Kılavuzu para olana her kapı açıktır. shakespeare
sevinç
sevinç

BİNBOĞALARDA YAYLA ŞÖLENİ

Yorum

BİNBOĞALARDA YAYLA ŞÖLENİ

2

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

1254

Okunma

BİNBOĞALARDA YAYLA ŞÖLENİ

Kan kokar yaylalarımız
Sarı safran yerine, sümbül yerine
Bakarsın ki bir can düşmüş ölümcül
Yalçın kayaların gölgelerine...

Bu can belki Emirli’den bir yiğit
Belki Dirgen Alilerden birisi
Çobanların kavalına kan bulaşır
Yürekler hep korku taşır, kin taşır
Bitmek bilmeyen kavgaların, zıtlaşmaların
Gayrı gelmez gerisi...

Ağıtlar yakılır kıl çadırlarda, Binboğalarda
Aheyyy!
Mavzer sesleri duyulur ha bire!
İnatçıl katırlar tepişir, kolan kırılır
Silahların sıkıldığı yöne doğru tedirgin;
Kırçıl köpekler ulur, kangal cinsi köpekler
Karışır ıslık ıslığa
Obalara kara haber ulaşır
Ve bir uyuz keçi sırtını kaşır
Emlik oğlaklar, kuzular meleşir ağılda
Sürüler çoban bekler...

Elma yanaklı kızların, dul gelinlerin
Gözlerinde yaş, kalpleri hüzün dolu
Bizim yaylaların değişmez töresi bu
Evet, bu kan töresi;
Bakarsın ki barhanalar yüklenmiş göç hazırlanmış
Eh, artık yavaş yavaş;
Çanbış katırların sırtında tutulur yayla yolu
Kaymaklı höşmerime, kenger aşına veda
Elveda
Akpınar, Çukurpınar, Kayabaşı’na veda
Elveda
Bir deli poyraz eser, yapraklar hışır hışır
Issız yurtlarımızda akbabalar dolaşır...

İşte böyle gardaş!
Kan kokar yaylalarımız
Sarı safran yerine, sümbül yerine
Bakarsın ki bir can düşmüş ölümcül
Yalçın kayaların gölgelerine...

Ahmet Süreyya DURNA

Şafak Taarruzu (Şiirler)



AÇIKLAMA:

Şiirde adı geçen yerler; Kahramanmaraş’ın Afşin ve Göksun ilçeleriyle Kayseri’nin Sarız ilçesi hinterlandında yer alır.
Bu şiiri, Gaziantep Kavaklık’ta “hani yeni şiirlerin yok mu?” diyen, çağın büyük ozanı hemşehrim Aşık Mahsuni Şerif’e takdim ettiğimde çok beğendi ve “gel bunu hece ölçüsüne göre manzum bir biçime uyarla da, besteye dönüştürelim” demişti.
Ayrıca buraları benden çok daha iyi bildiğinden “Allah kısmet ederse o yöreleri gelip son kez görmek istiyorum, yayla havalarını ciğerlerime çekmek istiyorum, bana eşlik eder misin?” diye, ilave etmişti.
Takdir-i ilahi işte! Ne ben, bu şiiri onun dediği kalıba sokabildim, ne de onun ömrü kâfi geldi. Bize göre aramızdan erken ayrıldı. Ruhu şad olsun.








Paylaş:
(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Şiirlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Şiiri Değerlendirin
 
Binboğalarda yayla şöleni Şiirine Yorum Yap
Okuduğunuz Binboğalarda yayla şöleni şiir ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
BİNBOĞALARDA YAYLA ŞÖLENİ şiirine yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
ertugrul32
ertugrul32, @ertugrul32
8.5.2008 20:23:33
Tebrik ederim çok güzeldi, Muhsun-i Şerif 'e Alla rahmet eylesin...
FIRTINADAN ARTA KALAN
FIRTINADAN ARTA KALAN, @firtinadanartakalan
8.5.2008 13:28:06
İşte böyle gardaş!
Kan kokar yaylalarımız
Sarı safran yerine, sümbül yerine
Bakarsın ki bir can düşmüş ölümcül
Yalçın kayaların gölgelerine...



tebrikler
yüreğine sağlık
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL