ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
"Günlerini düşler krallığında geçirmeyenler, günlerin kölesi olur." Halil Cibran Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Antep savunmasını anlatan müzeye rekor ziyaretçi

Sömürgeci Fransız askerlerinin zulmünü gün yüzüne çıkaran, Türkiye'nin ikinci büyük savaş müzesi olma özelliğini taşıyan, Antep savunmasını anlatan Şahinbey Milli Mücadele Müzesi'ni açılışından bu yana 130 bin 353 kişi ziyaret etti.

14.9.2018

Antep savunmasını anlatan müzeye rekor ziyaretçi

Kurtuluş Savaşı'nda Fransızlara ve İngilizlere karşı tek yumruk olarak dünyaya örnek gösterilecek bir mücadele ortaya koyan Gazianteplilerin örnek kurtuluş destanı Şahinbey Milli Mücadele Müzesi'nde yeniden hayat buldu.

Gaziantep'te daha önce savaş müzesi olarak hizmet veren, yaklaşık 4 yıllık restorasyon çalışmalarının ardından yeni yüzüyle şahinbey Milli Mücadele Müzesi'ne dönüştürüldü. Antep harbi sırasında başta hastane olmak üzere malzeme ve silah deposu olarak kullanılan mağaranın üzerine kurulan müzeyi ziyaret edenler, sömürgeci ve işgalci Fransızların zulmüne şahit oluyor.

Merkez Şahinbey Belediyesi tarafından restorasyonu yapılarak geçtiğimiz sene hizmete açılan müze, Antep savunmasını ve kurtuluş mücadelesinin yanı sıra, aynı zamanda da 97 yıl önce kenti işgal eden Fransız askerlerinin o dönem yaptığı zulmü de anlatıyor.

Gazianteplilerin zor koşullar altında düşmanın teknolojik silahlarına karşı verdiği mücadele bal mumu heykeller ve ses efektleri ile profesyonel rehberler anlatımında gelecek nesillere aktarıldığı Şahinbey Milli Mücadele Müzesi'ni 130 bin 353 kişi ziyaret etti.

Şahinbey Belediyesi, Gaziantep'in 6 bin 317 şehit vererek ortaya koymuş olduğu destansı mücadeleyi gelecek nesillere aktarmak amacıyla restore ederek hizmete sunmuş olduğu Şahinbey Milli Mücadele Müzesi büyük bir ilgi görüyor.

15 Temmuz şehitlerinden Astsubay Ömer Halisdemir'in darbeci General Semih Terzi'yi alnından vurması olayının da canlandırıldığı müzede, mağaranın Kurtuluş Savaşı'nın ardından sabunhane ve depo gibi gündelik yaşam alanı olarak kullanılmasına da yer veriliyor.

Uzun çalışmalar sonucu müzeyi kentte kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Şahinbey Milli Mücadele Müzesi'nde "İmkanın değil imanın galip geldiği en net bir şekilde anlatılmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

Tahmazoğlu, "Burası Gaziantep'in kuruluşunda Heyeti Merkeziye'nin kullandığı bir mekândır. Kurtuluş Savaşı'nda baskınlar olduğu zaman bu tünelleri kullanarak, farklı mekânlardan çıkmak suretiyle savaşı buradan yönetmişler. Gaziantep'in kurtuluş savaşında bir çok olayları içinde barındırmış çok önemli mekanlardan birisi. Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un 'Bastığın yerleri toprak diyerek geçme, tanı! Düşün altındaki binlerce kefensiz yatanı. Sen Şehit oğlusun, incitme, yazıktır, atanı, verme, dünyaları alsan da, bu cennet vatanı' dediği yerdeyiz. Kurtuluş Savaşı'nın en çetin geçtiği mekanlardan birisi olan bu mekan, gençlerin tarihlerini daha net bir şekilde görüp geleceklerine de yön verecekleri bir müzedir." dedi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)


Yorumlar
"Antep savunmasını anlatan müzeye rekor ziyaretçi" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

Antep savunmasını anlatan müzeye rekor ziyaretçi ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.