ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Kavramak için görmek, görmek için de dikkatle bakmak gerek! - Pitigrilli Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Antikacı çaycının müze hayali

Tekirdağ'da, tarihi Rüstem Paşa Bedesteni'ndeki çay ocağında 35 yıldır topladığı yüzlerce antikayı muhafaza eden Halim Balta, kültürün gelecek nesillere aktarılması için müze kurmayı hayal ediyor.

18.1.2016

Antikacı çaycının müze hayali

Tarihi Rüstem Paşa Bedesteni’ndeki çay ocağında 35 yıldır biriktirdiği yüzlerce antikayı muhafaza eden 67 yaşındaki Halim Balta, özel bir müze kurarak, bu eşyaları gelecek nesillerle paylaşmayı amaçlıyor.

Süleymanpaşa’da, Kanuni Sultan Süleyman’ın sadrazamı ve damadı Rüstem Paşa tarafından 1553’te Mimar Sinan’a yaptırılan tarihi Rüstem Paşa Bedesteni’nin 20 metrekarelik çay ocağının her tarafı, çaycı Halim Balta’nın tarihi eser merakı dolayısıyla antikayla dolu.

Taburelerden lambaya, tepsiden paspasa, halıdan örtülere kadar günlük eşyaların bile tarih koktuğu çay ocağının her bir köşesi, Halim Balta’nın 35 yıldır topladığı antikalarını sergileme mekanı. Halim Usta’nın tarihi eser merakı, dükkanına da ayrı bir hava katıyor.

Geçmişi konuşmak, dertleşmek, hatıralarla dolu antikalar arasında demli bir çay içmek için mekana gelen müdavimlerin yanı sıra tarihi eser meraklıları da handaki çay ocağının ziyaretçileri arasında bulunuyor.

"150 sene öncesine ait antikalar var"

Tarihi eşyalarını artık bir müzede sergileme hayali kuran Halim Balta, yaptığı açıklamada, antika eşyaları toplama merakının, atalarından kalanları muhafaza etmesiyle başladığını söyledi.

Dükkanında yaklaşık 35 senedir eski dikiş makineleri, antika mutfak aletleri, ütüler, fotoğraf makineleri, vazolar, kazanlar, madeni ve kağıt paralar biriktirdiğini belirten Balta, sergilediği eşyaları görmek için zaman zaman dostlarının geldiğini, bazen de öğretmenlerin öğrencilerini getirdiğini anlattı.

Balta, çay ocağında, 150 sene öncesine ait antikalar bulunduğunu kaydetti.

"Gençlerin antikalara sahip çıkması gerekir"

Niyetinin özel bir müze kurmak olduğunu belirten Balta, şunları dile getirdi:

"Bunlar eski eşya olmaktan ziyade bizim kültürümüzdür, geleneğimizdir. Korumamızda, saklamamızda fayda var. Gençlerin antikalara sahip çıkması gerekir. Ben de bu yıllarca topladığım eserlerle özel bir müze kurma merakındayım."

Yorumlar
Mesaj Yaz 21.1.2016 16:18:00
Ne kadar güzel... Eski eşyaların, antikaların bir ruhu var sanki... Onları değme yeni eşyalarla kıyaslayamam. Saygıdeğer beyefendiye bu güzel girişimi için teşekkür ederim. İnşallah o arzu ettiği müzeye kavuşur. Hâlenur Kor


Yorum Yapın

Antikacı çaycının müze hayali ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.