ADALET SEZERSE
http://www.regulusyayinevi.com/…/adalet-sezerse-ibrahim-sa…/
Tomlumsal sorumluluk anlayışı ile ele alınan ‘’ Adalet Sezerse ‘’ romanında yazar hukukun hukuk adına katledildiğine, hukukun toplımun farklı katmanlarına farklı işletildiğine toplumun iki yüz yıllık sürecini sorgulayarak çarpıcı örnekleri ile oraya koymaktadır. Yazar iki yüz yıllık çarpııcı olaylara ayna tutmakla yetinmemiş iki yüz yıl sonra yaşanabileceklere dikkat çekmiştir.
Toplumun bir bireyi olarak her bireyin toplumsal olayların ekseninin herhangi bir doğrultusunda, herhangi bir noktasında yer aldığını dikkate alırsak romanın her satırında da okuyucunun kendini bulacağı nitelikte bir roman.
Hakkı gasbedilen ‘’Adalet’’e sığınır Hakkı katleden de sığınır adalete. Adalet hukuku kadledenler içinse şemsiye… Ne var ki kapanıverir adeletin kapıları hak arayışlarda. Sıralanıverir eften, püften, *oktan sebepler… Uzadıkça uzar… Örüldükçe örülür… Dava uzar da uzar… Ömür biter dava bitmez. Ölümde de iz sürer çoğu kez.
Romanın kahramanı Sülo SOYLUOĞLU’nun ömrü adliye kapılarında geçer. Hukukun oynadığı oyunların hepsinde Sülo, kaybeden taraf… Hukuka olan inancını yitirir, psikolojisi bozulur. Uykuda donuna ‘’ Boktan Davalar’’ yazmaya başlar. Yapılan tıbbî tetkikte Sülo SOYLUOĞLU’nun önceden olduğu bir ameliyatta karnında bir kalem unutulduğu tespit edilir. Kalemi çıkatmaya karar verilir. Karara karşı Beyin Cerrahi Uzmanı, ‘’ Kalemi çıkartmanız sorunu çözmeyecektir. Gözden kaçırdığınız bir durum var; adam beynine öyle bir komut veriyor ki beyin *okla mürekkebi ayrıştırıyor, yazıya dönüştürebiliyor. Göreceksiniz o beyin kalem çıkartıldıktan sonra da benim, sizin cebinizden kalemi alacak yazmaya devam edecek. Denilen olur İlk yazı: ‘’ Bir tek kalem kime yetecek, atın çöpe.’’
Sülo, hukuk mücadelesine devam eder. Hukukun Sülo’ya ördüğü çorabı okuyan herkes kendi yaşadıkları ile bir benzerlik kuracak. Romanı baştan sona kendisi kurgulamaya başlayacak.