ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Kapitalistler öylesine para delisidirler ki, bize bir gün onları asacağımız urganı bile satarlar. (Mao) Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

‘Edebiyat’ dergisi ‘bilgi kirliliği’ tuzağına düşerse: Turgut Uyar’a ‘şiir yazdıran’ Bavul dergi, sayıyı toplatma kararı aldı

Popüler edebiyat dergilerine yönelik eleştirilerin arttığı bir dönemde Türk edebiyatının önemli şairlerinden Turgut Uyar'ı kapağına Bavul dergisi, şaire ait olmayan dizeleri kapağına taşıdı. Bunun üzerine özür dileyen dergi yönetimi, derginin bu sayısını toplatma kararı aldığını açıkladı.

3.2.2017

‘Edebiyat’ dergisi ‘bilgi kirliliği’ tuzağına düşerse: Turgut Uyar’a ‘şiir yazdıran’ Bavul dergi, sayıyı toplatma kararı aldı

Derginin şubat sayısının kapağında, Uyar’a atfen, “Herkesin bir gideni vardır, içinden bir türlü uğurlayamadığı…” ifadesine ve şairin portre çizimine yer verildi. Oysa o söz Uyar’ın değildi.

Kısa süre sonra sosyal medyada pek çok kullanıcı dergiye tepki göstermeye ve dergi kapağını ‘ti’ye almaya’ başladı.

Bunun üzerine dergi yönetimi, bir özür metni kaleme alarak derginin şubat sayısının toplatılacağını duyurdu.

‘Bilgi kirliliği tuzağına düştük’

‘Bilgi kirliliğinin tuzağına düştüklerini’ iddia eden yönetim, ‘vahim hata’yı şu ifadelerle ‘itiraf etti’: “Şubat sayısı kapağımızda yer alan dizelerde, sıkça eleştirilen internetin bilgi kirliliği tuzağına biz de düştük. Tüm iç sayfalar editöryal süzgeçten geçirilirken kapağın sona bırkılıp kontrol edilmemesi büyük bir hataydı. Bu hata sonrası gerekli görev değişiklikleri yapıldı ancak bunu yeterli görmedik ve piyasadaki 35 bin dergiyi geri çekme kararı aldık.”

İronik savunma: Şairlerimizin aziz hatırasına saygı bunu gerektirir

Açıklamada kapağın yenileneceği ve eski kapağa sahip dergilerin okurlar tarafından iade edilebileceği belirtilirken, edebiyatçıların ‘uydurma ifadeleri’nin geleceğe kalmaması konusunda da ‘ironik’ diye nitelendirilebilecek bir yorum yapıldı: “Geleceğe, çocuklarımıza hatalı bilgiler, yanlış dizeler kalmaması önemlidir ve ortada bir hata varsa bu içtenlikle kabul edilmeli, bedeli neyse ödenmelidir. Okurlarımıza, yazarlarımıza, şairlerimizin aziz hatırasına saygı bunu gerektirir. Bugüne kadar binbir emekle size sokakların gerçek hikâyelerini anlatmaya çalıştık, bu kötü ekonomik şartlarda ayakta kalmak için çabaladık. Ama geleceği doğru bilgilerin miras bırakılması hepsinden daha değerlidir.”

İlk değil

Özür metnini yayınlanmasından sonra Bavul derginin kapağını sosyal medya hesaplarından kaldırması dikkat çekti.

Bavul derginin ‘bilgi kirliliği mağduru’ olması popüler edebiyat dergilerinde sıkça görülen bir durum. Daha önce de Kafkaokur, bir sayısında sosyal medyada sıkça paylaşılan ‘Çay var içersen / Ben varım seversen / Yol var gidersen’ dizelerini Âşık Veysel’e mal etmişti.




Kaynak:
http://www.diken.com.tr/edebiyat-dergisi-bilgi-kirliligi-tuzagina-duserse-turgut-uyara-siir-yazdiran-bavul-dergi-sayiyi-toplatma-karari-aldi/


Yorumlar
"‘Edebiyat’ dergisi ‘bilgi kirliliği’ tuzağına düşerse: Turgut Uyar’a ‘şiir yazdıran’ Bavul dergi, sayıyı toplatma kararı aldı" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

‘Edebiyat’ dergisi ‘bilgi kirliliği’ tuzağına düşerse: Turgut Uyar’a ‘şiir yazdıran’ Bavul dergi, sayıyı toplatma kararı aldı ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.