ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Mütavazi olmalıyız. Çünkü gelip geçiçiyiz ve unutulacağız. Hayat başkalarına muvaffakiyetlerimizi anlatmak için geçirilmeyecek kadar kısadır. -- Carnegie Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Kitap Yazarken Yoksulluktan Dolayı Ağır İşlerde Çalışan Dünyaca Ünlü 7 Usta Yazar

Dünyaca ünlü yazarların eserleri ‘klasikler’ olarak anılsa da hayatları bu gerçekliğin karşısında bizleri epeyce şaşırtıyor. Öyle ki, bulaşıkçılıktan boyacılığa, kasap çıraklığından bakkalcılığa ve fabrika işçiliğinden birçok sektörde zor da olsa para kazanarak hayatlarını sürdürdüklerini öğrendikten sonra bu eserlerin hangi şartlar altında ortaya çıktığını görmek bir kez onlara ve eserlerine olan saygısını artırıyor. Yazdıkları kitapların bir ‘klasik’ olmadan, Nobel ödüllerine layık görülmeden önceki hayatlarına ışık tuttuk ve yazarlardan 7 tanesini sizin için araştırdık ve derledik.

22.1.2017

Kitap Yazarken Yoksulluktan Dolayı Ağır İşlerde Çalışan Dünyaca Ünlü 7 Usta Yazar

1. Maksim Gorki
Gorki, 5 yaşında babasını, 11 yaşına geldiğinde de yeniden evlenen annesinin taşınmasıyla öksüz kalır. Anneannesi ve büyük babası tarafından büyütülür. Anneannesinin masallarıyla büyüyen Gorki’nin üzerinde emeği çoktur. Gorki, yalnızca birkaç ay okula gidebilmiş, 8 yaşından beri çalıştığı için Rus işçi sınıfını çok yakında tanıyabilmişti. Bir gemide bulaşıkçılık yaparken okumaya merak salar. O seneler intihar girişiminde bulunan Gorki, son 5 yılında farklı işlerde çalışarak daha sonra yazılarında kullanacağı pek çok izlenimi edindiği büyük Rusya turuna çıkar. Gorki’nin daha sonra eserlerinde görülen güçlü betimlemeler ne kadar keskin bir gözlemci olduğunu gösterecektir.

2. Charles Dickens
Memur bir babanın oğlu olarak 1812 yılında doğan İngiliz yazar Dickens’ın ilk yılları refah içinde geçse de babasının borçları yüzünden hapse girmesiyle sefaletle tanıştı. Henüz 11 yaşında iken bir boya fabrikasında çalışmak zorunda kaldı. 15 yaşında bir avukatın yanına giren genç Dickens, öğrenmeye meraklı olduğu için boş zamanlarında stenografi öğrendi. 1835 yılında ‘Morning Chronicle’ gazetesine stenograf olarak girdi ve 1835’te “Boz” takma adıyla Boz’un Karalamaları başlığında notlar yayımlamaya başladı.

3. Anton Çehov
Dünyaca ünlü Rus yazarı babasının sahibi olduğu bakkal dükkanında çalıştı. Özel dersler verdi. Hayatı boyunca ailesinin ve kendisinin geçimini sağlamak için farklı ve zor işlerde çalıştı. 1876’da babasının iflas etmesi üzerine ailesi Moskova’ya göçtüğünde, kendisi bir ağabeyi ile birlikte Taganrog’da kalarak liseye devam etti. Üç yıl boyunca, henüz çok genç olmasına karşın kendi hayatını kendi kazandı. Zor koşullar altında geçen çocukluk yılları, hikâyelerinde çocuklara geniş yer vermesine ve hep hüzünlü, incinmiş çocukları anlatmasına neden oldu.

4. Jack London
Doğduğu ev 1906 San Fransisco depremi sırasında çıkan yangında tamamen yandı ve bunu belirtmek için 1953 yılında Kaliforniya Tarih Derneği tarafından bir tabela koyuldu. London ailesi işçi sınıfından geliyordu. London 1889 yılında Hickmott konserve fabrikasında günde 12-18 saat çalışmaya başladı. Bu ağır iş koşullarından kurtulmak için siyahi sütannesi Virginia Prentiss’den borç para alarak French Frank adındaki bir istiridye korsanından Razzle-Dazzle adlı şalopayı satın aldı. Böylelikle o da bir istiridye korsanı oluyordu. Daha sonra Hint keneviri fabrikasında ve bir sokak banliyö enerji fabrikasında da işçi olarak çalıştı.

