ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Mütavazi olmalıyız. Çünkü gelip geçiçiyiz ve unutulacağız. Hayat başkalarına muvaffakiyetlerimizi anlatmak için geçirilmeyecek kadar kısadır. -- Carnegie Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Türk Resminin 70 Yıllık Serüveni

Sabancı Müzesi, bugünden başlayarak 30 Haziran 2009’a dek “Batı’ya Yolculuk - Türk Resminin 70 Yıllık Serüveni” başlıklı sergiye yer veriyor.

17.4.2009

Türk Resminin 70 Yıllık Serüveni


Küratörlüğü Ferit Edgü’nün yaptığı sergi 1860-1930 yıllarından, 15 sanatçıdan 150 yapıtla, önemli bir sürece yetkin bir sunumla tanıklık ediyor.

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (SSM), Yüksel İnşaat A.Ş.’nin desteğiyle,
16 Nisan – 30 Haziran 2009 tarihleri arasında, "BATI’YA YOLCULUK - Türk Resim Sanatının 70 Yıllık Serüveni (1860 - 1930)", başlıklı sergiye ev sahipliği yapıyor.

Sergi, Osman Hamdi Bey’den İbrahim Çallı’ya, Feyhaman Duran’dan Namık İsmail’e, her biri 19. yüzyılda doğmuş ressamlarımız aracılığıyla, Türk resim sanatının zengin öyküsünü mercek altına alıyor.

Şeker Ahmet Paşa ve Halil Paşa gibi asker kökenli ressamlar dahil olmak üzere, analitik çözümlemeler ve dışavurumcu yorumlarla resim sanatına yeni yaklaşımlar katan 15 ressamımızın, Cumhurbaşkanlığı Atatürk Müze Köşkü, Ankara Resim ve Heykel Müzesi, TBMM Milli Saraylar Dolmabahçe Sarayı Müzesi, MSGSÜ İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, SSM koleksiyonları ve özel koleksiyonlardan seçilmiş 150 yapıtı, sanatseverlerle buluşuyor. Serginin sürprizi ise Osman Hamdi Bey’in ünlü eseri Kaplumbağa Terbiyecisi’nin, özel bir koleksiyonda bulunan ikinci versiyonunun, ilk kez bu sergide gün ışığına çıkarılmasından oluşuyor.

Küratörlüğünü Ferit Edgü’nün yaptığı, batılı anlamda Türk resim sanat tarihinin yeniden kurgulandığı sergide, Paris’te ilk kuşak Türk ressamlarına hocalık yapmış Jean-Léon Gérôme ve Gustave Boulanger gibi sanatçıların yapıtları da yer alıyor. Böylece 19. yüzyılın ikinci yarısından 1930’lu yılların sonlarına kadar uzanan dönemi temsil eden Osman Hamdi Bey ve çağdaşlarının tabloları, etkisinde kaldıkları hocaların eserleriyle birlikte ilk kez sergileniyor.

Sergiyle ilgili bilgi veren SSM Müdürü Dr. Nazan Ölçer, "Türk resim sanatının 70 yıllık gelişimini, retrospektif bir sergiyle sanatseverlere sunuyoruz. Sergide yer alan resimler, farklı modernizm görünümleri, eğilimleri ile Osmanlı ve Türk resminde ortaya çıkan sanat anlayışlarının ve bakış açılarının anlaşılabilmesi için sağlam bir zemin oluşturuyor. Sergi süresince, her zaman olduğu gibi, toplumda sanatseverlik bilincinin geliştirilmesi için, okul çağındaki çocuklara ve gençlere yönelik eğitim programlarımız ve atölye çalışmalarımız devam edecek. Öte yandan ziyaretçiler ’Osmanlı Saray Tabloları’, ’Osman Hamdi Bey’ ve ’Kurtuluş Savaşından Anılar’ gibi belgesel filmleri de izleyebilecek." dedi.

Serginin destekleyicisi Yüksel İnşaat A.Ş.’nin İnsan Kaynakları ve Kurumsal İletişim Koordinatörü Deniz Sazak, "Yüksel İnşaat yönetimi olarak, böyle değerli bir sanat etkinliğine destek vermenin gururunu yaşıyoruz. Değişen dünya düzeni içinde, sosyal sorumluluk bilincine sahip bir firma olan Yüksel İnşaat, bugüne kadar eğitim, sanat, arkeoloji ve spor alanlarında pek çok proje yürüttü. Modern Türk resminin öncülerini bir arada görme fırsatı sunan serginin oluşmasını sağlayan, değerli edebiyatçı ve sanat insanı Ferit Edgü’ye, SSM Müdürü Nazan Ölçer’e ve vizyonundan dolayı Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı’ya içtenlikle teşekkür ediyoruz." dedi.

Ayrıntılı bilgiler için muze.sabanciuniv.edu sitesi ziyaret edilebilir... İşte sergide yer alan bazı tablolar:

(www.sariyersentez.com)



Yorumlar
Mesaj Yaz 29.9.2009 12:10:56
Ülkemizde bizim kültürümüze has retrospektif sergilerin daha sık olması dileklerimle.Emeği geçen tüm sanat gönüllülerini kutluyorum.Saygı ve esenlikle.


Yorum Yapın

Türk Resminin 70 Yıllık Serüveni ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.