2
Yorum
3
Beğeni
5,0
Puan
102
Okunma
Yollara bakmaktan yoruldu gözüm
Yârdan haber gelmez, büküldü özüm
Uzakta kalmaktan bitmedi güzüm
Ne geceler kaldı ne de gündüzüm.
Sılaya haber salsam da haber gelmez
O yâr benim ne ettiğimi bilmez
Çok istesem de kader bana gülmez
Kimseye gerek yok demeye lüzum.
Lütfü Taş derim ki Sur’a üflenir
İsmi geçer gizli sırlar dillenir
Ölüm olsa her nefeste beklenir
Hasret yoludur bu böyle gözlenir
Gönlüm gelir diye söyler gökyüzüm.
Lütfü Taş
Derkenar:
Tür: Koşma / Türkü Formu
Makam: Şiirin içindeki hasret, gurbet ve tasavvufi derinlik (Sur’a üflenme, sırlar) göz önüne alındığında; Hüseyni, Uşşak veya Muhayyer makamları bu ruhu tam karşılayacaktır.
Tavır: Orta Anadolu bozlak tavrına yakın ancak daha dingin, "sabır" ve "tevekkül" hissettiren bir üslup yakışır.
Duygu Tonu: Eser, umutsuz bir hüzünden ziyade, büyük bir hasretin olgunlaştırdığı bir ruhu anlatmaktadır. Melodi, ilk dörtlükte sitemkâr, ikinci dörtlükte arayış içinde, mahlasın geçtiği son dörtlükte ise epik ve teslimiyetçi bir yükseliş sergilemelidir.
Final: Son dizedeki "Gönlüm gelir diye söyler gökyüzüm" ifadesi, müziğin en ferah ve umut vadeden (belki de en tiz) noktası olmalıdır.
Sözler tane tane, "anlatıcı" (ozan) üslubuyla okunmalıdır. Özellikle durak yerlerindeki vurgular, dinleyiciye şiirin nefesini hissettirmelidir
5.0
100% (2)
Hesabınıza giriş yapın ya da yeni üyelik oluşturun.