5. Ernest Hemingway
“Çanlar Kimin için Çalıyor” kitabı ile herkesin tanıdığı bir yazar olan Amerikalı yazar Hemingway’in lise yıllarında Avrupa’da I. Dünya Savaşı devam ediyordu. Savaşın başında tarafsızlığını koruyan ABD Nisan 1917’de savaşa girince Hemingway orduya katılmak için başvurdu; ancak sol gözündeki bozukluktan dolayı başvurusu kabul edilmedi. Ardından 1917 sonlarına doğru Kızılhaç’ın da gönüllü aldığını duyduğunda ilk başvuranlar arasındaydı. Ocak 1918’de Hemingway’in başvurusu kabul edildi ve ambulans şoförü olarak göreve alındı. 8 Haziran 1918’de birkaç adım ilerisinde patlayan bir Avusturya topu yüzünden ağır şekilde yaralandı. Savaştan sonra ABD’ye dönen yazar ailesinin iş bulması için yaptığı baskılara rağmen sakatlığından dolayı ordunun verdiği parayla bir yıl kadar işsiz olarak yaşadı. Bu süre zarfında bulaşıkçılık ve çiftçilik yaptı.

6. John Steinbeck
Bir ırgat ailesinin çocuğudur. Babası Prusyalı, annesi ise İrlandalı göçmen bir aileye mensuptur. Yaşıtları gibi o da küçük yaşlarda çiftçilik yaptı. 1920-1926 arasında aralıklarla Stanford Üniversitesi’ne devam etti. Öğrenimini sürdürebilmek için duvarcılık, boyacılık, kapıcılık, eczacılık gibi işlerde çalıştı. Okulu bitiremedi. Öğrencilik yıllarında başladığı yazmayı sürdürdü. Irgatlık ve işçilik yaparken edindiği deneyimler, eserlerinde işçilerin yaşamlarını gerçekçi bir dile anlatmasına büyük katkı sağladı. İlk romanlarından başlayarak hep işçileri, yaşam koşullarını, ilişkilerini anlattı.

7. Douglas Noel Adams
şair şiir yazar kitap işçi eleman
Yorumlar
Mesaj Yaz 23.1.2017 08:01:33
Sapma ve uyumsuzluklarv var, dünya ve Türk edebiyatında hakimiyeti elinde bulunduran güçler, sıradan ve halktan kişilerin ün ve çok para kazanmasına asla izin vermezler.

Fakirlikleri olanlar, kapalı grubun üyelerinden olanın bulunduğu ülkeye sızamama nedenli veya ticari şartlarda iflas etme, zarar görme nedenli geçici görülü zamanlara dair bir erişimsizlik fukaraviliğidir.

Yani kapitalizm ve oligarşinin her aşamada yasaları çok kat'idir, diyebiliyorum.

Edebiyat ,Türkiye ve dünya da oligarşinin en fazla etkili olduğu tımarlı sistem sektörlerden biri ve belki de en önde gelenidir.

Yazım yanlışları nedeniyle tekrar yazarak düzeltmiş oldum..


Mesaj Yaz 23.1.2017 07:55:14
Deviasyon var, dünya ve Türk edebiyatında hakimiyeti elinde bulunduran güçler sıradan ve halktan kişilerin ün ve çok para kazanamsına izin vermezler.

Fakirlikleri, kapalı grubun üyelernden olanın bukunduğu ülkeye sızamama nedenli bir erişimsizlik fukaraviliğidir.

kapitalim ve oligarşinin her aşamada yasaları çok kat'idir, diyebiliyorum.

Edebiyat ,Türkiye ve dünya da oligarşinin en fazla etkili olduğu tımarlı sistem sektördür.


Mesaj Yaz 23.1.2017 03:32:05
O değil de fotoğraftaki Jack London'ın gözü göz değil ben size söyleyeyim. Ayrıca son numaraya haksızlık edilmiş gibi.


Yorum Yapın

Kitap Yazarken Yoksulluktan Dolayı Ağır İşlerde Çalışan Dünyaca Ünlü 7 Usta Yazar ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.