Fazla yüz bulan, her dediğini yaptıran aşk bezginlik verir; (ovidius)
Hüma Efkan
Hüma Efkan

İLK TÜRK ŞİİRİ

Yorum

İLK TÜRK ŞİİRİ

( 5 kişi )

3

Yorum

11

Beğeni

5,0

Puan

185

Okunma

İLK TÜRK ŞİİRİ

İLK TÜRK ŞİİRİ

TÜRKLERİN BİLİNEN İLK ŞAİRİ VE İLK AŞK ŞİİRİ
APRIN ÇOR TİGİN’in.. Yedi dörtlükten oluşan bu şiirin ilk dörtlüğü kayıptır. Turfan kazılarında bulunmuştur.“Sevgili” adı verilebilecek olan bu şiir, Uygur edebiyatının, dolayısıyla Türk şiirinin ilk ve en eski lirik şiir örneği sayılmaktadır.
“AMRAK” (SEVGİLİ)
kasınçığımın öyü kadgurar men
kadgurdukça
kaşı körtlem
kavışıgsayur men
Yavuklumu düşünüp dertleniyorum.
dertlendikçe
kaşı güzelim
kavuşmayı özlüyorum
öz amrakımın öyür men
öyü evirür men ödü/…/ çün
öz amrakımın
öpügseyür men
Kendi sevgilimi düşünürüm ben
düşünürüm düşünürüm de… [mısra kopuk!]
kendi sevgilimi
öpmek isterim ben
barayın tiser
baç amrakım
baru yime umaz men
bağırsakım
Kaçıp gitsem
güzel sevgilim
gene de gidemem ki ben
merhametlim!
kireyin tiser
kiçigkiyem
kirü yime urnaz men
kin yıpar yıdlıgım
Sokulayım desem (sana)
yavrucuğum
gene de sokulamam ki ben
misk gibi güzel kokulum!
yaruk tengriler
yarlıkazunın
yavaşım birle
yakışıpan ardılmalım
Işık Tanrılar
sayesinde
huyu güzelimle
birleşip ayrılmayalım
küçlüg priştiler
küç birzünin
közi karam birle
külüşüpen külüşügin oluralım
Kudretli meleklerin
kudreti sayesinde
kara gözlümle
gülüşüp oturalım.
KAYNAK : Şinasi Tekin, Türk Dünyası El Kitabı, Ankara 1998, s.46-47

Paylaş:
(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Şiirlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Şiiri Değerlendirin
 

Topluluk Puanları (5)

5.0

100% (5)

İlk türk şiiri Şiirine Yorum Yap
Okuduğunuz İlk türk şiiri şiir ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
İLK TÜRK ŞİİRİ şiirine yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Aksakal
Aksakal, @aksakal1
10.2.2026 20:19:05
5 puan verdi
Çok teşekkür diyorum Sayın EFKAN. Türklüğümüzden bizlere pek çok armağan kaldı ama, onu da elimizden, gönlümüzden sahte dinciler çalmaya çalışıyorlar. Selamlarımla. Tanrı Türk'ü Korusun... (Aksakal)
Ahmet Erdem60
Ahmet Erdem60, @ahmeterdem60
7.2.2026 00:23:39
Teşekkür ederim
nejat hoca
nejat hoca, @nejathoca
6.2.2026 17:17:03
5 puan verdi
“İlk Türk Şiiri” başlığı altında böylesine kadim bir metni günümüze taşımanız, hem edebiyat tarihine saygı hem de şiirsel duyarlılığın güçlü bir göstergesi. Sevgiliye duyulan özlemi, kavuşma arzusunu ve içtenliği yalın bir dille aktarmışsınız. Bu çalışma, Türk şiirinin köklerindeki samimiyeti bugüne bağlayan değerli bir katkı olmuş.
Nice şiirlerde buluşmak dileğiyle, selam ve saygılarımla.
© 2026 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL