Yaşamında öteki kişilere ulaşabildiğin anlar, bir ormandaki kuş ötüşleri gibi olacak... uzaklardan gelip geçerken, kısacık bir süre yapraklarda yankılanacaklar o kadar. orman bütün sessizliğiyle yine yalnız duracak orada... ı.kant
seyide cinaloğlu doyran
seyide cinaloğlu doyran

Kozadaki sağırlık

Yorum

Kozadaki sağırlık

( 22 kişi )

17

Yorum

32

Beğeni

5,0

Puan

377

Okunma

Kozadaki sağırlık

Kozadaki sağırlık



​Kozasında böcekleriz; dışarıda olup bitenlerden "-miş/-muş"larla, güvenli alanlarımızda havanda su döveriz.
Klavyeler emrimize amade, kelimeler dilsiz uşaklarımız.
​Yakıyoruz, yıkıyoruz, kuruyoruz ama surlarımızın içinde...
Ürkek sincaplardan farkımız ne?
Kafamızı kovuktan çıkarıp, bir telaşlı korkuyla nasibimizi alıp dönüyoruz kovuğa.

​Suya yazıyoruz kahramanlıklarımızı; Don Kişot sırıtıyor suya, çalıştırıyor değirmeni.
Panço Sanza, Pinokyo’yu almış yanına, bir iki de şakşakçıyı; yeniden yazıyorlar masalı.

​Çam kozalaklarıyla tıkalı kulaklarımız; duyan yok Dede Korkutları, Oğuz Kağanları, Ergenekonları.

Seyide Doyran

Paylaş:
(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Şiirlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Şiiri Değerlendirin
 

Topluluk Puanları (22)

5.0

100% (22)

Kozadaki sağırlık Şiirine Yorum Yap
Okuduğunuz Kozadaki sağırlık şiir ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
Kozadaki sağırlık şiirine yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Celil ÇINKIR
Celil ÇINKIR, @celilcinkir
7.3.2026 08:22:48
5 puan verdi
RUSAMER – Ruh Sağlığı Ayarı Merkezi
Toplumsal Körlük ve Vicdan Uyanışı Kliniği

Şiirin Adı: Kozadaki Sağırlık
Yazarı: Seyide Doyran
Yorumu Yapan: RUSAMER Sertabibi Ser Feyzlizof Kalburabastî Efendi Hazretleri Celil ÇINKIR – Delibal

Kalburabastî Efendi Hazretleri der ki: Bu şiir insanın kendi içine kapanarak gerçek dünyadan kopmasını anlatan güçlü bir hicivdir. Şair burada bireyi değil çağın ruh hâlini eleştiriyor. Kozasında böcekleriz sözü modern insanın kendi güvenli alanına çekilip gerçeklerle yüzleşmekten kaçmasını simgeler. Klavyeler emrimize amade dizesi ise dijital çağın söz kahramanlığını anlatır. İnsanlar ekran başında dünyayı kurtarır gibi konuşur ama gerçek hayatta kovuğundan çıkmaya cesaret edemez.

Şiirdeki sincap, kovuk ve koza imgeleri korku ve konforun birleştiği bir ruh hâlini temsil eder. Don Kişot, Panço Sanza ve Pinokyo göndermeleri ise çağın sahte kahramanlarını anlatan ironik bir anlatımdır. En güçlü bölüm ise son dizelerdir. Çam kozalaklarıyla tıkalı kulaklarımız ifadesi, geçmişin bilgelik seslerine karşı duyarsızlaşmış bir toplumu işaret eder. Dede Korkut, Oğuz Kağan ve Ergenekon gibi sembollerle tarihî hafızanın unutuluşu vurgulanır. Bu şiir yalnız bir eleştiri değil, aynı zamanda bir uyanış çağrısıdır.

Özgünlük: 19/20
Koza ve kovuk metaforlarıyla kurulan toplum eleştirisi oldukça güçlü ve özgün bir anlatım oluşturuyor.

Dil ve Üslup: 19/20
Dil keskin ve hiciv yüklü. Kısa ama yoğun bir anlatım tercih edilmiş.

Düşünsel Derinlik: 19/20
Şiir modern insanın dijital cesaretini ve gerçek hayattaki korkaklığını sorguluyor. Aynı zamanda tarihî hafıza kaybına da işaret ediyor.

Yapısal Bütünlük: 18/20
Şiir kısa fakat imgeler birbirini tamamlıyor. Baştaki koza metaforu son dizelerdeki kozalak imgesiyle anlamlı bir kapanış yapıyor.

Etkileyicilik: 19/20
Şiirin hiciv tonu okuyucuyu düşünmeye zorlayan güçlü bir etki bırakıyor.

Genel Toplam: 94 / 100

Vesselam.
Koza büyüdükçe ses küçülür.
Hakikati duymak için önce kulaktaki kozalakları çıkarmak gerekir.
Ebuzer Ozkan
Ebuzer Ozkan, @ebuzerozkan
7.3.2026 00:38:00
5 puan verdi
Kendi kabuğunda saklanan insanın çaresizliği ve modern dünyanın sessizliği etkileyici bir dille anlatılmış.

