Eleştirilmeyi seven bir topluluk değiliz maalesef. Eleştiriyi yaparken, şairi ile birlikte şiiri de baz alıyoruz, yanlışlık burada. Eleştiri şiire yapılmalı. Öyle komik şiirler okuyorum ki, gülmekten her tarafım ağrıyor. Şiiri ölçülü yazacağım diye, uyduruk kelimeler yazanlara mı rastlamadık, acı ama hece şiirini bilmeyenlerin, ki yine acıdır ki, öğrenmek için gayret sarfetmeyenlerin şiirlerini okuduğumda, heceye uymadıkları halde üstüne üstlük uğurböceği aldıklarına mı şahit olmadık.. Hangisini yazayım. Şu gerçeği de göz ardı etmeyelim ki, hanım şairlerin okuyucu kitlesi sanırım daha fazla. dikkat ediyorum da, uğur böceği alanların çoğunluğunu bayan arkadaşlar oluşturuyor. İlgili bir milletiz edebiyata ve şairlere.Hanım arkadaşlardan çok özel ve yetenekli kalemler çıkması Türk edebiyatı adına mutluuk verici. Dediğim gibi, bir iki hususa dikkat edilmesi gerek, hece uygun olsun diye içerikle ve kelimelerle gülünç derecede ve alışılmış şekilde oynanması ve hep aynı sözcüklerin kulanılması şiirin edebi değerini zayıflatıyor.
Umuyorum ki, bazı çevreleri kızdırmamışımdır bu ifadelerimle. Alıngan bir miletiz,,, Neşterin kendisine sabrımız yokki, vurulmasına sabır gösterelim. Bir de, şiirlerini sayfalarına astıktan sonra, " ban acemi şairim vb." söylemlerde bulunanlar yok mu,,, iyi de demezler mi adama, o halde bu uğur böceğini nasıl aldın? rniye kendine haksızlık ediyorsun? demezler mi... Şairin acemisi, ustası olmaz.. berberin olur, çatı ustasının olur,,, ama şairin acemisi olmaz.. şiir yazan herkes şairdir. siz hiç prof. şair, usta şair sıfatlarına rastladınız mı,,, yani şairlerin tek unvanı vardır : Şair...
Daha çok neşter vuracağım ,,,, eleştiriler şiirlerin gelişmesi yönünde olumlu atılan adımlardır.. Kalın sağlıcakla,,
29 Kasım 2010 Tarihinde yayına koymayı düşündüğümüz “Neşter” bölümünün kurallarını sizlerle paylaşmak istiyorum.
Genel Kurallar;
Şiire eleştiri yaparken “burası böyle olmamış” demek yeterli değildir. Olmamış dediğiniz bölüm için size göre doğru olanı belirtmek zorundasınız.
Şiir içinde imla kurallarına uymayan yerler için eleştiride bulunurken ; hatalı kullanılan yerleri belirtmeli ve sizce doğru olanını da açıklamalısınız. “şiirde imla hataları var” gibi sözler “neşter” bölümünde dikkate alınmayacaktır.
Şiir üzerine fikirlerinizi aktarırken şiirin bütünü üzerinden değerlendirme yapmak ve kesinlikle objektif olmak eleştirinin olmazsa olmazıdır. Bu nedenle “neşter” köşemizde şiir dışında yapılacak her türlü atıflar, sataşmalar ve üçüncü şahıslara ilişkin yazılar yer almayacaktır.
“Neşter” köşesinin temel amacı hiç şüphesiz “yapıcı” olmaktır. Bir şiire olumlu yapılan eleştiriler katkıda bulunabileceği gibi olumsuz eleştiriler de çok şey katabilir. Burada önemli olan eseri iyi algılamak ve ona göre eleştirmektir.
“Neşter” köşesinin temel konusu “Şiir” dir. Şairinin kimliği, bilinen ya da bilinmeyen düşünce yapısı v.s. konuların önemi yoktur. Eleştiri yaparken işin içine siyaseti karıştırmak ya da farklı söylemlere girmek "neşter" bölümününde kesinlikle yer almayacaktır. Amacımız “üzüm yemek” tir, “bağcıyı dövmek” değil...
“Süper bir şiir”, “Harikasınız” , "Kaleminize sağlık", “Bu şiir değil” v.s. gibi düşünceler bu bölümde yer almayacaktır.
++++++++++++++++++++++++++
+ Neşter bölümüne giren her 5 eleştiri için ekstra 1 şiir yükleme hakkı kazanacaksınız.
+ Bir gün önce yaptığınız eleştiri neşter bölümünde ertesi gün duyurulduğu zaman yapacağınız tüm yorumlar farklı renklerle yayınlanacaktır.
+ Neşter bölümüne giren eleştiriler anasayfamızda duyurulacaktır.
+ Eleştiriniz neşter bölümüne seçildi ve ilgili şiirin sahibi tarafından engellendiyseniz dahi yorumunuz görüntülenecektir.
+ Zamanla eleştirinin gelişimi adına pozitif uygulamalarımız yer alacaktır.