ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Hiç unutulmayacak yüz anne yüzüdür.-- Hz. Muhammed Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Para müzesi ziyaretçilerine nostalji yaşatıyor

Gaziantep'te 30 yıldır kendi imkanlarıyla topladığı değişik ülkelere ve dönemlere ait yaklaşık 4 ton ağırlığındaki para koleksiyonuyla müze kuran Esat Kaplan, para müzesinde ziyaretçilerine nostaljiyi yaşatıyor.

25.1.2019

Para müzesi ziyaretçilerine nostalji yaşatıyor

Gaziantep'te gençlik yıllarında koleksiyonculuğa merak sararak değişik ülkelere ve dönemlere ait olan paraları toplamaya başlayan Esat Kaplan, 2008 yılında tarihi bir Antep evinde kurduğu ve "Devri Alem Para Müzesi" adını verdiği müzede ziyaretçilerine nostalji yaşatmakla birlikte birçok ülkenin de parası ile tanıştırıyor.

Kendi imkanlarıyla kurduğu müzede, 200'ün üzerindeki ülkeye ait 4 ton ağırlığındaki parayı sergileyen Kaplan, milattan öncesi ve sonrasına ait kağıt ve metal paraları biriktirmeye devam ediyor.

Tarihi paraları biriktirme ve koleksiyon oluşturma hobisinin Hollanda'da yaşadığı dönemde başladığını belirten Kaplan, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, para biriktirerek başlayan koleksiyon merakını, müze kurarak taçlandırdığını söyledi.

Hollanda'da başladığı para koleksiyonuna Gaziantep'te devam eden Kaplan, yüzlerce ülkeye ait olan banknot ve madeni paraları 10 yıl önce kurduğu Devri Alem Para Müzesi'nde sergilemeye başladığını anlatan Kaplan, elinde yaklaşık 4 ton para bulunduğunu, hedefinin ise 5 tonluk bir koleksiyona sahip olmak olduğunu belirterek, vatandaşları paraları görmek için müzesine davet etti.

Para koleksiyonunu 2002 yılında Gaziantep Ticaret Odası'na hediye amaçlı getirdiğini belirten Kaplan, "Gaziantep Devri Alem Para Müzesindeki bu koleksiyonun bir kısmı aslında 1998 yılında Hollanda'dan Gaziantep Ticaret Odasına hediye amaçlı getirdim. Belli bir süre Gaziantep Ticaret Odasında kaldı ve daha sonra ise bu koleksiyonu biz kendimiz alarak bir müze kurmaya karar verdik. Bu para müzesi şu an dünyada ilk ve tek para müzesidir. Merkez Bankası'nın para müzesi yoktur. Çünkü Merkez Bankası ve darphane birbirinden bağımsız olduğu için ikisi bir araya gelip, bir para müzesi kuramamışlar. Biz de bunun üzerine bu para müzesini kurmaya karar verdik." dedi.

"Para tüm bilim dallarını kapsar"

Paranın tüm bilim dallarını kapsadığını belirten Kaplan, "Biz, paranın aslında bir ansiklopedi olduğunu öğrendik. Para eğitim ile alakalı bir konsepttir. Mikro biyoloji, kimya, iktisadi işletmesi, sanat tarihi ve güzel sanatlar gibi bir konsepttir. Para tüm bilim dallarını kapsar. Bunun memnuniyetinden dolayı da biz zor şartlar altında bu müzenin ayakta durması mücadelesi veriyoruz. Eğitime verdiğimiz önemden dolayı da 'eğitim' diyoruz." ifadelerini kullandı.

"Para çok büyük bir ansiklopedidir"

Müzesine gelen ziyaretçilerine paranın tarihini anlattığını belirten Kaplan, "Çünkü para çok büyük bir ansiklopedidir. Ben de para ile ilgili edindiğim bu tecrübelerimi ve bilgilerimi buraya gelen misafirlerle paylaşarak bilgi dağıtıyorum. Bu bilgi dahilinde ziyaretçilerde para ile ilgili bilgi ediniyorlar." şeklinde konuştu.

