asırlarca haçlının yapamadığını siyonistlerin yaptığını görmek medeni batı(!) yı sadece memnun eder. Şimdiki gibi!

Bu zulme isyan eden ise sadece hep mazlumlar, ve Müslümanlar ise eğer, Müslüman aleminin hemen toparlanması ve gereken birliğin sağlanması lazımdır.

Emperyalist emellerle beslenen lokal bölünmelerin asıl sebebinin bu gün meydana gelen bu hadise ile dolaylı değil direkt bağlantısı olduğu akıldan çıkarılmamalıdır. Gerek etnik manada, gerekse inanç bağlamında yaşatılan bu bölünmelerin son bulması için GAZZE’de yaşatılan vahşetin bir son nokta noktası olması gerekir.

Çünkü yeryüzündeki tüm mazlumlar ancak ve ancak kardeştir!
Kargülü ALMILA

GECE ŞAİRİ
GECE ŞAİRİ, @gecesairi
8.1.2009 00:20:55
ŞAİRİ BU GÜZEL VE BİR O KADARDA ANLAMLI DİZELERİNDEN DOLAYI TEBRİK EDER HAYATTA Kİ HERŞEYİN KALBİNCE GEÇMESİNİ DİLERİM SEVGİ VE SAYGILARIMLA........
Yakuphan
Yakuphan, @yakuphan
7.1.2009 23:42:05
Filistin ve Gazze icin ne yazilsa azdir. Yüreginizden kopup gelen ses icin tesekkürler

selam ve saygilar
zaloğlu
zaloğlu, @zaloglu
7.1.2009 22:46:52
tarihten belli
başına siyah yas bağlamış dolanırım
hangi acımı neyle sarayım
dünya seyirci mi halime
doğuştan mı bahtı karalıyım...

GAZZEDE ANNE OLMAK ÇOK ZOR....DUYARLI YÜREĞİ KUTLUYORUM...SELAM VE SAYGILAR...
Tülay Aslan
Tülay Aslan, @tulayaslan
7.1.2009 21:46:44
dükkanlar kapalı ekmek yok
ışıklar sönük
gaz lambasında yağ yok
dışarıda sıfırın altında soğuk
içeride kömür yok
el ayak buz
çocuklarım donuk...

gökyüzü simsiyah
bombalar füzeler cirit atıyor
çocuklar aç üstü yorgansız
uyku bir iki saat
sak yatılıyor
korku kabus geziyor arsız...

sonuçta ben anayım
bu vahşete ne kadar dayanayım...

suçumuz ne bir bilsem
masum sefil savunmasızlık mı ?
müslümanlık mı ?

tarihten belli
başına siyah yas bağlamış dolanırım
hangi acımı neyle sarayım
dünya seyirci mi halime
doğuştan mı bahtı karalıyım...


gazzede ne anne ne baba nede çocuk olmak ç o k zooooooooooooooooooooooor. saygılar. gazzeye slm ve dualarımla.
sahbeyit
sahbeyit, @sahbeyit
7.1.2009 20:50:40
:(....

aslı bekar
aslı bekar, @aslibekar
7.1.2009 20:21:14
tam bir empati örneği. daha neler hissediyorlardır kimbilir. çok duyguluydu. tebrikler can.
vurgunbulut55
vurgunbulut55, @vurgunbulut55
7.1.2009 17:58:37
duyarlı dusuncenızden oturu sızı kutlarım
aynı duygu ve dusunceler hepımızın
onlar ıcın allahtan baska kımse yok gorduk bunu dua
edelım allah yar ve yardımcıları olsun selam ve dua ıle
kalemınız daım olsun
Taskin Uzel
Taskin Uzel, @taskinuzel
7.1.2009 13:53:04
Kutluyorum Ana yüreginizi, sorgulama da cok yerindeydi, hep birilerinin dur demesini bekleriz ama o kadar cok ki bu savastan faydalanan, bunun icindir ki kimse gercekten barisi istemiyor. Zulmün ve kanin bir an önce durmasi dilegiyle kutluyorum.
hiddeti
hiddeti, @hiddeti
7.1.2009 12:41:46
BATILI DEVLETLER ARKASINDA OLMASA İSRAİL BÖLGEDE SLİNİR GİDER.

İŞTE BATI MEDENİYETİ !

İŞTE MEDENİYET VAHŞETİ !

İŞTE VAHŞİ BATI !

ALLAH SİZDEN RAZI OLSUN.

SELAM ve DUA İLE.


