ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Söylediklerinizi duyurmak için kimseyi kolundan tutmayınız ; Zira insanlar sizi dinlemeye arzulu değillerse, onları tutacak yerde çenenizi tutmanız daha hayırlıdır.-- Chesterfield Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Ölümünün 100. yılında Tanburi Cemil Bey

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ, Tanburi Cemil Bey'in ölümünün 100. yılında, sanatçıya ait taş plak kayıtlarının tamamını albümde topladı

21.1.2016

Ölümünün 100. yılında Tanburi Cemil Bey

Kültür AŞ’den yapılan açıklamaya göre, bestekarın vefatının 100. yılı anısına gerçekleştirilen projeyle Türk müziğinin kültürel mirasının gelecek nesillere aktarılması amaçlanıyor.
Udi bestekar Mehmet Bitmez’in İstanbul, Şam, Sivas ve Şanlıurfa’da yaptığı arşiv araştırmaları sonucunda hazırlanan "Tanburi Cemil Bey Taş Plaktan Günümüze Bir Hazine" isimli albüm, çok yakında müzikseverlerin beğenisine sunulacak.

35 YILLIK ARAŞTIRMA

Bitmez’in, 35 yıl süren araştırmaları sonucunda tamamına ulaştığı sanatçıya ait imzalı ve damgalı orijinal kayıtlardaki cızırtılar ve yan sesler, hassas teknolojilerle en az seviyeye indirildi. Böylelikle 10 CD ve 82 eserden oluşan albüm projesi ortaya çıktı.
Albümde, Cemil Bey’in peşrev, saz semaisi, longa ile sirtolarının yanı sıra en güzel ve en meşhur eseri "Şedd-i Araban Saz Semaisi" de yer alıyor.

"Tanburi Cemil Bey Taş Plaktan Günümüze Bir Hazine" albümünde Bitmez tarafından hazırlanan 70 sayfalık bir de kitapçık bulunuyor. Bu kitapçıkta, sanatçının hayatı ve Türk müziğine kazandırdığı zenginliklerle ilgili her türlü bilgiyi bulmak mümkün.
Kitapçıkta ayrıca Nazım Hikmet ve Yahya Kemal’in Tanburi Cemil Bey için yazdığı şiirlere yer veriliyor.

LONG PLAY OLARAK DA BASILACAK

Kültür AŞ, çok yakında Türk müziği tutkunları ve arşivcileri için Tanburi Cemil Bey’in en çok dinlenilen taksim ve icralarından oluşan 14 eserlik özel listesini de "long play" olarak basacak. Bu özel "long play"ler bin adet ile sınırlı olacak.

TANBURİ CEMİL BEY KİMDİR?

İstanbul’da 1873’te doğan Tanburi Cemil Bey, ilk müzik bilgilerini ortaokul sıralarında ağabeyi Ahmet Bey’den aldı ve 10 yaşında keman ve kanun çalmaya başladı.
Tanburi Ali Efendi’nin de öğrencilerinden olan ünlü bestekar, daha sonra çalmaya başladığı ve ismi ile bütünleşen tanbur sazı ile ustalık derecesine ulaştı. Sanatçı, tanburdan başka, klasik kemençe, lavta ve viyolonsel gibi sazları aynı ustalıkla icra ederek başlı başına bir ekol sahibi oldu.
Eserleriyle Türk müziği saz icrasına yeni ve modern bir tarz ve değişik bir yorum getiren Tanburi Cemil Bey’in, özellikle taş plaklara yaptığı taksim kayıtları, makam, üslup ve tavır açısından dikkati çeker.

Sözlü eserlerin yanında birçok saz eseri besteleyen sanatçı, 29 Temmuz 1916’da İstanbul’da hayatını kaybetti.

Kültür AŞ, çok yakında Türk müziği tutkunları ve arşivcileri için Tanburi Cemil Bey’in en çok dinlenilen taksim ve icralarından oluşan 14 eserlik özel listesini de "long play" olarak basacak. Bu özel "long play"ler bin adet ile sınırlı olacak.

Yorumlar
Mesaj Yaz 21.1.2016 16:33:30
Ne kadar güzel... Emsalsiz Türk Müziğimizin birbirinden değerli eserlerini ve bestekârlarını ölümsüzleştirecek bir yapım müjdesi almak ne kadar güzel... Mutlaka edinilmeli. Mutlaka edinmeliyim... Hâlenur Kor



Yorum Yapın

Ölümünün 100. yılında Tanburi Cemil Bey ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.