"Dünyanın en büyük tarihi para arşivi bu müzededir"

Müzesinde Osmanlı imparatorluğu başta olmak üzere milattan öncesi ve sonrasına ait kağıt ve metal paralar olduğunu belirterek, şunları dile getirdi:

"Şu an dünyada 300 devlet var. Bu 300 devletin 98 tanesi Birleşmiş Milletlere üyedir. Bununla birlikte üye olmayan ülkelerde var. Ülkeleri bitirdik ve artık adalardan para gelir oldu. Sayıyı bilmiyoruz, yani şimdi sayı olarak kaç ülke olduğunu bilmiyoruz. Dünyanın en büyük tarihi para arşivi bu müzededir ve Gaziantep Devri Alem Para Müzesi dünya çapında tanınan popüler bir müze oldu."

"Kültür Bakanlığının müzemize sahip çıkmasını istiyorum"

Müzesinin daha aktif ve daha refah bir ortamda sergilemek için yetkilerden destek beklediğini ifade eden Kaplan, "Ben buradan yöneticilerimize ve özellikle de Kültür Bakanlığına sesleniyorum; bizim konseptimize sahip çıksınlar. Bu projem dünyada bir tek projedir. Yani Gaziantep'ten çıkıp da dünyayı gezmek 33 yılı alan bir projedir. Projemizin ismi 'Geçmişten günümüze sessiz tanıklar.' Çünkü para her şeye tanıktır, asla konuşmaz. Bundan dolayı para sessiz tanıktır."

"Müzeye günlük olarak para geliyor"

Kaplan, "200'ün üzerindeki ülkenin parası bizde mevcut. Çünkü buraya günlük olarak para geliyor. Bütçemiz yetişmiyor. Çünkü bunlar bir maliyet istiyor, maliyet bir konsepttir. Çocuklarım sağ olsun Hollanda'dan bana destek veriyorlar. Burada tam olarak da kaç ülkenin parası var bilmiyoruz. Çünkü artık bazı ülkelerin ismi değişti. Bundan dolayı net bir sayı veremiyoruz. Ama bizim koleksiyonumuz ve konseptimiz tüm eğitimcilerce açıktır. Eğer araştırma yapmak istiyorlarsa bu müze aynı zamanda dünyanın da en büyük kütüphanesidir." diye konuştu.

"Neden Gaziantep'i ve Türkiye'yi temsil eden bir para müzesi olmasın?"

Paranın bir ülkenin sosyokültürel yaşam tarzını anlattığını belirten Kaplan, "Müzemde 3,5 ton para var. Artık 4 tona doğru gidiyoruz. Çünkü burada her yer para dolu. İnşallah biz bunu gelecek sene 4 tondan 5 tona yükselteceğiz. Biz burada gösteriş yapmıyoruz. Çünkü biz tarihin kaybolmaması için aynı paralardan bizde onlarca, yüzlerce var. Bunun sebebi ise biz büyük düşünüyoruz. Dünyada 300 devlet var. Neden Gaziantep'i ve Türkiye'yi temsil eden bir para müzesi olmasın? Çünkü çoğu ülkede para müzesi yoktur." diye belirtti.

"İlk defa böyle bir müzeyle karşılaşıyorum"

Müzeyi ziyarete gelen Ali Uzuner, "Ankara'dan Gaziantep'e gezmeye geldim. Tesadüfen de bu müzeyi gördüm. İlk defa böyle bir müzeyle karşılaşıyorum, çok memnun oldum. Müze gayet güzel bir müze ve kültürümüze de bir hizmet. Başarılarının devamını diliyorum. İnşallah daha güzel ortamlarda ve daha güzel imkanlarla daha güzel bir müze olmasını arzu ediyorum. Ben dünyanın birçok ülkesini gezdim, paraları da biliyorum. Birçoğunu zaten kullandım. Hepsini bir arada görmek çok güzel." dedi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA) 

Yorumlar
"Para müzesi ziyaretçilerine nostalji yaşatıyor" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

Para müzesi ziyaretçilerine nostalji yaşatıyor ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.