GaZZe’De KaDıN oLMaK

Ne makyajı kardeşim kan dolu bir deryada
Yalın ayak gezmektir Gazze’de kadın olmak
Canlı cenaze gibi dolaşıp durmak ya da
Hayatından bezmektir Gazze’de kadın olmak

Altın tepside zulüm medeniyet bu denmiş
İtaat etmeyenler ayaktaki dikenmiş
Merhametler biterken vicdan çoktan tükenmiş
İnsanlığı ezmektir Gazze’de kadın olmak

Zalimler hüküm verir tek celseli davada
Bomba füze beklenir yüz binlerce yuvada
Safi barut yüklenmiş boz bulanık havada
Kan kokusu sezmektir Gazze’de kadın olmak

Artık nikahlanmıştır işgâlde vatanıyla
Nasıl başa çıkacak İsraİl şeytanıyla
Kocasının cesedi çocuğunun kanıyla
Geleceği çizmektir Gazze’de kadın olmak

Sağırlara seslenir “Bizi Kurtarın” diye
Derdini anlatamaz ne avama ne beye
İnsanlığın utancı boynundaki kolyeye
Nice dertler dizmektir Gazze’de kadın olmak

Şenaatler işlenir altında gök kubbenin
Mermi göğsünü bulur çığlık atan gebenin
Bin bir acı çekerek doğurduğu bebenin
Mezarını kazmaktır Gazze’de kadın olmak

Kimi “Onlar Araplar” kimi “Diyalog” derken
Müslümanım diyenler zulme yardım ederken
İki dinli liderler türlü herzeler yerken
Kan içinde yüzmektir Gazze’de kadın olmak

HİDDETÎ der kan ile kirletilirken çevre
Yahudi’nin bitişi gelinilen son evre
İnsanlığın öldüğü yaşanılan bu devre
“Tek yol İslam” yazmaktır Gazze’de kadın olmak

FİKRET OĞUZTÜRK
ümit zeki soyuduru
ümit zeki soyuduru, @umitzekisoyuduru
7.1.2009 12:18:13
tarihten belli
başına siyah yas bağlamış dolanırım
hangi acımı neyle sarayım
dünya seyirci mi halime
doğuştan mı bahtı karalıyım...

Güzel dizelerinizi yürekten kutluyorum.
Saygı ve selamlarımla.
Sedat_ERDOGDU
Sedat_ERDOGDU, @sedat-erdogdu
7.1.2009 11:33:40
suçumuz ne bir bilsem
masum sefil savunmasızlık mı ?
müslümanlık mı ?

Allah yardımcıları olsun...duyarlılığınız için tebrik ederim.saygılarımla
cemil
cemil, @cemil
7.1.2009 10:20:09
tarihten belli
başına siyah yas bağlamış dolanırım

Benzetme güzeldi can. O kara ve karanlığı bu gün ülkeme taşımak isteyen zihniyet de büyümekte. Gören göz hisseden yürek bol olur inşallah. Sevgiyle kalın.
onurumsun
onurumsun, @onurumsun
7.1.2009 09:58:51
Evet, Gazze’de bir insanlık dramı yaşanıyor. Yalnız Müslüman oldukları için değil oradaki insanların,insan oldukları için çocukların, kadınların yok edilişine ağlayışımız. Hiç bir ülke, hiç bir ülke insanına bu tür vahşeti yapma hakkı yoktur ve olmamalıdır.

Bu gün Arap ülkeleri Türkiye deki insanlar kadar ses çıkartmamakta olan vahşeti bir filim izler gibi izlemekteler. Herkes Petrolun ve cebindeki paranın kölesi olmuş, tembel tembel oldukları yerde oturmaktalar. Nedenlerini çok arkadaşım yazdı ben de aynı nedenleri tekrar etmek istemiyorum. Hepimiz yüreklerimiz kan ağlayarak izliyoruz çocukların gözlerindeki acıları ve parçalanan bedenlerini gördükçe

Yazmış olduğunuz şiir baştan sona muhteşem. Herkesin okuyup kendi payına düşeni alması gerek bu dizelerden. Umarım İsrail gibi kimseye saygı duymayan milletler bir an önce kendi kanlarında boğulup, yeryüzünden yok olurlar. Bunların başında da ABD gelmektedir tabi ki.

Kaleminizi kutluyorum. Duyarlı ve mesajlar veren yüreğinize teşekkür ederim. sevgiler anne olan ve anne gibi düşünen yüreğinize
Halit Yıldırım
Halit Yıldırım, @halityildirim
7.1.2009 09:06:15
tarihten belli
başına siyah yas bağlamış dolanırım
hangi acımı neyle sarayım
dünya seyirci mi halime
doğuştan mı bahtı karalıyım...

Duyarlı yüreğinizi kutluyorum. Zulmün karşısında susmayan kaleminizi tebrik ederim. Zalimlerin akibeti helak olacak inşallah...
kardanadam
kardanadam, @kardanadam
7.1.2009 09:04:30
Duyarlı kaleminle var ol şiir dostum

o kederle birlikte yaşamaya alıştık
dur deyen de çıkmadı adilere

sevgi ve hürmetime bırakıyorum sayfanıza
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL