ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Hiç unutulmayacak yüz anne yüzüdür.-- Hz. Muhammed Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Tüm zamanların en büyük mucitlerinden birisi olan Tesla hakkında yanlış olan ve herkes tarafından bilinen birçok efsane bulunuyor.

Tüm zamanların en büyük mucitlerinden birisi olan Tesla hakkında yanlış olan ve herkes tarafından bilinen birçok efsane bulunuyor.

13.3.2019

Tüm zamanların en büyük mucitlerinden birisi olan Tesla hakkında yanlış olan ve herkes tarafından bilinen birçok efsane bulunuyor.

Nikola Tesla'nın yaptığı icatlarla, buluşlarla ve sahip olduğu ileri görüşlülüğüyle bugünkü hayatımıza katkısı tartışılmaz derecede fazla. Ne var ki Tesla'nın aşırı şişirilmiş ve gerçeği yansıtmayan hikayeleri de dilden dile dolaşıyor. Bu yazımızda sizlere aslı farklı olan 7 Nikola Tesla efsanesini aktaracağız.  


7. Alternatif akımı (AC) Nikola Tesla icat etmedi.

Alternatif akımın icadı muhtemelen Tesla hakkındaki en büyük yanılgılardan birisidir. Gelişmesinde önemli bir rol oynamasına rağmen alternatif akım, Tesla daha çocuk iken dahi vardı ve hatta ilk örneği Nikola Tesla'nın doğumundan 24 yıl öncesinde Fransız Hippolyte Pixii tarafından üretildi. Sistem o zamanlar yaygınlaştırılamamıştı ve "alternatif akım (AC)" şeklinde bir kavram olarak oturmamıştı Tesla'nın çalışmaları, söz konusu sistemi alternatif akım olarak bilmemize ve yaygın şekilde kullanmamızı sağladı. Yani kısaca Tesla alternatif akımın geliştiricisiydi.


6. Tesla indüksiyon bobinini de icat etmedi.

Tesla'nın indüksiyon prensibine dayalı olarak ürettiği Tesla Bobini aslında onun kendi fikri değildi. İndüksiyon bobinlerinin ilki İrlandalı Nicholas Callan tarafından 1836 yılında -Tesla'nın doğumundan 20 yıl önce- üretildi. 


 5. Peki transformatör? Maalesef hayır.

Belki de büyük çoğunluğun kabul etmekte en çok zorlanacağı gerçek bu olabilir. İlk transformatör 1870 yılında Budapeşte merkezli Ganz Şirketi tarafından icat edildiğinde Tesla daha okulda idi ve hatta henüz bir işe dahi başlamamıştı. 


 4. Hidroelektrik jeneratörünü Tesla icat etmedi.

Alternatif akım ile çalışan ilk hidroelektrik jeneratörlerinin icadı 1878~1885 yılları arasında Avrupa'ya dayanıyor. Tesla'nın Niagara Şelaleleri hidroelektrik jeneratörünü üretmesi ise 1895 yılında gerçekleşti. 


 3. Tesla utangaç değildi.

Tahmin edebileceğiniz gibi Tesla'nın yaşadığı zamanda elektrik ile uğraşmak hiç de sıradan bir iş değildi. Bu işi yapacak kişinin karizmasının gerçek anlamda yüksek olması gerekiyordu. Aynı zamanda New York'un tam göbeğinde yaşayan Tesla için utangaçlık söz konusu bile olamazdı. 


 2. Nikola Tesla'nın icatları arasında radyo yok.

Tesla hakkındaki bir başka yaygın yanılgı da Nikola Tesla'nın radyoyu icat eden kişi olduğu. Guglielmo Marconi ile beraber çalışmalarını yürüterek 1896 yılında icat eden ve 1897'de kablosuz iletişim teknolojisinin patentini alan Tesla ne yazık ki bu alanda çalışma yürüten ilk kişi değildi. Rus fizikçi Alexander Popov Tesla'dan tam 1 yıl önce 1895 yılında çalışır bir radyo alıcısı üretmeyi başarmıştı.


 1. Radarı icat eden kişi de maalesef Tesla değil.

Radar denen şey maalesef hiç mi hiç Teslalık bir iş değil zira Alman fizikçi Heinrich Hertz, elektromanyetik dalgaların varlığını (radyo dalgaları buna dahildir) 1880 yılında -James Clerk Maxwell'in 1860 yılından gelen teorileri üzerinde çalışarak- kanıtlamasaydı radar diye bir teknoloji var olmayacaktı. 

1900'lü yılların başında Alman mucit Christian Hulsmeyer, elektromanyetik dalgaların (radar sisteminin en temel ve uygulanmış hâli) gemilerin çarpışmasını engellemede kullanılabileceği fikrini ortaya atınca bu teknoloji hızla gelişmeye başladı. Tesla ise radar teknolojisin 1917 yılında elde etti.

 Her ne kadar bazı teknolojilerin mucidi olmasa da Tesla, hâlihazırda var olan birçok teknolojiyi tahmin edilemeyecek derecede geliştirip iyileştirerek bizlere sundu. Bunların yanında ileri görüşlülüğüyle bugün dahi kullandığımız teknolojileri icat ederek hayatımızı kolaylaştırdı. Bu sebeple ona ve onun gibilere bir teşekkür borçluyuz. 




 https://www.webtekno.com/zamaninin-cok-otesinde-bir-mucit-olan-nikola-tesla-hakkinda-bilinen-7-yanlis-h64720.html

Yorumlar
"Tüm zamanların en büyük mucitlerinden birisi olan Tesla hakkında yanlış olan ve herkes tarafından bilinen birçok efsane bulunuyor." haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

Tüm zamanların en büyük mucitlerinden birisi olan Tesla hakkında yanlış olan ve herkes tarafından bilinen birçok efsane bulunuyor. ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.