ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Şerefle bitirilmesi icap eden en ağır vazife hayattır. -- Toegueville Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Türk ve İranlı müzisyenlerden 'Hümayun' konseri

Bugüne kadar yurtiçinde ve yurtdışında pek çok konser veren 'Yansımalar' grubu, bu kez İranlı müzisyenlerle sahneye çıkıyor. Topluluk bu akşam Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda (CRR) bir konser verecek.

14.4.2010

Türk ve İranlı müzisyenlerden 'Hümayun' konseri

Yansımalar grubu ve İranlı topluluğu bir araya getiren, 14. asrın en önemli müzisyenlerinden Abdülkâdir Meragî... Yansımalar’ın usta müzisyenleri Şenol Filiz ve Birol Yayla, bir araştırma esnasında, Meragî üzerine çalışmalar yapan Siroos Jamali ile tanıştıktan sonra konser verme düşüncesi ortaya çıkmış. Konsere katılacak müzisyenler de ’Hümayun’ adı altında bir araya getirilmiş. "Bir Hümayun topluluğu değiliz." diyen sanatçıların amacı, yaptıkları müziği her iki dilde de pek çok anlamı karşılayan "hümayun" ortak kelimesiyle birleştirmek. Şenol Filiz ve Birol Yayla’yı kastederek, "Bu proje arkadaşlarımızın davetiyle oldu." diyen İranlı müzisyen Siroos’un da belirttiği üzere, onları daha önce bu tarz bir organizasyonun yapılmamış olması da teşvik etmiş.

Türk klasik müziği ve İran klasik müziğinin zaman içerisinde değişikliğe uğramış olması, topluluk için bazı zorlukları da beraberinde getirmiş. Enstrümanlar açısından zorlanmamalarına rağmen, zaman içerisindeki değişikliklerden kaynaklanan üslup farkları Hümayun topluluğunu zorlamış. "Çok yakın bir yürüyüşle paylaştığımız makam ve dokuların yanı sıra farklı duyguların ortaya koyduğu makamlar da var." diyen Filiz ve Yayla, kimi vakit zorluklar ortaya çıktığını, provalarla bunu aştıklarını söylüyor. İranlı müzisyen Siroos ise bu kadar yakın kültürlerde uzun zaman ayrı kaldıktan sonra farklılaşmanın normal olduğunu düşünüyor. Siroos’a göre bu tarz projeler yapıldıkça, Türk ve İran müziği zamanla kaynaşacak.

Biraz şaşırtıcı ama ne Türkiye klasik İran müziğini ne de İran, Türk klasik müziğini tanıyor. Siroos’un söylediğine göre ülkesinde Türk klasik müziği hakkında bilgi sahibi olan kişi sayısı çok az. Dünya bu yöne doğru gittiği için Türk popüler müziği dinleniyor. Halbuki iki ülke arasında isimleri farklı olmasına rağmen ortak makamlar var. Siroos, isimsiz pek çok makamın dahi ortak olduğunu söylüyor. Şenol Filiz’e göreyse geçmişe doğru gittikçe iki müzik arasındaki yakınlık artıyor. 14. yüzyıl Türk müziği çizgisine bakınca iki ülke müziğinin birbirine yaklaştığını söyleyen Filiz, "Bugüne doğru geldikçe seslerin yerleri o zamana göre biraz daha farklılaşmış." diyor. Osmanlı’nın yürüyüşüyle farklı bir hale bürünen Türk müziği, İran müziğinin etkilerini hâlâ taşıyor. Müzikteki bu ortak noktaları keşfetmek ise müzisyenlere büyük bir heyecan vermiş.

"Sanatın her dalında İran’a uzağız"

Filiz ve Yayla’ya göre İran’da sanatın tüm dallarıyla ilgili çok ciddi çalışmalar var ve bunu Türkiye’de ancak meraklıları takip ediyor. İran sinemasını sinemayla ilgilenen kişilerin bile takip etmediğini söyleyen Filiz, daha çok güncel hayata daldığımızı ve sadece müzikte değil, her alanda İran’a uzak durduğumuzu ifade ediyor. Hümayun’dan sonra bu tarz organizasyonları yapan insanların olmasını da umutla bekliyor sanatçı. Ancak onlar yalnız da olsa bu yolda yürümeye kararlı. "Biz kendi yolumuzda benzer çalışmalarla devam edeceğiz." diyorlar.

CRR’de 20.00’deki konserin İran ayağı şu an için düşünülmüyor. Şenol Filiz ve Birol Yayla, daha önce Kırk Ney, Mızrabın Nefesi, Klasik Türk Sazları beşlisi gibi benzer projelere imza atmıştı. Dünyanın farklı ülkelerinde, pek çok sanatçıyla konserler verip albüm çalışmaları yapan Yansımalar’ın ustaları, Türk müziğini tanıtmak gibi bir amaçları olmadığını söylüyor. Onların tek derdi, Türk müziğini kendilerine anlatmak ve yaptıkları müziği başka müzisyenlerle paylaşmak. Bu tarz projeler, onların müziğini farklı yönlerden beslemiş. "Hümayun projesi de Yansımalar müziğine bir şekilde etki edecek. Ama hangi doğrultuda, onu şimdi söylememiz mümkün değil." diyor Birol Yayla.

Hümayun konserinde yer alacak Türk ve İranlı müzisyenlerin isimleri şöyle: A. Şenol Filiz (ney), Birol Yayla (tambur), Taner Sayacıoğlu (kanun), Derya Türkan (kemençe), Fahrettin Yarkın (daire-bendir), Ferruh Yarkın (kudüm), Mehmet Kemiksiz (kasidehan) Siroos Jamali (tar), Siamak Jahangiry (ney), Samer Habibi (kemençe), Sanaz Nakhjavani (kanun), Vahid Fataei (tombak-def), Maliheh Moradi Haghighi (ses).

Yorumlar
"Türk ve İranlı müzisyenlerden 'Hümayun' konseri " haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

Türk ve İranlı müzisyenlerden 'Hümayun' konseri ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.