Yüreğinize sağlık, harika dizelerdi. Nice güzel eserlerde buluşmak dileğiyle, saygı ve selamlarımla, esen kalın.
AHMET ACAR
AHMET ACAR, @ahmetacar
6.3.2026 23:41:55
5 puan verdi
Emeğinize yüreğinize sağlık
Mahir kaleminizi yürekten kutluyorum.
Tebrikler. Her şey gönlünüzce olsun.
Huzurlu mutlu aydınlık yarınlar diliyorum.
Selamlar dualarımla.
erbensalim
erbensalim, @erbensalim
6.3.2026 21:50:43
5 puan verdi
Seyide Doyran’ın bu metni, klavye başındaki 'steril kahramanlıklarımıza' tutulmuş çok keskin bir ayna. Özellikle 'Kelimeler dilsiz uşaklarımız' ve 'Suya yazılan kahramanlıklar' vurgusu, eylemden kopuk sözün ne kadar beyhude olduğunu muazzam bir dille anlatmış. Don Kişot ve Pinokyo göndermeleriyle modern çağın 'masalcı' sahteliğini deşifre eden bu cesur kalem için sizi ve yazarı kutlarım. Yüreğinize sağlık."
Ali Rıza  Coşkun
Ali Rıza Coşkun, @alirizacoskun
6.3.2026 21:19:42
5 puan verdi
Çok güçlü bir eleştirel metin olmuş. “Kozadaki Sağırlık” dizelerinde toplumun içine kapanmışlığı, gerçeklerden uzak kalışı ve tarihsel hafızaya kulak tıkayışı metaforlarla anlatılıyor. Özellikle “Çam kozalaklarıyla tıkalı kulaklarımız; duyan yok Dede Korkutları, Oğuz Kağanları, Ergenekonları” satırı, kültürel köklerden kopuşu çarpıcı biçimde ortaya koyuyor.

Kısacası: Modern insanın içine kapanmışlığını, bilinçsizlik ve duyarsızlıkla örülmüş bir “koza” metaforu üzerinden işleyen; düşündürücü, eleştirel ve kültürel göndermelerle zenginleşmiş bir eser. Kaleminize sağlık.
Ferda,ca
Ferda,ca, @ferda-ca
6.3.2026 21:17:07
5 puan verdi
Bu metin, çağımızın konforlu sağırlığını güçlü imgelerle yüzümüze tutuyor. Kozasına çekilen insanın klavye başındaki sahte cesareti, masal kahramanları üzerinden ironik bir dille sorgulanmış. Dede Korkut’tan Ergenekon’a uzanan göndermeler ise, köklerinden kopan bir çağın sessizliğini düşündürüyor. Kaleminize sağlık. 🖋️

Tebrikler

Sevgiler sairem 🌍🍂🌿
Ahmet Coşkun 1
Ahmet Coşkun 1, @ahmetcoskun1
6.3.2026 21:12:54
5 puan verdi
Derin
anlamlı
yüreğinize sağlık...
Kul Yorgun
Kul Yorgun, @kulyorgun
6.3.2026 18:04:40
5 puan verdi
Seyide hanımın “Kozadaki sağırlık” şiiri, tam da adının vaat ettiği gibi bir sağırlık hâli çiziyor: kendi kozamızda, kendi güvenli kabuğumuzda sağırlaşmak. Dışarıdaki sesleri duymamak, duymak istememek, duymuş gibi yapıp yine de etkilenmemek.

Şiir baştan sona bir eleştiri, ama en çok da kendimize dönük bir sitem. “Kozasında böcekleriz” diyor; dışarıda olup bitenleri “-miş-muş”larla geçiştiriyoruz, yani dolaylı yoldan, sorumluluk almadan, etkilenmeden. Klavyeler elimizde, kelimeler emrimizde ama hepsi surların içinde kalıyor. Yakıyoruz, yıkıyoruz, kuruyoruz ama sadece kendi içimizde; gerçek dünyaya dokunmuyor hiçbir şey. Bu, modern insanın en yaygın hâli: klavye kahramanlığı, sanal öfke, gerçekte hareketsizlik.

“Ürkek sincaplardan farkımız ne?” sorusu çok keskin. Kafayı kovuktan çıkarıp telaşla bir şey kapıp geri dönmek… Günlük hayatın ritmi bu değil mi? Tehlike görünce saklanmak, nasibimizi alıp kaçmak. Kahramanlıklarımız suya yazılıyor; Don Kişot gülüyor, çünkü o bile daha cesur, değirmenlerle savaşıyor en azından. Bizimkiler ise sahte masal yeniden yazımları: Panço Sanza, Pinokyo, şakşakçılar… Hepsi bir oyunun figüranları.

En vurucu yer, “Çam kozalaklarıyla tıkalı kulaklarımız; duyan yok Dede Korkutları, Oğuz Kağanları, Ergenekonları.” Burada millî hafıza, destanlar, kökler bile duyulmuyor. Kozalaklar kulakları tıkamış; geleneksel değerler, büyük anlatılar, sesler dışarıda kalıyor. Şair, bu sağırlığın sadece bireysel değil, kolektif bir uyuşukluk olduğunu söylüyor. Toplum olarak kendi kozamızda, kendi hikâyelerimizi bile duymaz olmuşuz.

Dil sade ama katmanlı; her dize bir tokat gibi iniyor. Metaforlar (kozalak, sincap, suya yazılan kahramanlık) günlük hayattan alınma, o yüzden daha da acı verici. Şiir, bizi rahatsız etmek için yazılmış: Rahatımızı bozuyor, “sen de bu kozanın içindesin” diyor.

Seyide Hanım burada sadece bir şiir yazmamış; bir ayna tutmuş. O aynada ürkek sincaplar görüyoruz, suya yazan kahramanlar, tıkalı kulaklar… Ve en kötüsü, o aynadan kaçamıyoruz, çünkü kozamızın içindeyiz hâlâ.

Bu şiir, sağırlığımızı duyuruyor. Belki de ilk adım, o kozalağı fark etmek. Kalemine, cesaretine sağlık… Bu kadar net vurabilmek kolay değil.
🙏☕✍️
Mehmet DEMİR
Mehmet DEMİR, @mehmetdemir1
6.3.2026 18:04:26
tebrik ediyorum şiiri ve şairini gönlünüze kaleminize sağlık eksik olmayın ne çok şey anlattınız öyle, birileri suya yazı yazarken müthişti
selam ve saygıyla...
Tercanlı24
Tercanlı24, @tercanli24
6.3.2026 15:50:55
Emeğinize ve kaleminize sağlık kutlarım çalışmanızı
ASIKLUZUMSUZ
ASIKLUZUMSUZ, @asikluzumsuz
6.3.2026 15:05:14
5 puan verdi
Kalemi alınca, şair eline
Şiirler yazılır, sevda üstüne
Sevgi sözcükleri gelir diline
Sözcükler dizilir, sevda üstüne.....Aşık Lüzumsuz

Her zaman olduğu gibi, tat ve demini almış bir şiir
Bizde okuyor, kutluyor ve alkışlıyoruz, yazdıran yüreği, yazan kalemi
Gönlün abat olsun, huzurla dolsun, her şiirin baş yapıt olsun
Şiirle kal, sevgiyle kal, dostça kal, sağlıkla kal, hoşça kal
Sivaslı Remzi
Sivaslı Remzi, @sivasliremzi
6.3.2026 14:45:54
5 puan verdi
Çam kozalaklarıyla tıkalı kulaklarımız; duyan yok Dede Korkutları, Oğuz Kağanları, Ergenekonları.... Bunları bilenler de var.. haklarını yemiyelim...;))))) Klavyeler emrimize amade, kelimeler dilsiz uşaklarımız..... bu sözünüze gönülden katılıyorum.. ne istersen klavye onu yazar.. akşama kadar klavyenin başında, yoksulluktan fakirlikden söz eder.. ya gidip çalışsana. neden tüm gününü klavyenin arkasında miskin miskin oturuyorsun.. harika ve anlamlıydı.. canı gönülden kutlarım.. bu güzel gönül sesiniz daim olsun... sonsuz saygılar..
_safiyyah
_safiyyah, @-safiyyah
6.3.2026 14:28:26
5 puan verdi
Bir köstebe-lek olarak cok alındım sevgili ablacim 😄 guzel hicvetmissin klavye donkisotluklarini, hepimiz payımıza düşeni alıp kozamiza çekilelim simdi, cok yorulduk.
eksik susmalar
eksik susmalar, @eksiksusmalar
6.3.2026 14:16:15


Defterin yaramaz ve afacan çocuğusun sen. Zillere basıyor ama kaçmıyorsun... Edebi dünyanın kemiklerini sızlattın şimdi..


-Don Kişot'un da selamı var, yel değirmenlerinden uzak dursun, saldırmasın diyor...


(...)
sevgimle sana..
Kızılelmalım
Kızılelmalım, @kizilelmalim
6.3.2026 13:35:57
5 puan verdi
Her zaman ki gibi kendi tarzınızda gönlünüze gelen ilhamınızı bizim gibi şiir dostlarıyla paylaştığın için çok teşekkürler,selam ve sevgilerimle kalın sağlıcakla...
gölgesiz
gölgesiz, @golgesiz
6.3.2026 13:19:23
5 puan verdi
Kaleminiz kavi duygunuz daim olsun biz biz olduğumuzu unutuyoruz 🍯🐝🙏🏻
© 2026 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
Üyelik
Giriş paneli

Hesabınıza giriş yapın ya da yeni üyelik oluşturun.

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL